taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj locuri de munca angajare gherla dej cluj supercom sofer muncitor
biserica solomon gherla szamosujvar

Sărbătoare de hram la biserica Solomon

În fiecare an, cu ocazia sărbătorii „Buna Vestire”, se sărbătorește hramul  celei mai vechi biserici armeneşti din Gherla, Biserica Solomon.

Lăcaşul de cult s-a îmbrăcat luni din nou în straie sărbătoreşti. Biserica i-a primit pe creştini, localnici dar și oaspeți sosiți de la Cluj.

biserica solomon gherla szamosujvar

Slujba a fost oficiată de preotul paroh Mgsr. Szakács Endre, iar predica a fost ţinută de preotul Turturean Robert din Sighetul Marmaţiei. Acesta a evocat importanţa acestei sărbători în viaţa micii comunităţi armeneşti din Gherla. Au fost prezenţi şi preoţii franciscani ai Bisericii Romano-Catolice din Dej.

biserica solomon gherla szamosujvar

Corul bisericii, condus de Molnar Anna, a interpretat piese muzicale în limba armeană. La eveniment a fost prezentă şi solista Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca, Kirkósa Júlia, de origine armeană. A fost un adevărat concert de muzică creştină, un moment înălţător al slujbei prilejuită de hramul bisericii.

Biserica Solomon (Salamon) din Gherla este prima construită de armeni, denumită astfel după ctitorul ei, Salamon Simai. Construcţia a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar  amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării planului oraşului baroc. La orohini, biserica era înconjurată de un zid de piatră, iar în incintă se afla și cimitirul.

Între anii 1732 şi 1751 bisericii i-a fost adăugat un turn. Ancadramentul de intrare în lăcaşul de cult, datat la 1723, aparţine din punct de vedere stilistic Renaşterii transilvănene, iar  de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestru şi Grigore Iluminătorul.

Biserica Solomon este un produs de arhitectură care prezintă faza de evoluţie a comunităţii armeneşti din primul sfert al secolului al XVIII-lea.

Szekely Csaba

foto: Jani Lenard

sus(5)jos(0)

Lasă un răspuns