Prefectul Mircea Abrudean a confirmat în cursul serii de luni că s-a depășit în comună rata de 3 pozitivi la mia de locuitori și că marți dimineața Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență va emite o hotărâre în acest sens.
Tot în cursul serii de luni, diriginții de la școlile din Gherla au luat legătură cu elevii din Nima, Bunești, Petrești, Salatiu, Mintiu Gherlii și i-au anunțat să nu se prezinte începând de marți la școală.
În scenariul roșu, toți elevii vor face doar cursuri online.
La nivel național, la data de 21 septembrie, în conformitate cu datele transmise de inspectoratele școlare județene (inclusiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București), se înregistrează următoarea situație:
– 12.945 de unități de învățământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.
– 4.406 unități de învățământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
– 305 unități de învățământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Tot luni, la ora 12, situația din județul Cluj se prezenta astfel:
– 316 unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară
– 98 de unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
– 9 unități de învățământ preuniversitar în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Consiliile de administrație de la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar adoptă propunerile de scenarii și, implicit, schimbarea acestora, în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către Direcția de Sănătate Publică Cluj, de infrastructura și de resursele existente în fiecare unitate de învățământ.
Potrivit ordinului comun al ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății nr. 5.487/1494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile/ instituțiile de învățământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcționare este rata incidenței cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi, din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
ACTUALIZARE
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj a aprobat câteva modificări de scenarii privind funcționarea unităților de învățământ din județ, ca urmare a schimbării situației epidemiologice, la propunerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj și cu avizul Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj.
Astfel, unitățile de învățământ din comuna Aghireșu intră de miercuri, 23 septembrie 2020, pe scenariul 1 de funcționare, iar unitățile de învățământ din comuna Mintiu Gherlii trec pe scenariul 3, ca urmare a depășirii ratei de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori.
Alte două unități de învățământ din municipiile Dej și Turda, vor funcționa după scenarii modificate: școala Postliceală „Louis Pasteur” Dej trece la scenariul 3 de funcționare, iar Grădinița cu Program Prelungit „Prichindelul Isteț” Turda, trece la scenariul 1.
După ultima hotărâre a CJSU Cluj, 8 unități de învățământ preuniversitar din județ funcționează pe scenariul 3.
Evoluția epidemiologică la nivelul județului va fi evaluată constant de autorități, iar modificarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ, precum și alte măsuri necesare pentru reducerea riscului de îmbolnăvire în rândul comunității, vor fi luate imediat ce situația o va impune.