taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
biserica solomon gherla

Sărbătoare de hram la biserica Solomon, prima construită de armeni la Gherla

Biserica „Solomon” din vecinătatea pieţii agroalimentare a municipiului Gherla este prima construită de către armeni, denumită aşa după ctitorul ei, Solomon Simai.

Construcţia celei mai vechi lăcaşuri de cult din localitate a durat un an, un adevărat record în materie pe acele vremuri, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării oraşului baroc.

Biserica era inițial înconjurată de un zid de piatră, iar în curte se afla cimitirul. Între 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn. Ancadramentul de intrare în biserică, datat în 1723, aparţine din punct de vedere stilistic Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestru şi Grigore Iluminatorul.

Pînă în anul 1804, când a fost sfinţită Catedrala Armeano-Catolică din centrul oraşului, slujbele religioase armeneşti au fost oficiate în acest lăcaş de cult.

Din cauza pandemiei, în acest an sărbătoarea hramului bisericii „Solomon” a avut loc joi după amiază, cu respectarea normelor de protecție, în Catedrala Armeano-Catolică din Piaţa Libertăţii, slujba fiind oficiată în rit armenesc.

Cu această ocazie la eveniment a participat şi un grup de armeni clujeni, care în fiecare an onorează cu prezenţa hramul primei biserici armeneşti din oraşul de pe Someşul Mic.

biserica slujba

Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar Cuvîntul Domnului a fost rostit de preotul vicar Jánossi Imre de la Biserica Romano-Catolică „Sfîntu Mihail” din Cluj-Napoca, care în cuvântul său a scos în evidenţă rolul bisericii Solomon în istoria şi viaţa comunităţii armeneşti din localitate.

În timpul slujbei a cîntat în limba armeană corul mixt condus de Molnár Árpád.

Lăcașul se bucură de aprecierile turiştilor din ţară şi stăinătate, care și-au făcut un obicei în fiecare vară de a trece pragul acestui adevărat monument arhitectonic.

Duminică, 28 martie 2021 la Catedrala Armenească din centrul municipiului Gherla se va oficia Slujba de Florii, o altă sărbătoare a comunităţii armeneşti din localitate.

Szekely Csaba

foto principală: arhiva/clujtourism.ro

sus(16)jos(0)

Lasă un răspuns