ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita
catedrala armeneasca gherla

Sărbătoare de hram la biserica romano-catolică

Duminică s-a sărbătorit hramul Bisericii Romano-Catolice de pe strada Bobâlna din Gherla, unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din localitate.

Biserica este un punct important al itinerariului Maicii Domnului, care porneşte din Austria, trece prin oraşul Gherla şi ajunge până la Şumuleu Ciuc, pelerinaj care datează încă din secolul al XV-lea. În fiecare, an tradiţionalul pelerinaj de la poalele Harghitei este onorat de numeroși creştini catolici şi armeni din urbea de pe Someş. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, când la sosirea Papei Francisc pe meleagurile secuieşti au fost prezenţi şi reprezentanţii bisericilor romano-catolice şi armeneşti din Gherla.

În prezent clădirea bisericii se află în plin proces de reabilitare, astfel că slujba religioasă săvârşită cu ocazia sărbătoririi hramului a avut loc la catedrala armenească din centrul orașului, cu prezența unui număr mare de creştini. Pentru prima dată, la acest eveniment au participat şi credincioșii reformaţi, care, la fel, au biserica în plină renovare, alături de comunitatea armenească.

Slujba a fost săvârşită de preotul romano-catolic Küsmödi Attila, care în cuvântul său a amintit rolul şi importanţa Mănăstirii Franciscane şi Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Petru de Alcantara” în viaţa creştinilor din localitate, prezentând pe scurt istoricul lăcaşului de cult.

A predicat preotul Bisericii Reformate Gherla, Vajda Daniel, care a felicitat ideea săvârşirii slujbei comune, subliniind că Împărăţia lui Dumnezeu o găsim numai împreună, indiferent de religie.

Evenimentul sărbătoresc a fost onorat şi de un grup de romano-catolici din municipiul Dej. De amintit și faptul că în anul 1731, comunitatea romano-catolică din Gherla era păstorită de preoţii franciscani, care veneau din Dej pentru oficierea serviciilor religioase.

Un moment emoţionant a fost evoluţia corurilor reunite ale bisericilor armeneşti, romano-catolice şi reformate sub conducerea dirijorului Molnár Árpád, care a ridicat la înălţime această mare sărbătoare duhovnicească.

Construcţia fostei mănăstiri franciscane a început în nul 1742, după ce primarul de atunci Todor Daniel a donat un loc pentru construcţia ei. Piatra de temelie a fost pusă în 1748, biserica fiind terminată şi sfinţită în anul 1758, iar capela Mariei de Loretto a fost finalizată în 1760. Cele două turnuri au fost adăugate în 1878. Decoraţiunile interioare şi pictrura sunt de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Faţada impozantei clădiri contrastează cu interiorul bogat în decoraţiuni.

Szekely Csaba

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

Lasă un răspuns