taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
biserica franciscana gherla

Sfințire la biserica romano-catolică din Gherla, după reabilitarea construcției

Vineri la amiază a avut loc sfinţirea Bisericii Romano-Catolice de pe strada Bobîlna din Gherla, unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult din localitate.

A fost o sărbătoare la care au participat numeroși credincioși, oaspeți și invitați.

biserica franciscana gherla

foto: Claudiu Capră

Slujba a fost oficiată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, dr. Kovács Gergely, care în cuvântul său a menţionat că acest frumos lăcaş de cult total reînnoit este o punte între creştini şi Dumnezeu, iar gherlenii pot fi mândri că după mulţi ani, în sfîrşit au o biserică deosebit de frumoasă, scoţând în evidenţă rolul şi meritul preotului paroh Küsmödi Attila în reabilitarea clădirii.

A mai vorbit secretarul de stat în Guvernul Ungariei, Soltész Miklós, care a subliniat importanţa acestei adevărate bijuterii arhitectonice în viaţa spirituală a comunității locale.

La eveniment a fost prezent și primarul Ovidiu Drăgan.

În timpul slujbei a cântat corul bisericii, condus de Molnár Árpád, la care s-au adăugat membri ai corului studenţesc „Ecoul” din Cluj-Napoca, dirijat de Molnár Botond.

La final, preotul paroh Küsmödi Attila a mulţumit tuturor oaspeţilor şi invitaţilor pentru prezenţa  la această mare sărbătoare creştinească.

Lucrările au început în 2018 și au fost finalizate cu un an mai devreme decât era estimat. Acum, clădirea este o adevărată bijuterie de arhitectură. În vară a avut loc predarea tehnică a lucrării de către constructor, firma KÉSZ România, în calitate de antreprenor general al proiectului, după un proiect realizat de Moebius Engineering & Design. Parohia romano-catolică a accesat în acest sens fonduri europene în valoare de 19,5 de milioane de lei, iar valoarea totală a proiectului a fost de 19,9 milioane lei.

Clădirea bisericii nu a fost renovată de peste 100 de de ani și s-a degradat până la o stare în care punea în pericol enoriașii și trecătorii de pe stradă.

Cele mai moderne metode au fost folosite acum pentru reabilitarea construcției. Aceasta beneficiază de un muzeu și o bibliotecă, care vor fi deschise publicului. De asemenea, va fi scoasă la lumină o importantă arhivă.

A fost renovată și cripta de la subsol, unde sunt morminte care datează din secolul al XVIII-lea și al XIX-lea. În exterior, pe cele două turnuri funcționează acum ceasornice luminate pe toate laturile. De asemenea, s-au amplasat spoturi luminoase care pun și mai bine în valoare, pe timpul nopții, clădirea impunătoare de la șoseaua principală.

Pe perioada lucrărilor, slujbele de la biserica franciscană slujbele duminicale au fost oficiate la Catedrala armeano-catolică din centrul municipiului. Acum, creştinii romano-catolici au revenit „acasă”.

Duminică, 10 octombrie, are loc la biserica franciscană încă un moment deosebit, prilejuit de slujba de argint a preotului paroh Küsmödi Attila.

Szekely Csaba

sus(27)jos(3)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?