ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita
biserica baita gherla hram

Sărbătoarea Hramului Bisericii Ortodoxe din Băiţa

Locuitorii din Băiţa, localitate componentă a municipiului Gherla, s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare. La Biserica Ortodoxă din localitate s-au serbat pe 8 noiembrie ocrotitorii acestui frumos lăcaş de cult, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Cu acest prilej, în aşezarea din vecinătate au sosit oaspeţi dragi în frunte cu stareţul Mănăstirii Nicula, Arhimandrit Nicolae Moldovan, preoţii Protopopiatului Ortodox Gherla, dar şi slujitori ai lui Dumnezeu din zona Dejului.

Printre cei care au luat loc în băncile bisericii sau în jurul sfîntului lăcaş au fost şi mulţi gherleni, unii născuți chiar în acest sat. De asemenea, au venit numeroşi creştini şi din satele vecine, mulţi din Livada, Iclod sau Orman.

Despre Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, a vorbit în cuvântul de învăţătură preotul Emanuel Albu din Chiuieşti, care a subliniat importanţa acestei mari sărbători în viaţa credincioşilor, referindu-se pe scurt şi la semnificaţia Postului Crăciunului, care se apropie cu paşi repezi.

Amfitrionul evenimentului a fost Pr. Dinu Iuşan, preotul paroh al bisericii sărbătorite. La sfârşitul slujbei, acesta a mulţumit asistenţei pentru participare, mulţumind totodată membrilor Consiliului Parohial în frunte cu prim curator, Ioan Diţ pentru eforturile depuse în vederea bunei desfăşurări a evenimentului.

Un gând bun a avut Protopopul Protopopiatului Ortodox Gherla, Pr. Paul Iulian Isip, fost slujitor în parohia Băiţa, de unde are amintiri plăcute şi unde revine cu mult drag de fiecare dată.

galerie foto: imagini de la sărbătoare

galerie foto gherlaCu ocazia sărbătorii au fost sfinţite cele două clopote noi ale bisericii.

Comunitatea ortodoxă de la Băiţa se află sub ocrotirea Sfinţilor Arhangeli Mihail şi Gavril încă de la începutul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea, cînd domnitorii moldoveni au ridicat, pe lângă cunoscuta biserică de la Vad, şi biserica de piatră de la Băiţa.

Din vechea biserică au mai rămas doar ruine, iar ocrotitorii au fost adoptaţi de noul lăcaş de cult, ridicat prin eforturile creştinilor din localitate în perioada 1983-1992.

În anul 2009 au avut lucrări de renovare şi a fost resfinţită în 2010.

Szekely Csaba

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns