taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj creare site web gherla dej cluj
sacalaia pescuit lac peste sculptura ioan galgoczy

Se ridică prohibiția la pescuit. „Pe vremuri, cine nu pescuia, nu mânca!”

După aproape două luni de prohibiție, pescarii își pot pregăti lansetele: din 8 iunie, liber la pește, la toate speciile. Pe Lacul Știucii de la Săcălaia, o destinație de poveste, s-au făcut ultimele pregătiri pentru primirea iubitorilor de natură, aer curat, liniște și desigur, pește.

Între cei care au crescut cu undița în mână este și Ioan Galgoczy, meșterul sculptor din Gherla.  Acesta a povestit că și-a petrecut copilăria la pescuit. Erau vremuri mai grele, care obligau la sacrificii. „Sunt pescar pasionat din copilărie. Pe vremuri, cine nu pescuia, nu mânca. Mergeam pe malul Someșului, cu alți copii. Când am mai crescut, am început să merg peste deal, la Săcălaia. Din seara dinainte nu mai aveam răbdare, nu puteam dormi dacă știam că a doua zi mergem la pescuit.  Iar la sfârșitul zilei, când aveam câte o pungă cu pește, ne sclipeau ochii de bucurie!”

Anii au trecut, viața a devenit mai ușoară, dar meșterul nu a uitat de dragostea pentru natură și pește. Așa că multe dintre lucrările sale, realizate din rădăcini de copaci sau tuia, tot ce găsește și are o formă care îl inspiră, sunt dedicate pescuitului: știuci, crapi, plătică, ten, chiar și o broască țestoasă, se regăsesc între lucrările sculptate cu mult drag în lemn.

sacalaia pescuit lac peste sculptura ioan galgoczy

sacalaia pescuit lac peste sculptura ioan galgoczy

sacalaia pescuit lac peste sculptura ioan galgoczy

La început de sezon de pescuit, a făcut o surpriză tuturor celor care vor trece pe la Lacul Știucii și și-a adus toate lucările tematice pe marginea lacului, inclusiv băncuțe sculptate, pentru odihnă.

sacalaia pescuit lac peste sculptura ioan galgoczy

„Când eram eu adolescent, era foarte mult pește aici, mai ales plătici, roșioare, mai rar câte un șalău uriaș. Paza era riguroasă, era un om, Goron, dacă te prindea cu ceva,  a doua oară nu mai intrai pe lac. Nu se bracona. Apoi vremurile s-au mai schimbat. Dar în ultimii ani s-a făcut din nou ordine”.

Walter, cel care se ocupă de administrarea lacului, spune că la Săcălaia vin pescari din toate colțurile țării, dar mai ales din Cluj, Alba, Maramureș, Bistrița-Năsăud. „Unii vin de dimineața până seara alții stau câte o săptămână! Locația dispune și de o cabană, unde regula de aur este liniștea.

sacalaia pescuit lac peste sculptura ioan galgoczy

sus(16)jos(0)
apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj

Faci un comentariu sau dai un răspuns?