Ziarul „The New York Times” din America anunţa, pe 15 decembrie 1878, moartea lui Rozsa Sandor în temniţa de la Gherla. Dar cine era acest personaj atât de cunoscut, chiar şi peste ocean? Supranumit „Robin Hood al Transilvaniei”, haiducul Rozsa Sandor a făcut multă vâlvă la vremea sa, prin maniera aparte în care acţiona.
După o documentare pe parcursul a 10 ani, a văzut lumina tiparului cartea „Floarea pustei – istoria lui Rozsa Sandor, ultimul mare haiduc al Europei”, semnată de neobositul Gabril-Virgil Rusu, fiu al Gherlei, autorul unei alte impresionante monografii, „Cetatea Martinuzzi”.
„De mic copil am auzit de la prietenii mei maghiari despre Rozsa Sandor„, povesteşte autorul. Subiectul a fost aprofundat la lucrarea de licenţă, iar un articol pe acelaşi subiect l-a publicat în revista „Magazin istoric”, în 2003, cu primele rezultate ale cercetării pe această tema incitantă.
Cartea cuprinde un capitol despre istoria puşcăriei din Gherla, de fapt o continuare a monografiei apărute anterior, un capitol despre ultimii ani de viaţă ai haiducului, dar şi legende care încă mai circulă în zona Gherla.
Volumul este publicat sub egida Academiei Române şi a fost lansat deja la Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în urmă cu câteva săptămâni.
Pe 10 noiembrie are parte de o lansare la Gherla, de la ora 17, la cinema, iar la eveniment vor fi prezenţi, alături de autor, rectorul UBB Cluj prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, dr. Lukacs Jozsef, Mircea Corabean.