irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
balastiera fundatura angajare muncitori iclod
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet veterinar gherla medic telefon
biserica solomon gherla szamosujvar

Sărbătoare de hram la biserica Solomon, cea mai veche din Gherla

Comunitatea armenească din municipiul Gherla a avut parte sâmbătă, 25 martie, de momente sărbătoreşti, prilejuită de marcarea hramului celei mai vechi biserici armeneşti din localitate, Biserica Solomon.

Cu acest prilej în micul lăcaş de cult de pe strada Cloşca a avut loc o slujbă religioasă oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui a subliniat importanţa sărbătoarei Buna Vestire în viaţa creştinului.

biserica solomon gherla szamosujvar

foto: Facebook/Puskás Attila

În cadrul liturghiei a evoluat corul bisericii armeneşti condus de Molnár Árpád, piesele muzicale fiind interpretate în limba armeană.

Biserica Solomon este cea mai veche biserică armeano-catolică din Transilvania, totodată prima biserică de piatră din Gherla, construită între anii 1723 şi 1724 cu hramul Buna-Vestire. Documentul care atestă ctitoria datează din 1729, şi a fost scrisă în limbile latină şi armeană, conform căruia biserica de piatră cu trei altare a fost ridicată pe cheltuiala proprie a lui Solomon, fiul lui Todor Simai, jude primar şi soţia sa Szirma, împreună cu fratele său Bogdan (Asvatur) şi soţia acestuia Ulchathun. Altarul principal a fost dedicat Buna-Vestirii, altarul sudic Sfintei Treimi, iar cel nordic Sfântului Grigore Iluminatorul.

Lângă biserică s-a mai construit „un turn potrivit pentru clopote”, care „atinge biserica”, iar toate au fost înconjurate de un zid de piatră. S-a ridicat şi o capelă pentru cinstirea Sfintei Cruci şi s-a delimitat locul pentru cimitir.

Biserica Solomon este un produs de arhitectură care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla. Până la edificarea Catedralei Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului între anii 1748-1800 toate slujbele de rit armenesc au fost oficiate în Biserica Solomon.

La evenimentul din weekend au participat şi armeni din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Baia Mare şi Turda.

Szekely Csaba

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns