taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca bontida gherla dej cluj mecanic auto hayak gherla stand up comedy ivanov
kasza antal gherla

S-a stins un mare iubitor al orașului Gherla, ceasornicarul Kasza Antal – VIDEO

Gherla a pierdut un om care și-a dedicat o mare parte a vieții și muncii orașului în care a trăit și pe care l-a iubit nespus. Sâmbătă s-a stins Kasza Antal, la vârsta de 82 de ani, în urma unor complicații medicale.

L-a cunoscut un oraș întreg ca meseriaș ceasornicar, dar în paralel a fost un mare colecționar de fotografii vechi din Gherla, de povești din trecutul orașului, de documente valoroase, ilustrate diverse. Era nelipsit de la târgurile de profil din țară, cu speranța mereu vie de a mai găsi câte o bucățică pierdută din Gherla.

A fost o adevărată enciclopedie a istoriei oraşului, dar şi un bun cunoscător al tradiţiilor şi obiceiurilor armeneşti. A făcut parte dintr-o familie de vechi ceasornicari, transmisă din generație în generație. Nu întâmplător, atelierul Kasza Antal de pe strada Ştefan Cel Mare poartă numele „Trei Generaţii”.

În 2009, o parte dintre fotografiile colecționate de Kasza Antal au fost publicate în albumul Armenopolis.

foto: ceasornicăria Kasza de pe strada Avram Iancu (acum demolată) – foto din colecția Kasza Antal

foto jos: ceasornicăria Trei Generații (strada Ștefan cel Mare)

ceasornicarie kasza antal gherla

Oraşul a pierdut un bun meseriaş, dar şi un om desăvârşit.

Ceremonia funerară are loc luni, 3 februarie 2020, ora 12, în cimitirul armeano-catolic din vecinătatea Penitenciarului.

video: Kasza Antal, cu amintiri despre cazarma din Gherla

Tot săptămâna trecută ne-a părăsit Azaduhi Varduca Horenian, artist plastic născută în oraşul Gherla în 1940, descendentă a unei familii de armeni refugiaţi după genocidul din 1915. De foarte mulţi ani a fost stabilită cu domiciliul în municipiul Cluj-Napoca. Absolventă în 1965 a Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, mai târziu a urmat studii libere de pictură.

azaduhi varduca horenianA fost membră a Uniunii Artiştilor Plastici Maghiari din Stockholm-Suedia şi a Uniunii Armenilor din Armenia. A avut expoziţii personale şi de grup în aproape toate ţările europene, dar şi în Canada sau Australia.

A contribuit la realizarea expoziţiei „Cultura şi arta armenească din Gherla” ce a avut loc la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca.

În fiecare an a fost prezentă la Gherla cu ocazia tradiţionalei sărbători a comunităţii armeneşti locale, „Sfântul Grigore Luminătorul”.

În 2010 a ocupat funcţia de preşedinte a sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România. A fost un colaborator statornic şi un prieten bun al comunităţii armeneşti din Gherla, care regretă mult dispariţia sa.

Odihnească-se în pace!

Szekely Csaba

sus(15)jos(5)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns