hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej cluj stiri pentru viata gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj salon masaj gherla vitality cabinet orl gherla dej cluj spatiu birou gherla chirie

concert arcadia biserica gherla

Sărbătoare la biserica armenească

Comunitatea armenească din Gherla a sărbătorit duminică hramul Bisericii Armeneşti „Sfânta Treime” din centrul oraşului, una din cele mai impozante şi frumoase lăcaşuri de cult din Transilvania.

Catedrala din Piaţa Libertăţii care domină oraşul de pe Someş a fost edificată între anii 1748-1800 şi este considerată ca una din cele mai mari biserici armeneşti din Europa. Sfinţită la 17 iulie 1804 ea a fost înzestrată cu o frumoasă şi valoroasă orgă, executată de renumiţi meşteri în materie din Braşov. Biserica are numeroase obiecte de mare valoare spirituală, printre care relicva Sfântului Grigore Luminătorul, pictura în ulei „Coborârea lui Isus de pe Cruce” aparţinând școlii Rubens, crucea din aur masiv ornată cu pietre preţioase ce a aparţinut episcopului Verzerescu.

Pictura „Coborârea de pe Cruce”a fost dăruită catedralei gherlene de către Francisc al II-lea drept recunoştinţă pentru aportul bănesc însemnat al armenilor din Gherla la visteria statului, golită în timpul războaielor împotriva lui Napolean.

Catedrala Armenească este cel mai vizitat obiectiv istoric şi religios din localitate, numai în prima jumătate a acestui an fiind căutată de peste 800 de turişti din ţară şi străinătate.

Evenimentul a fost marcat duminică, 16 iunie 2019 în cadrul unei slujbe religioase, unde a cântat corul dirijat de Molnár Árpád, după care sediul parohiei armeneşti de pe strada Ştefan Cel Mare sub conducerea preşedintelui sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegár a avut loc o întâlnire a membrilor comunităţii locale. La slujbă a fost prezentă ş i delegaţia oraşului german Forchheim, localitate înfrăţită cu Gherla, predica fiind tradusă şi în limba germană.

Sâmbătă, 15 iunie 2019 un grup de armeni gherleni a fost prezent şi la hramul Bisericii Armeneşti din localitatea Frumoasa, judeţul Harghita, unde au mai fost reprezentate şi celelalte comunităţi armeneşti din judeţele transilvane. Cu toţii îşi vor da întâlnire la 6 iulie cu ocazia sărbătoarei „Sfântul Grigore Luminătorul” de la Gherla, cel mai mare eveniment în viaţa armenilor gherleni.

concert arcadia biserica gherla

Organizatorii Zilelor Municipiului Gherla au invitat la încheierea manifestărilor cultural-artistice orchestra de cameră „Arcadia” din Cluj-Napoca. Ca niciodată la un concert de muzică cultă, catedral a primit melomanii din localitate, dar şi oaspeţi din Elveţia. Amatorii de muzică cultă din Gherla au nevoie de astfel de concerte, iar oaspeţii clujeni au avut un mare succes.

Orchestra alcătuită din Török Anna – vioară, Răzvan Dumitru – vioară, Traian Boală – violă, Török Zsolt – violoncel, György Róbert – contrabas şi Adina Mureşan –clavecin a oferit gherlenilor un adevărat regal muzical, interpretând piesele muzicale J. Haydn: Cvartetul : „Largo Op. 76. Nr.5 şi A. Vivaldi: „Anotimpurile”. Acustica foarte bună a lăcaşului de cult a contribuit la o şi mai bună prezentare a celor patru anotimpuri compuse de Vivaldi.

Solistul serii de la Gherla a fost Vlad Răceu la vioară, un maestru al instrumentului, dar şi un artist în plină ascensiune profesională.

Laureat al concursurilor Osaka International Chamber Musik Competition (2014), Wigmore Hall London International String Quartet Competition (2012), Almone International Chamber Music Competition (2011) şi InternationaL Chamber Music Competition Hamburg(2009) – cvartetul Arcadia a devenit în scurt timp unul din cele mai spectaculoase ansambluri ale generaţiei sale.

Szekely Csaba

sus(26)jos(0)

laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestely tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns