taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare banca cooperatista gherla alianta dej iclod dobanda mare cluj
expozitie crosetat

Sirena Mely, vedeta la mini-expoziția deținutelor din penitenciar

Deținutele de la centrul terapeutic Lotus din cadrul Penitenciarului Gherla au ieșit din nou la rampă cu cele mai noi creații.

Situația specială în care ne aflăm, datorită pandemiei, a permis lucrul în echipe mici, astfel că din cele 18 deținute implicate în atelirul de croșetat inițiat și condus de agentul educator Mihaela Bălăi, de această dată au fost angrenate doar trei femei.

Amigurumi se numește tehnica japoneză de croșetat păpuși și jucării, umplute cu vatelină. Este o preocupare personală pe care educatorul din penitenciar o are de 10 ani și pe care a transmis-o și persoanelor lipsite de libertate. „Fetele își ocupă astfel timpul în mod plăcut. Se știe că tricotatul și croșetatul sunt deprinderi care ajută mintea să se relaxeze, să ia gândul de la probleme, timpul trece altfel, te transpune în altă lume, iar creațiile proprii le fac pe deținute să capete stimă de sine și le dau o stare de bine”, spune Mihaela Bălăi.

Deținutele din centrul Lotus sunt la a treia expoziție la Gherla, dar au avut una anul trecut și la Muzeul Satului, la București.

Toate prezentările au fost adapate momentului în care au avut loc: prima expoziție în decembrie, cu păpuși îmbrăcate în costume tradiționale din aproape toate zonele țării, a doua în martie, cu flori croșetate, iar acum este o expoziție estivală, care duce cu gândul la vacanță, relaxare și destindere.

acvariu pesti crosetat

Creațiile sunt expuse la Centrul Turistic din centrul orașului. Deținutele au mai creat vietăți marine extrem de simpatice: caracatița Miss Octopus, caluți și stele de mare, pești viu colorați, chiar și o broască țestoasă. Lucrările sunt prezentate într-un acvariu stilizat, cu nisip albastru și scoici, sau în boluri de sticlă. Atenția o atrage de departe sirena Mely, care a primit chiar numele celei care a realizat-o.

sirena crosetat

Legislația nu permite deocamdată vânzarea creațiilor, dar este posibil ca în viitorul apropiat, doritorii să poată să ducă acasă astfel de minunății, spre bucuria copiilor.

Expoziția intitulată „Vis acvatic” este deschisă până pe 31 iulie 2020 și este realizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Gherla, în parteneriat cu Penitenciarul Gherla.

Următoarea expoziție de deținutelor de la Penitenciarul Gherla va fi de Crăciun, cu creații tematice de sărbători, respectiv obiecte decorative de împodobit bradul.

sus(8)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns