hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

bacalaureat gherla liceu ana ipatescu

Școală nouă pentru liceul Ana Ipătescu, se strâng semnături, dar e nevoie de un teren și de mulți bani. Ce variante sunt

Se înmulțesc inițiativele cetățenești la Gherla privind unele proiecte de interes public. În doar câteva luni s-au lansat două astfel de inițiative, una privind amplasarea antenelor de telefonie mobilă în oraș și alta legată de restaurarea ansamblului cu cele trei Grații din parcul mare al orașului. Inițiativa cetățenească este mai nou forma prin care locuitori ai orașului încearcă să ducă la capăt obiective care, din diverse motive, spun ei, nu par să primească suficientă atenție din partea administrației locale.

Cea mai recentă inițiativă cetățenească lansată la Gherla își propune construcția unei noi școli, în condițiile în care clădirea liceului Ana Ipătescu, unde elevii și profesorii sunt chiriași, este tot mai șubredă. În urmă cu patru ani s-a interzis accesul pe un culoar de acces la etaj, care nu mai prezenta siguranță, punând în pericol copiii și cadrele didactice. Infiltrațiile acumulate în pereți de-a lungul timpului par să fie cauza. Astfel, șase săli de clasă nu mai pot fi folosite.

Cine face reparații la școală

Proprietarul clădirii este Episcopia Greco-Catolică. Școala funcționează în regim de chiriaș, iar primăria Gherla plătește lunar o sumă de aproximativ 10.500 de lei. Tot în chirie este și spațiul de învățământ de pe strada Bobâlna, unde învață în prezent copii de la liceul Ana Ipătescu. Pentru acest spațiu se plătește o chirie lunară de 3.200 de lei.

Discuții despre construcția unei școli noi pentru elevii de la liceul Ana Ipătescu au apărut de câțiva ani, însă până acum nu s-a făcut nimic concret în acest sens. S-au propus locații noi, între care sediul actual al ADP Gherla, terenul din spatele liceului Ana Ipătescu, spațiul de la fosta piața agro-alimentară de pe strada Plugarilor, un teren de pe strada Fermei, altul la ieșirea din Gherla spre Hășdate.

La sediul actual al liceului de pe strada 1 Decembrie 1918 este nevoie evidentă de lucrări de întreținere, care ar cădea în sarcina proprietarului. Primăria a fost înștiințată despre aceste probleme în mai multe rânduri, dar lucrările de reparații capitale necesare sunt considerate investiții, iar legea nu permite decontarea lor de către chiriaș.

Discuțiile purtate cu reprezentanții Bisericii Greco-Catolice în acest sens au rămas fără niciun rezultat, după ce biserica a solicitat o confirmare daca școala va mai rămâne în chirie sau nu și, mai ales, pe ce perioadă, întrebare la care nu a putut da nimeni un răspuns.

O școală nouă în 10 ani, dar de unde bani și pe ce teren

10 ani ar fi o estimare optimistă pentru  construcția unei școli noi. Termenul include găsirea și atribuirea legală a unui teren, studii de fezabilitate, realizare proiect, licitație și execuție. În acest moment, primăria Gherla nu dispune de banii necesari pentru o investiție de o asemenea anvergură, în condițiile în care la nivel național, instituțiile publice suferă de lipsă de finanțare.

La Primaria Gherla, bugetul local a fost afectat, pe de o parte, de cheltuielile tot mai mari cu plata salariilor, iar pe de altă parte de încasările mai mici, după reducerea ori menținerea cotelor de impozitare și în conditiile în care a avut loc o creștere generalizată a prețurilor la utilități etc.

Coadă la banii de la GAL

În momentul de față, atenția este îndreptată spre banii europeni de la Asociația GAL (Grupul de Acțiune Locală) Plaiuri Someșene. Prin GAL se pot acorda 1.600.000 de euro pentru „construire/amenajare/dotare unități de învățământ, în vederea furnizării unor servicii educaționale de calitate, în special a celor de tip afterschool”. De acești bani este interesat însă și Liceul Petru Maior, care are un proiect avansat de dezvoltare.

Inițiativa cetățenească pentru o școală nouă în oraș a fost stimulată și de construcția liceului cu predare în limba maghiară Kemeny Zsigmond din Gherla. Pentru acest liceu, investiția inițială a fost de 1.700.000 de euro, dar în acest caz, fondurile bănești au venit exclusiv de la statul maghiar. Aici Primăria Gherla a pus la dispoziție gratuit terenul pe care s-a construit clădirea.

Inițiatorii proiectului privind o școală nouă, în care ar trebui să învețe cei 1200 de elevi de la liceul Ana Ipătescu, cer sprijinul locuitorilor orașului, care prin semnăturile lor pot duce proiectul în consiliul local. Rămân însă de rezolvat problema banilor și a terenului.

Redăm mai jos textul inițiativei cetățenești.

***

Educația este forma cea mai înaltă în lucrarea de modelare și formare a caracterului și personalității copiilor și tinerilor. Din acest motiv educația ar trebui să fie prioritatea fundamentală a oricărei societăți care dorește progresul spiritual și bunăstarea materială a poporului.

Din nefericire, educaţia este şi ea afectată de criza spirituală şi morală din societatea românească iar dictonul „cine are carte, are parte” nu mai este valabil prin urmare, acum „cine are carte, pleacă departe”, adică în străinătate.

Pe de altă parte, abandonul școlar, destrămarea familiilor, sărăcia, şomajul, plecarea părinților la muncă în străinătate, delicvenţa şi violenţa juvenilă, nesiguranţa zilei, incertitudinea viitorului, se constituie în tot atâtea cauze ale crizei educației în școală și în familie la care nu putem asista nepasatori fara o implicare responsabila a factorilor de decizie si a tuturor cetatenilor.

Pentru a opri această degradare spirituală şi socială sunt imperativ necesare o cooperare mai activa intre Familie, Scoala si Biserica dar şi o înnoire spirituală a mentalităţii românești, printr-o cultură a valorilor morale, după cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel când zice: „să nu vă potriviți cu acest veac, ci să vă schimbați prin înnoirea minții, ca să deosebiți care este voia lui Dumnezeu, ce este bun și plăcut și desăvârșit” (Romani 12, 2).

Pentru Biserică şi Societate, Familia are un rol esenţial în stabilirea reperelor valorice ale copiilor. Familia creştină reprezintă spaţiul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii conjugale, a iubirii părinteşti, a iubirii filiale şi a iubirii frăţeşti. Lipsa de iubire şi comuniune în familie duce la înstrăinarea între membrii acesteia, la violenţă conjugală, la violenţă domestică, la divorţ, care au efecte dramatice pentru copii, la abandonul şcolar, la alcoolism şi la alte situatii negative din societatea noastra.

În faţa crizei economice actuale cu efecte negative pentru Familie şi Şcoală, Biserica îi cheamă pe părinţi, învăţători şi profesori la o conlucrare permanentă, în spiritul comuniunii fraterne şi al solidarităţii practice, ca educaţia copiilor să devină o preocupare comună majoră a tuturor gherlenilor si care au obligatia morala de implicare directă în viața cetății pentru binele copiilor și tinerilor noștri.

In această direcție ne amintim că școala românească s-a plămădit în pridvorul Sfintelor Biserici, iar primii dascăli au fost preoții și dascălii bisericești, care au folosit cărțile sfinte spre învățătura și luminarea poporului.

La nivelul comunitatii gherlene a existat o dorință de 30 de ani pentru ridicarea unei școli noi, la Liceul Teoretic Ana Ipătescu însă contextul istoric, direcțiile intereselor politice ale vremurilor și alte atitudini negative ale unora au făcut să nu înțeleagă că educația trebuie să fie o prioritate pentru comunitatea noastră și nu au făcut posibilă această acțiune pentru ridicarea unei școli, care se cerea a fi o urgență în viața cetății gherlene. Astfel, actuala școală se află într-o stare jalnică de degradare, vizibilă pentru orice cetățean de bună credință. În această stare s-a ajuns fără a se fi investit din partea proprietarului clădirii, care încasează sume ridicate anual din bugetul local, însă școala în starea ei din acest moment poate pune în pericol atât viața cât și sănătatea copiilor, tinerilor, dar și a vrednicilor dascali din această prestigioasă unitate de învățământ, prețuită și iubită de întreaga comunitate gherleană.

La intrebarea “Ce face Biserica pentru comunitatea gherleană?” s-a demarat o inițiativă cetățeanească în toate parohiile ortodoxe din municipiul Gherla, pentru a veni în sprijinul declanșării și urgentării ridicării unei școli noi pentru cei peste 1200 de elevi cu peste 80 de cadre didactice, alături de personalul auxiliar, școala care să dovedească în continuare prestigiul orașului Gherla pe mai departe și care să asigure condiții optime de învățare și pregătire pentru generațiile viitoare.

În cadrul acestui demers cetățenesc, părinţii elevilor, profesorii din scoală și preoții din parohiile ortodoxe gherlene vor să coopereze și să urmărească același țel: asigurarea unui confort educațional pentru elevii și tinerii gherleni care învață în această școală, iar educarea şi formarea copiilor pentru viață să aibă loc în condiții normale, la standarde europene, pentru a pregăti tinerele generații să trăiască cu demnitate în familie şi în societate, dar şi în lumina iubirii eterne a lui Dumnezeu.

S-a stabilit adunarea de semnături pentru acestă inițiativă cetățenească care să susțina acest demers în fața autorităților locale, care trebuie să înțeleagă în sfârșit, că glasul cetățenilor trebuie ascultat și că educația se cuvine să rămână o prioritate pentru întreaga comunitate gherleană.

Cetățenii sunt invitați să sprijine această nouă inițiativă locală și să o semnneze. Locatiile unde se adună semnături sunt:

  • Liceul Teoretic Ana Ipatescu (la poarta) în zilele lucrătoare până la ora 16.00
  • Magazinul Bisericesc (vis-a-vis Primaria Gherla)
  • Parohilie Ortodoxe din Gherla
  • Magazinele Veritas Gherla
  • Magazinul Feroterm Gherla
  • Magazinul pentru Copii si Floraria din spatele restaurantului Conte
  • Gradinita Casuta Fermecata din Parcul Mare

Data limită de strângere de semnături este vineri, 5 iulie 2019. Cei care au adunat deja sau vor mai aduna de acum înainte semnături le pot depune fie la secretariatul Liceului Ana Ipătescu, fie la magazinul bisericesc vis-à-vis de primărie.

Inițiatorii aceste inițiative sunt Protopopiatul Ortodox Roman Gherla (Protopop Pr. Drd.Paul Iulian Isip), Parohia Gherla I Pr. Seiche Fabian, Parohia Gherla II Pr.Dr. Mircea Bidian si Pr. Drd. Muntean Nicolae, Parohia Gherla III Pr. Farcas Alexandru, Parohia Gherla IV Pr. Dr Bagacian Petru, Farcaș Dorin – Academy Gherla

sus(215)jos(7)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns