ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita
iulian damacus satu mare

Scriitorul Iulian Damacus la comemorarea romancierului si jurnalistului Ilie Salceanu

Pe 16 februarie 2015, când s-a împlinit un an de la trecerea în neființă a jurnalistului, profesorului și romancierului Ilie Sălceanu, în ”Sala pictată” a Hotelului Restaurant Poesis din Satu Mare a avut loc comemorarea scriitorului.

Evenimentul a debutat cu rostirea unei rugăciuni de către părintele dr. Cristian Boloș. În prezidiu au fost prezenți Dumitru Păcuraru, directorul general al cotidianului ”Informația Zilei”, Vasile Dâncu, directorul Editurii Eikon din Cluj-Napoca, scriitorul Iulian Dămăcuș din Gherla, dr. George Vulturescu, directorul Direcției de cultură Satu Mare, dr. Alexandru Zotta, autorul prefaței ultimelor două romane scrise de Ilie Sălceanu, și poetul Ioan Nistor.

Vasile Dâncu a arătat că Ilie Sălceanu are o operă remarcabilă. A scris ”Umbra slugerului Theodor”, ”Cămașa morții. Theodor Vladimirescu”, ”Ada Kaleh. Roman de dragoste”, ”Apocalipsa după Mahomed” (apărută postum), Monografia istorică despre satul Svinița, locul copilăriei sale, ”Fenomenul Svinița-Istorie”, vol. I, și autor al unei complexe lucrări de arheologie (Sălcuța IV-Herculane II-III). Subiectele romanelor sale fac parte din literatura balcanică.

Profesorul și scriitorul Iulian Dămăcuș a prezentat o amplă introducere în opera lui Ilie Sălceanu. A remarcat că acțiunile romanelor sale se petrec în jurul insulei Ada Kaleh. Pentru el, trilogia lui Ilie Sălceanu a fost o adevărată revelație. Insula de pe Dunăre a fost un loc situat între civilizația occidentală și cea orientală. El descrie, cu multă măiestrie, locuri și întâmplări adevărate. Imaginarul lui este mai real decât realitatea. Insula este un adevărat personaj în scrierile sale, ocrotitoare pentru locuitorii săi. Dunărea delimitează două lumi, una creștină și alta orientală. În scrierile lui Ilie Sălceanu nu lipsește umanismul și chiar se face haz de necaz.

Dr. Alexandru Zotta a mărturisit că pentru el, autorul romanelor abordează un subiect dramatic. Prezintă un spațiu care a dispărut la fel de dramatic. În literatură mai există o astfel de dispariție în cazul unei insule pe fluviul Angara. Ilie Sălceanu abordează o confruntare între două civilizații, totodată ne înfățișează un tablou divers pe plan erotic. El stăpânește foarte bine arta narativă, pe parcursul celor trei romane ale trilogiei. Știe să mențină trează curiozitatea cititorului și este interesat în refacerea tabloului întregii vieți în spațiul insulei. Se folosește evident și de calitatea lui de istoric și arheolog. A remarcat că în acest spațiu, puterea otomană s-a menținut și cu ajutorul instituțiilor pe care le-a creat, inclusiv a haremului.

În roman, adevărul literar coincide cu adevărul istoric, adoptă narațiunea la condițiile naratorului. Descriile frumoase de asemenea, sunt prezente în romane, de exemplu, descrierea bazarului, cu tablouri care rămân în memoria cititorului. Concluzia prof. dr. Alexandru Zotta a fost că avem în față cărți frumoase care merită citite. Ilie Sălceanu face parte dintre creatorii de literatură recunoscuți pentru că are o proză de mare valoare.

Poetul Ioan Nistor, în intervenția sa, s-a referit la omul și opera lui Ilie Sălceanu. Mărturisește că a vizitat locurile descrise de autor, locuri pe care le-a găsit așa precum le descrise în romane. Meritul autorului este și faptul că a căutat un răspuns la întrebarea de ce a dispărut insula?

Din scrierile lui lui Ilie Sălceanu rezultă și bucuria de a trăi. El dedică spații largi iubirii, care nu ține cont de nimic. Personajele au trăiri profunde, iar lumea este și a prejudecăților. Ioan Nistor a observat că iubirea silită este ceea ce perpetuează răul, iar femeia în cauză va fi și pe mai departe un obiect. A observat de asemenea că scufundarea insulei este anticipată în roman. Finalul poate fi și o meditație asupra realității. Două imperii au stăpânit locurile, imperii care, de asemenea, la un moment dat au dispărut.

În enciclopedia Irinei Petraș, ”Scriitori ai Transilvaniei”, Ilie Sălceanu ocupă un loc binemeritat, alături de alți scriitori sătmăreni. Dr. George Vulturescu a vorbit despre receptările critice la adresa lui Ilie Sălceanu. El a dat citire mai multor referiri critice, inclusiv câteva date biografice scrise personal de către scriitorul Ilie Sălceanu.
George Vulturescu a fost de părere că scriitorul Ilie Sălceanu încă nu este receptat la adevărata lui valoare. El face parte din șirul acelor scriitori care au scris despre Ada Kaleh, de exemplu Jokai Mor, Jules Verne și alții. Cele mai consistente studii despre Ilie Sălceanu au apărut la Iași în ”Convorbiri literare”. Ilie Sălceanu își merită locul în dicționare și în critica literară, a spus George Vulturescu.

La evenimentul comemorativ au participat numeroși sătmăreni, oameni de cultură, profesori, poeți, jurnaliști, colegi de condei. A luat cuvântul și fiul regretatului scriitor, Mihai Sălceanu. Acesta a mulțumit celor care au ținut să fie prezenți. A arătat că Ilie Sălceanu deși a trăit și activat la Satu Mare, a fost întotdeauna cu sufletul alături de locurile natale, pe care le-a descris cu atâta măiestrie în romane.

Din sală a mai luat cuvântul poetul Gheorghe Crețu, fost elev al profesorului Ilie Sălceanu, de care îl leagă multe amintiri. El a fost cel care i-a bătut la mașina de scris primul roman, apoi ca ziarist i-a fost șef.

Cuvinte frumoase despre scriitorul Ilie Sălceanu au mai fost rostite de dr. Ioan Corneanu, care și-a împărtășit durerea acum când se împlinește un an de la trecerea la cele veșnice a scriitorului Ilie Sălceanu. El a spus că amintirea lui va fi veșnic vie deoarece lasă o operă literară de mare valoare.

Carol C. Koka, actualitateasm.ro

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns