taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
rusalii gherla catolic

Romano-catolicii împreună cu armenii, de Rusalii

Rusaliile, cunoscute şi drept Pogorârea Sfântului Duh/Sfâtului Spirit reprezintă o sărbătoare creştină importantă, prăzmuită întotdeauna duminică la 50 de zile după Paşti. De Rusalii este cunoscută coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Pentru prima dată în ani de zile, comunitatea armenească din Gherla a marcat sărbătoarea Coborârii Sfântului Duh (Rusaliile) în afara frumoasei Catedrale „Sfânta Treime” din centrul oraşului. Ca urmare a restricţiilor cauzate de pandemia Covid-19, slujba desfăşurată împreună cu creştinii romano-catolici a avut loc de această dată sub stropi de ploaie, în curtea parohiei armeneşti de pe strada Ştefan cel Mare, unde au fost respectate indicaţiile autorităților, adică purtarea măştilor şi distanţarea fizică.

Slujba religioasă de duminică a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui a subliniat că „celebrăm în bucuria venirii Duhului Sfânt minunata transformare operată de el în lume”. Nu a uitat să amintească că exact acum un an l-am avut ca oaspete în ţara noastră pe Papa Francisc, important evneiment creștinesc, de care participanții își aduc aminte cu bucurie şi evlavie.

„Sărbătoarea Rusaliior ne priveşte de aproape, pentru că fiecare dintre noi a primit Duhul lui Dumnezeu care îi dă o viaţă nouă, mai profundă, mai rodnică, mai frumoasă, viaţa fiilor lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi trăieşte într-o ascultare mai mare, mai plină de bucurie, faţă de acţiunea Duhului Sfânt, pentru ca această viaţă nouă să se poate dezvolta plenar. Suntem mereu însufleţiţi de Duhul lui Dumnezeu”, a încheiat cuvântul său rostit cu ocazia sărbătorilor de Rusalii catolice preotul paroh.

La sfârşitul slujbei, acesta i-a îndemnat pe credincioşi să se roage pentru Monseniorul Kerekes László, numit zilele trecute de Papa Francisc în funcţia de episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

În cadrul slujbei religioase de Rusalii a creştinilor armeni şi romano-catolici din Gherla a evoluat magistral şi de această dată corul mixt dirijat de Molnár Árpád, evenimentul fiind transmis direct pe facebook.

Szekely Csaba

sus(18)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns