hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata mariflor sofer angajare locuri de munca gherla dej cluj

Sindicaliștii anunță proteste care vor bloca activitatea în Penitenciar în câteva zile

Sindicatul Național al Lucrătorilor de Penitenciare – Filiala Gherla, organizație sindicală majoritară reprezentând salariați din sistemul administrației penitenciare și Ministerul Justiției, anunță declanșarea unor acțiuni de protest pe termen nedeterminat.

Acestea vin ca urmare a diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaților din sistemul penitenciar.

Într-un comunicat de presă al sindicatului se arată că deși în 2019, în tot sistemul public sunt asigurate prin buget, fiind achitate integral, drepturile salariale, inclusiv creșterile salariale prevăzute de Legea-cadru nr 153/2017 dar și alte creșteri suplimentare (educație), în sistemul penitenciar, începând cu 1 ianuarie 2019 au fost sistate de la plată orele suplimentare necompensate cu timp liber, decontarea cheltuielilor turistice (echivalent vouchere vacanță), majorarea pentru misiuni speciale, precum și plata sentințelor judecătorești. De asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament.

În aceste condiții, sindicaliștii anunță un plan al acțiunilor. Între acestea:

1. Refuzul muncii suplimentare în tot sistemul penitenciar, începând cu data de 11.04.2019. Potrivit SNLP,  acesta va genera blocarea activității în maxim 10 zile, pentru că funcționarea sistemului penitenciar depinde de munca suplimentară.

2. Dezacordul SNLP privind depășirea plafonului anual de 180 de ore suplimentare pentru anul 2019, conform legislației și negocierilor colective în vigoare.

3. Mitinguri succesive în toate unitățile din sistemul penitenciar – calendarul se va comunica ulterior

4. Miting în Piața Victoriei din București, cu 3000 de participanți) – data se va comunica ulterior

„Refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. În fiecare lună, schimburile operative din sistem, dar și alte categorii de angajați, înregistrează ore suplimentare de muncă care nu pot fi compensate cu timp liber și nici plătite, având în vedere bugetul insuficient alocat pentru 2019. Simplul refuz de a munci în plus exprimat de angajați, aduce angajatorii în situația de a nu putea asigura corespunzător misiunile de pază, escortare și supraveghere cu respectarea programului zilnic, a legislației aplicabile și regulamentelor specifice. Angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar dar și în relația cu mass-media și opinia publică”, se mai arată în comunicat.

Revendicările sindicaliștilor din penitenciar

1. Adoptarea statutului polițistului de penitenciare, respectiv eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale – stadiu: Camera deputaților (for decizional)

2. Publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019- 2021, impusă prin OUG 114/2018, similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

3. Plata muncii suplimentare, conform legii, similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

4. Plata cheltuielilor turistice, conform legii, similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

5. Actualizarea normelor de hrană și echipament, conform legii, similar celorlalte instituții din structura de apărare națională

6. Stop suprasolicitării și vulnerabilizarii personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare.

foto: arhiva

sus(3)jos(5)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns