gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
locuri de munca iclod fabrica calorifere
mariflor gherla angajare locuri de munca dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon chei gherla unixocd kimbo angajare bucatar pizzar gherla
protest sindicat cluj prefectura

Se anunță nou miting de protest la Cluj, proteste și în țară, sindicaliștii Publisind împotriva înghețării salariilor

Federația PUBLISIND afiliată la Blocul Național Sindical, totalizând 35.000 de membri din domeniile administrație publică centrală și locală, asistență socială, poliție și poliție de frontieră, grefă judiciară, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS, a declanșat proteste începând cu data de 31 decembrie 2020, dată la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi și la sediul MAI, în reacție la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017.

Protestele vor continua pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat în cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, prima acțiune din seria pregătită anul 2021, este planificată pe dată de 13 ianuarie 2021. PUBLISIND protestează contra înghețării salariilor și pensiilor, a neindexării pensiilor cu valoarea inflației, precum și a creșterii salariului minim net cu doar 41 de lei.

„Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv și aprobate în Parlamentul României”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

„Suntem bugetari, iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile, așa cum nu putem refuza restricțiile, interdicțiile și incompatibilitățile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă și echitabilă așteptăm cuminți la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaționale. Însă sectorul public nu este împărțit în șmecheri și fraieri. Nu putem înghiți la nesfârșit tergiversarile. Sporurile sunt înghețate din anul 2010. Din 2021 îngheață din nou și salariile, după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheață exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege și care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022.

Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Cîțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traversează țară noastră. Creșterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie, în condițiile în care personalul din sectorul apărare, ordine publică și securitate națională se află în prima linie și gestionează măsurile împotriva pandemiei de SARS-CoV2 de mai bine de 8 luni, căzând la datorie cu miile.

PUBLISIND include 15.000 de membri din poliție și din poliția penitenciară, iar deficitul grav de personal din aceste domenii este compensat prin suprasolicitarea resurselor existente, aspect care generează un volum de muncă suplimentară, imposibil de gestionat cât timp nu se fac încadrări corespunzătoare. Costurile cu echipamentele de protecție, cu tratamentele și chiar cu testările efectuate, au fost suportate integral de către angajați. La toate aceste deficiențe se adaugă lipsa oricăror compensații, de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgență și a stării de alertă.

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor măsuri care vor adânci în loc să rezolve inechitățile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajează cu toate forțele în protestele planificate. Suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivalează cu tăierile salariale aplicate brutal în anii crizei economice, reprezentând măsuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente și care au făcut foarte dificilă revenirea la normalitate. S-a demonstrat că diminuarea puterii de cumpărare a lucrătorilor inclusiv prin creșterea insuficientă a salariului minim, afectează productivitatea. Cerem Guvernului să renunțe la aceste măsuri și să aplice legea, așa cum a fost adoptată de Parlamentul României”.

Calendarul de acțiuni

Miercuri 13 ianuarie 2021
– miting 100 de persoane la Ministerul Muncii și Protecției Sociale;
– mitinguri cu câte 100 de persoane la sediul prefecturilor din Cluj, Bacău, Timiș

Miercuri 20 ianuarie 2021
– miting 100 de persoane la Ministerul Justiției;
– mitinguri cu câte 100 de persoane la sediul prefecturilor din Constanța, Mureș, Prahova.

Miercuri 27 ianuarie 2021
– miting 100 de persoane la Ministerul Afacerilor Interne;
– mitinguri cu câte 100 de persoane la sediul prefecturilor din Satu Mare, Maramureș, Bihor.

Miercuri 3 februarie 2021
– miting 100 de persoane la Ministerul Finanțelor Publice;
– mitinguri cu câte 100 de persoane la sediul prefecturilor din Galați, Dolj.

Miercuri 10 februarie 2021
– miting 100 de persoane la Parlamentul României;
– mitinguri cu câte 100 de persoane la sediul prefecturilor din Giurgiu, Brăila, Vâlcea

Miercuri 17 februarie 2021
– miting 100 de persoane la Guvernul României;
– mitinguri cu câte 100 de persoane la sediul prefecturilor din Iași, Cluj, Caraș Severin.

Miercuri 24 februarie 2021
– miting 100 de persoane la Președinția României;
– mitinguri cu câte 100 de persoane la sediul prefecturilor din Albă, Argeș.

„Pe întreaga durata a calendarului detaliat mai sus, mitingurile anunțate vor fi completate și cu alte acțiuni organizate pe domenii, cum sunt: excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau blocarea activității în anumite domenii de activitate (având prioritate strict intervențiile în cazurile de urgență) etc.”, se mai precizează în comunicatul Publisind.

foto: arhiva

1 comentariu

  1. Sa faca aici in Franta, sau in orice tara occidentala, asa ceva bugetarii ca in secunda doi au blocat toti privatii productia si raman toti paznicii astia pe drumuri ! Doar in Europa de Est mai exista mentalitatea la bugetari ca sunt superiori privatilor ce sustin economia.

Lasă un răspuns