nunta gherla angela rusu sala crystal ballroom dej cluj

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej pub vanzare vintage gherla locuri de munca gherla angajare calculatoare sofer locuri de munca gherla contabil mariflor dej cluj

Sărbătoare de hram la biserica Solomon

Mica comunitate armenească din municipiul Gherla a sărbătorit luni, 9 aprilie, hramul primei biserici construite de armeni în oras, Biserica”Solomon” de pe strada Cloşca.

Slujba din ziua de „Buna Vestire”, la o săptămână după Paștele catolic, a fost celebrată de preotul paroh al Catedralei Armeneşti, Msgr. Szakács Endre, iar Cuvântul Domnului a fost rostit de preotul paroh a Bisericii Romano-Catolice din comuna Sic, părintele Albert.

Au mai fost prezenţi preoţii Bisericii Franciscane din municipiul Dej, iar în cadrul slujbei a cântat corul Catedralei Armeneşti din Gherla, condus de Molnár Anna.

Biserica Solomon, ctitorita de Salamon si Bogdan Thodor alias Simai in 1722Lăcaşul de cult poartă numele Solomon (Salamon, lb. maghiară) după ctitorul Salamon Simai.

Construcţia inițială a durat doar un an, între 1723 şi 1724, iar amplasametul a fost decis încă dinaintea trasării planului oraşului baroc.

foto: biserica Solomon la 1900

Biserica era înconjurată de un zid de piatră și in incintă exista un cimitir. Între anii 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărui laturi un semicerc şi este introdusă tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii.

Ancadramentul de intrare în biserică datat la 1723, aparţine din punct de vedere stilistic Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestru şi Grigore Iluminătorul.

Biserica Solomon este un produs de arhitectură care prezintă faza de evoluţie la acea vreme a comunităţii armeneşti, stabilită deja de trei decenii în Gherla.

Szekely Csaba

sus(8)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns