Educația pentru toți, egalitatea de șanse, incluziunea și valorizarea fiecărui individ în parte, parteneriatul, educația pentru dezvoltare durabilă sunt doar câteva dintre conceptele care au stat la baza activităților care s-au derulat săptămâna trecută la Liceul Teoretic ”Petru Maior”, pentru a marca ”Săptămâna Educației Globale” 2022.
Dacă echipa de robotică a ales parteneriatul cu școli din mediul rural și promovarea atât a educației științifice (STEM), cât și a unor obiective de dezvoltare durabilă, ceilalți elevi ai liceului au ales alte forme de manifestare, toate menite să demonstreze interesul lor pentru o lume mai bună, mai sigură, pentru o lume a tuturor.
Bucuria lor de a acționa, de a căuta împreună soluții pentru problemele actuale ale lumii s-a făcut simțită din plin prin entuziasmul manifestat în conceperea costumelor, a unor obiecte decorative, jocuri și aparate, realizate toate din materiale reciclabile, cu care au captat atenția publicului prin inventivitate și talent. Cel mai ingenios obiect expus a fost ales prin vot de către participanții la expoziție.
Iar cum tehnologia face incontestabil parte din viața noastră, o dezbatere având ca tema influența acesteia asupra mediului a fost pusă în scenă de către elevi, cele două echipe ”adversare” arătând, cu argumente puternic susținute, efectele benefice sau negative pe care evoluția tehnologiei le are asupra naturii. Concluzia lor a fost una clară: tehnologia trebuie să fie pusă în slujba omului!
galerie foto: imagini de la activități
Cei aproape 100 elevi de gimnaziu și liceu, actori ai activităților descrise mai sus, alături de profesorii lor coordonatori, prin creativitatea și implicarea lor au dat viața devizei propuse de Consiliul Europei pentru ediția din acest an a Săptămânii Educației Globale, și anume ”Este lumea noastră, să acționăm împreună!”.
prof. Livia Divricean