hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

iclod monument

Sărbătoare la Iclod, în Anul Centenar România 100, cu defilare militară, inaugurare monument dedicat Unirii și spectacol folcloric – VIDEO

La sfârşitul săptămânii trecute, într-un cadru festiv, cu participarea a sute de localnici din comună, a avut loc manifestarea „Iclodul şi Marea Unire”, eveniment dedicat Centenarului România 100.

A fost o frumoasă și reușită festivitate, desfăşurată pe un timp splendid de vară, într-o atmosferă sărbătorească. Locuitorii din Iclod au meritat o astfel de sărbătoare, aşa cum remarca şi deputatul Cornel Itu în cuvântul său, „rodul eforturilor celor doi oameni de suflet din comună, primarul Emil Pîrţoc şi profesorul Aurel Bulbuc”.

Ca să organizezi un astfel de eveniment trebuie să ai spirit de iniţiativă, dar şi patriotism pe măsură. Cei doi le şi au. Dar nu numai ei, ci toată comunitatea din Iclold, care în doar câteva săptămâni a contribuit la amenajarea platoului de lângă primîrie și muzeul de etnoarheologie, care a primit numele de „Piaţa Unirii”.

Festivităţile au debutat cu o adunare la biserica greco-catolică, unul dintre puținele locuri unde în timpul celui de-al doilea război mondial și al ocupației hitleristo-horthyste, românii mai puteau vedea și săruta tricolorul românesc, după cum au amintit gazdele.

iclod spectacol unire

Alaiul de oameni venit din cele patru sate ale comunei s-a îndreptat apoi spre platoul de ceremonie, unde a răsunat Imnul de Stat. Primarul a salutat oficialităţile care au onorat programul, între care prefectul judeţului Cluj, Ioan Aurel Cherecheş, primari de pe Valea Someşului Mic, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Armatei şi ai cultelor religioase.

A urmat dezvelirea monumentului „Unirea-1918”, realizat de Ioan Rusu, sfinţit de un sobor de preoţi. Au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Iclod, a Parlamentului României şi a Armatei. Prima parte a manifestării s-a încheiat cu defilarea militarilor din cadrul UM 02565.

galerie foto: imagini de la eveniment

galerie foto gherlaProfesorului Aurel Bulbuc i-a fost oferită de către prefect o Diploma de Excelenţă, din partea Prefecturii Cluj.

După-amiaza programul a continuat în sala Centrului Cultural din imediata vecinătate a primăriei, unde s-a desfăşurat un spectacul cultural-artistic dedicat marcării a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Cu acest prilej au evoluat pe scenă alături de apreciaţii interpreţi de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu şi Nicolae Furdui Iancu, membrii Ansamblului folcloric „Dansatorii de pe Someş”, Grupul instrumental din cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvanăţ” a CJCPCT Cluj, Grupul Instrumental „ Ceteraşii de la Gherla” condus de Gabi Bunea, Grupul „Sfântul Nicolae” al Bisericii Ortodoxe Iclod, Ansamblul folcloric „Tradiţii Ormănene” şi soliştii Ciprian Picovici, Radu Lazăr, Anuţa Nemeş-Mânecan, Ioana Maria Câmpean şi Pavel Mârginean.

Manifestările organizate de Primăria şi Consiliul Local Iclod, Consiliul Judeţean Cluj şI Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţiionale Cluj s-au încheiat cu un foc de artificii.

Szekely Csaba

video în continuare

sus(19)jos(2)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns