mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata ochelari vedere gherla gama optic dej cluj tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj loc spatiu joaca copii gherla conte pret cabinet orl gherla dej cluj anunt loc de munca gherla vanzator chiosc salariu
biblioteca gherla

S-a redeschis biblioteca publică, ce e nou

După o pauză lungă, biblioteca municipală din Gherla și-a redeschis porțile.

În ultimii doi ani, biblioteca a fost închisă pentru inventar și pentru lucrări de modernizare, care s-au prelungit foarte mult. Proiectul a inclus modernizarea și reabilitarea spațiului, lărgit cu încă o încăpere, folosită anterior de un partid politic.

În 2017 s-a făcut un inventar al cărților, iar din aprilie 2018 au început lucrările la sediul extins din Piața Libertății. Biblioteca s-a redeschis pentru public pe 1 octombrie 2019, cu mobilier nou, săli specializate, toaletă, instalație de aerisire. În prezent, biblioteca are trei angajați, între care doi bibliotecari, Simona Mișca și Kasza Tamas și o femeie de serviciu.

biblioteca gherla

În cele trei încăperi sunt expuse la raft peste 38.000 de cărți, după ce în jur de 10.000 de cărți au fost casate, din cauza stării avansate de deteriorare. Biblioteca are acum o sală de limbi străine, cu cărți în limba maghiară, italiană etc., dar și o sală de calculatoare conectate la internet. Publicul are acces astfel la 95% din totalul volumelor disponibile.

biblioteca gherla

Potrivit responsabililor bibliotecii, zilnic trec pragul în jur de 60 de persoane. Acestea au posibiltiatea să împrumute cărți pe o perioadă de două săptămâni, dar apoi împrumutul poate fi prelungit.

Serviciile sunt gratuite, iar înscrierea se poate face cu un act de identitate, pentru persoanele peste 14 ani, iar pentru copii, cu un act de identitate al părintelui.  Cei care nu restituie cărțile sau le pierd trebuie să plătească de trei ori contravaloarea acestora sau pot cumpăra aceeași carte din altă parte.

Cei mai multți vizitatori sunt elevi și studenți, dar și pensionari.

La sala de lectură se mai regăsesc cinci periodice, Adevărul, Făclia, Szabadsag și revista Biblioteca. Cea mai veche carte disonibilă este un abedecedar armenesc din 1834.

Tot în ultima perioadă s-a lucrat la o evidența digitală a cărților disponibile, astfel încât cei care caută un anumit titlu sau autor să îl poată găsi cu ușurință. Deocamdată baza de date este un formular excel, iar pentru anul viitor sunt planuri ca informațiile sa fie puse la dispoziția publicului, într-un format eBiblioPhil.

Programul de la bibliotecă este luni-miercuri 8-15,30, joi 8-16,30, vineri 8-13,30.

biblioteca gherla

sus(33)jos(25)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon laborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns