irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon
medicamente lac tarnita

Medicamente aruncate pe lacul Tarnița, s-a oprit captarea apei potabile

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești s-au sesizat din oficiu la data de 23 februarie  cu privire la faptul că în zona lacului Tarnița, au fost aruncate diverse tipuri de medicamente.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat faptul că în două locuri diferite ale versantului situat între luciul Lacului Tarniţa şi drumul județean 107P au fost aruncate trei tipuri de medicamente.

La faţa locului s-au deplasat şi lucrători din cadrul Gărzii de Mediu, Apele Române, Compania de Apă, Laboratorul de Calitatea Apei Someş-Tisa, Poliţia Locală Gilău, care au efectuat activităţi specifice.

Totodată, s-a luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică, reprezentanţii acestei instituţii precizând faptul că a fost oprită captarea apei potabile din Lacul Tarniţa, alimentarea cu apă făcându-se în continuare din Lacul Someşu-Cald.

Până la lăsarea întunericului s-a procedat la colectarea a nouă saci de polietilenă cu medicamente, verificările fiind continuate şi în cursul zilei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de infectarea apei, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.

foto: dejeanul.ro; video: ziardecluj

ACTUALIZARE – 25 februarie

Rezultatele analizelor parţiale – apa din acumularea Tarniţa se încadrează în valorile normale

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa au efectuat analize parţiale ale probelor de apă prelevate din acumularea Tarniţa. Rezultatele pentru indicatorii determinaţi până în momentul actual indică faptul că parametrii caracteristici apelor de suprafaţă se înscriu în valorile normale.

Probele au fost prelevate la suprafaţă, de pe cele două maluri, în dreptul locaţiei relevante, unde au fost identificate deşeurile şi la priza de captare a apei pentru potabilizare.

Valorile determinate în urma analizelor efectuate au fost testate statistic, folosind ca referinţă rezultatele validate în perioada 2018 – 2020. Apa şi-a păstrat calităţile din anii anteriori.

Reamintim că, în data de 23 februarie, în urma identificării unor deşeuri farmaceutice în zona acumulării Tarniţa, specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj s-au deplasat la faţa locului. Medicamente expirate au fost găsite în amonte de barajul Tarniţa, în zona drumului judeţean până în zona limitrofă luciului de apă.

Deşeurile nu au fost sesizate în zona prizei de captare pentru alimentarea cu apă. Se monitorizează în continuare calitatea apei din acumularea Tarniţa.

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns