ochelari gherla gama optic
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
milano restaurant pensiune cazare gherla dej nima cluj sala evenimente copii joaca
service auto gherla dej cluj milano
mariflor gherla fabrica angajare locuri de munca gherla dej cluj muncitor
locuri de munca angajare gherla fabrica umerase ch industrial gestionar electrician
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon service reparatii chei auto gherla dej cluj chip inlocuire sofer angajare mariflor gherla dej cluj
escape gherla restaurant angajare ospatar bucatar curatenie dej cluj
sabo marius primar gherla

Sentință definitivă în procesul fostului primar Marius Sabo cu ANI

La Înalta Curte de Casație și Justiție s-a judecat recursul înaintat de fostul primar din Gherla, Marius Sabo, în procesul cu Agenția Națională de Integritate.

În decembrie 2019, A.N.I. a stabilit că Marius Sabo s-a aflat în stare de incompatibiltate, pe vremea când era consilier local.

Potrivit ANI, în perioada 10 iunie 2017 – 27 aprilie 2018, Marius Sabo a exercitat funcția de consilier local simultan cu funcțiile de administrator provizoriu, director general provizoriu, respectiv director general al unei societăți comerciale – Centrul Agro Transilvania – înființat de Consiliul Județean Cluj și aflat sub autoritatea acestuia (societate în cadrul căreia Consiliul Județean este acționar majoritar).

La vremea respectivă, Marius Sabo a declarat că nu se justifică starea de incompatibilitate, întrucât funcția pe care o ocupa la vreme respectivă era cea de director provizoriu.

Ulterior, fostul primar a renunțat la funcția de consilier local și a devenit director general la Centrul Agro Transilvania, cu sediul în Dezmir.

Decizia ANI a fost atacată de Marius Sabo la Curtea de Apel, care a dat dreptate ANI. Recursul înaintat a avut termen pe 7 iunie 2022 la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins acțiunea formulată de fostul primar, ca sentință definitivă.

Marius Sabo este al doilea fost primar, după Ioan Neselean, despre care ANI a stabilit că s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Ioan Neselean a demisionat din consiliul local în luna martie, după ce recursul de la ICCJ a fost respins de magistrați.

Potrivit art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, „Persoană eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezenței legi, cu excepția celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la dată eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoană a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupă aceeași funcție pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la dată constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la dată rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”.

Marius Sabo a candidat prima dată la primăria Gherla în anul 2008, din partea PIN (Partidul Inițiativa Națională). A câștigat un mandat de primar în 2012, din partea alianței USL, formată din PSD și PNL. La alegerile din 2016 a candidat din nou. S-a clasat pe locul al treilea, dar a câștigat un mandat de consilier local, din partea PNL.

În aprilie 2018, Sabo a fost numit în funcția de director general al Centrului Agro Transilvania și a renunțat la mandatul de consilier local.

foto: arhiva

vezi pe același subiect

Fostul primar Ioan Neselean părăsește consiliul local, după ce a pierdut procesul cu ANI

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns