Filiala Gherla a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare se alătură protestelor anunţate la nivel naţional.
„Sistemul penitenciar este în colaps, instituţia o ruină, salariaţii cobai”, se arată într-un comunicat al sindicaliştilor din penitenciarul Gherla. Aceştia anunţă proteste şi mitinguri, atât la sediul unităţii de detenţie, cât şi la Bucureşti. Sindicaliştii ameninţă că nu vor mai efectua muncă suplimentară din august, lucru care „va genera blocaje în activitate în maxim 10 zile”.
În acelaşi comunicat sunt enumerate şi revendicările angajaţilor din sistemul penitenciar, unde pe primul loc figurează majorarea salariilor.
Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, organizaţie sindicală majoritară reprezentând salariaţi din sistemul administraţiei penitenciare şi Ministerul Justiţiei, declanşează acţiuni de protest pe termen nedeterminat.
ACŢIUNI
1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 01.08.2017 (generează blocaje în activitate în maxim 10 zile; funcţionarea sistemului penitenciar depinde de muncă suplimentară).
2. Dezacordul SNLP privind depăşirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2017 (conform legii şi negocierilor colective în vigoare).
3. Miting la sediul MMFPSJS.
4. Miting la sediul Ministerului Justiţiei.
5. Miting la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
6. Mitinguri în cascadă în toate unităţile din sistemul penitenciar (10 unităţi/săptămâna).
REVENDICĂRI
1. Majorarea salariilor cu 15%, similar instituţiilor din cadrul familiei ocupaţionale apărare naţională.
2. Renunţarea la modificarea Legii nr 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care baza de calcul este profund modificată, inclusiv prin eliminarea sporului de pericol acordat pentru riscurile profesionale.
3. Deblocarea şi finanţarea posturilor vacante din sistemul penitenciar, astfel încât să se asigure un minim de 14.000 de posturi ocupate la finalul anului 2017, luând în calcul ritmul trecerilor în rezervă prin pensionare; în prezent sunt ocupate aproximativ 12.000 de posturi (scad zilnic prin pensionari!) din 15.000 prevăzute, dar sunt necesare 20.000 de posturi, conform standardelor.
4. Modificarea actelor normative care stabilesc numărul total de posturi prevăzute (nu finanţate) pentru sistemul penitenciar, de la 15.000 la 20.000, conform standardelor de sistem aprobate şi aplicate în anul 2016.
5. Reorganizarea urgentă a unităţilor din sistemul penitenciar, având prioritate unităţile care sunt în pericol să devină nefuncţionale din cauza statelor de funcţii prea mici în raport cu misiunile.
6. Asigurarea bugetului pentru salarii corelat cu concursurile în derulare, pentru întreg anul 2017.
7. Eliminarea impunerilor de la nivel MFP privind diminuarea bugetului ANP pentru 2017 cu 57 milioane lei, precum şi repartizarea fondurilor cu prioritate pentru încadrarea de personal şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
8. Identificarea de soluţii pentru construirea urgentă de noi unităţi; în cursul anului 2017 nu se mai poate realiza achiziţia studiilor de fezabilitate (pentru singurele unităţi aflate în plan — Caracal şi Berceni) având în vedere tergiversarea emiterii hotărârii de guvern corespunzătoare (sancţiunile CEDO nu mai par o prioritate).
9. Diminuarea numărului de ore suplimentare (se acumulează peste 1 milion anual!) cu încadrarea în termenele pentru compensarea cu timp liber prevăzute de Codul muncii, precum şi acordarea concediilor conform planificărilor (unica preocupare a guvemului pare să fie în direcţia diminuării pedepselor).
10. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi măsuri de protecţie a personalului contra agresiunilor. Respectarea regulamentelor în organizarea activităţii şi îndeplinirea misiunilor, fără expunerea salariaţilor la riscuri pe criteriul lipsei resurselor.
11. Modificarea statutului special al funcţionarilor publici din sistemul penitenciar, conform proiectului convenit între MJ, ANP şi sindicate (elaborarea a durat 4 ani şi este finalizată!), precum şi retragerea proiectului susţinut în prezent de MJ, prin care doar se aspreşte regimul sanctionator aplicabil salariaţilor, ignorându-se modificările deosebit de importante necesare în planul carierei; schimbarea denumirii în poliţie penitenciară.
12. Modificarea Legii nr 153/2017 privitor la sporul pentru muncă prestată în zile de repaus săptămânal şi sărbători legale, în sensul redenumirii dreptului de majorare, în caz contrar dreptul fiind inaplicabil (plafonul sporurilor este de 30%).
Gabriel Ioan Bunea
preşedinte SNLP Filiala Gherla
foto: arhiva