taxi gherla telefon
psd gherla alegeri locale ioan neselean
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
boca ioan pmp gherla alegeri locale 2020
alin tise pnl cluj
locuri de munca gherla dej cluj fundatura iclod irrom fabrica calorifere salariu
kasza tamas alegeri locale gherla primar 2020
usr plus gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon nisip balast gherla canalizare fose septice transport materiale constructii gherla dej cluj angajare bucatar locuri de munca gherla dej cluj conte restaurant
agricultor porumb seceta agricultura

Secetă mare în toată România, în zonă n-a plouat de o lună, la Gherla se poate trece Someșul cu piciorul, când mai sunt anunțate ploi – FOTO

Ultima ploaie căzută la Gherla a fost de Sfânta Maria, în noaptea de 14/15 august 2019, adică acum o lună de zile. Dar la Iclod, de exemplu, ultima dată a plouat pe 5 august.

Agricultorii sunt extrem de îngrijorați, pentru că pământurile sunt crăpate, iar culturile sunt în mare pericol. La Gherla, apele Someșului Mic au scăzut atât de mult încăt se pietrișul din albie a ieșit la usprafață și pe alocuri se poate trece cu piciorul de pe un mal pe altul.

foto: albia uscată a Someșului Mic, 8 septembrie 2019

somes gherla apa somesul mic seceta

somes gherla pescar

Secetă mare în toată România

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, la data de 13 septembrie 2019, conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute în aproape toată țara.

Cea mai mare parte a județului Cluj este lovită de secetă puternică. Însă partea de vest, la limită cu județele Bihor și Sălaj, este secetă extremă.

Situația este dramatică, cu secetă extremă în tot județul Bistrița-Năsăud, în Sălaj, Bihor, Satu Mare, nordul și vestul județului Maramureș, în Hunedoara, Sibiu,  în toate județele din sudul și sud-estul României.

Din toată țara, doar în colțul de vest al județului Timiș, rezerva de apă din sol se încadrează în limite satisfăcătoare.

Oamenii sunt îngrijorați, culturile afectate

„Nu este apă în pământ la 1 metru adâncime”, spune inginerul Dragoș Dobocan, de la ferma din Fundătura. „Seceta vine după ce în luna iunie, culturile din zonă, de la Livada și Iclod, au fost distruse de o cădere masivă de grindină. Pe lângă lipsa ploilor, luna august și prima parte a lunii septembrie au fost foarte fierbinți, iar arșița a evaporat și puținul de umiditate din pământ”.

În ce privește culturile, toate sunt afectate. „Rapița este semănată, dar nu este răsărită sau e răsărită neuniform, cu mari semne de întrebare în continuare. Din cauza secetei ar putea fi probleme cu grâul, daca continuă tot așa, pentru că nu se poate lucra pământul. Ar putea fi compromis și orzul. Porumbul s-a uscat forțat și s-a copt, dar ar mai avea nevoie de o ploaie, la fel și culturile de soia. Toată vegetația de pe pășuni este uscată și există riscul de incendiu”, mai spune inginerul.

Ce se poate face

Nu există din păcate măsuri pe termen scurt pentru combaterea secetei. „Se știe că în zona de pădure plouă mai mult. Pe termen mediu și lung ar trebui făcute împăduriri, să se facă perdele de protecție în jurul parcelelor mari de teren.  De exemplu, în fața vântului, specii cu talie joasă, cum e salcâmul, apoi specii mai înalte gen nuc, ori mai mari, plop, care să formeze o bandă de protecție, care să atragă precipitațiile”, a explicat fermierul.

„Se mai pot face lucrări de conservare a apei în sol – lucrări de scarificare, cu utilaje cu gheare adânci, care intră la 40-50 cm în pământ, care fac afânare și permit ca apa să ajungă la rădăcinile plantelor. Irigațiile sunt o altă soluție, dar tot pe termen mediu și lung. Sistemele de irigație de pe Valea Someșului, care au funcționat la IAS Gherla, la ferma de legume de la Băița, la fermele din Iclod și Fundătura, până la începutul anilor ’90, au fost distruse complet. În acest caz, se pot accesa fonduri, dar nu peste noapte”.

Când mai plouă

Previziunile meteo nu sunt deloc optimiste în ce privește precipitațiile. Ploi neimportante cantitativ sunt așteptate pentru ziua de marți, 17 septembrie, iar apoi nu se mai anunță căderi de precipitații cel puțin până la începutul săptămânii următoare.

foto principală: arhiva/monitorulbt.ro

sus(0)jos(3)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon parbriz luneta gherla dej cluj atelier service

Lasă un răspuns