taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
tantar

Risc de infectare cu virusul West Nile, ce măsuri trebuie luate

O mușcătura de țânțar se poate transforma în ceva mult mai grav dacă te infectează cu virusul West Nile (abreviat WNV). Țânțarii transmit acest virus prin înțeparea unei păsări deja infectate, iar apoi prin înțeparea unei persoane. Cu toate acestea, nu toți oamenii mușcați de țânțari infectați dezvoltă complicații de tipul infecției cu West Nile.

Majoritatea infecțiilor cauzate de virusul West Nile au loc în sezonul cald, când țânțarii sunt activi mai mult că în oricare alt moment din an. Perioada de incubație, adică perioada cuprinsă între momentul în care o persoană este mușcâtă de un țânțar infectat și momentul când apar semnele și simptomele infecției, variază de la două până la 14 zile.

La oameni, perioada de incubație este de regulă, potrivit organizațiilor europene, între 2 și 6 zile, deși perioade de incubație de până la 21 de zile au fost raportate la persoanele cu sistemul imunitar compromis.

În funcție de perioada de incubație, care poate să difere de la o persoană la altă, manifestările infecției cu virusul West Nile (adică simptomele) pot să apară la 2 până la 14 zile de la momentul muscaturii de țânțar.

Cum se transmite virusul West Nile

De regulă, virusul West Nile se transmite la oameni și la animale prin intermediul țânțarilor infectați. Cum ajung aceștia să devină purtătorii virusului? Țânțarii ajung să fie infectați atunci când se hrănesc cu sângele păsărilor infectate cu virusul West Nile. Țânțarii infectați sunt cei care transmit virusul la oameni și la alte animale, prin mușcătura.

Transmiterea virusului West Nile de la un om la altul poate avea loc prin intermediul substanțelor de origine umană: transfuzii de sânge și de componente ale sângelui sau transplantul de țesuturi, celule sau organe de la un donator infectat cu virusul West Nile.

Simptomele infecției cu virusul West Nile

Dacă o persoană are în organism virusul West Nile, de regulă va prezenta primele simptome ale infecției în interval de 3 până la 14 zile de la mușcătura de țânțar. Simptomele infecției pot varia că severitate.

Simptomele severe ale infecției cu virusul West Nile pot fi:

• febra

• confuzie

• convulsii

• slăbiciune musculară

• pierderea vederii

• amorțeală

• paralizie

• comă.

O infecție gravă poate dura mai multe săptămâni. În cazuri rare, o infecție severă poate cauza leziuni permanente ale creierului. O infecție ușoară, de regulă, nu durează atât de mult.

Formele ușoare ale infecției cu virusul West Nile pot fi confundate cu gripă. Simptomele includ:

• febra

• dureri de cap

• dureri în tot corpul

• greață

• vărsături

• ganglioni limfatici umflați

• erupții pe zona pieptului, pe abdomen sau spate.

Având în vedere adresa Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj nr.5508 din 01.07.2019, privind riscul crescut pentru infectarea cu virusul West Nile, cetățenii sunt rugați să ia măsuri preventive. Acestea sunt:

– orice recipient (borcane, cutii conserve, jucării, obiecte/deșeuri material plastic), care ține apa, trebuie eliminat, stocat în interior ori golit și răsturnat. Butoaiele, bidoanele și gălețile cu apă pentru udare trebuie acoperite cu capace adecvate, care împiedică accesul insectelor. Terenurile virane trebuie igienizate și curățate.
– recipientele în care se menține apă în exterior (vaze cu flori, recipiente pentru adăparea animalelor) vor fi golite prin răsturnare pe sol de două ori pe săptămână și apoi umplute din nou cu apă proaspătă.
– sursele de apă (fântâni/puțuri descoperite, expuse la tânțari) vor fi acoperite pentru a împiedica accesul insectelor.
– e evită golirea incompletă și menținerea fără apă a bazinelor, deoarece apa reziduală, ori apa de ploaie acumulată, formează habitate favorabile dezvoltării țânțarilor.
– dacă există acumulări de apă rezultate din scurgeri de la conducte, hidranți, camine de vizitare, drenuri și canale de drenaj și evacuare a apei incorect întreținute și colmatate, se recomandă remedierea problemelor, curățarea și decolmatarea rigolelor, drenurilor și a burlanelor.
– se verifică dacă există focare larvare active la nivelul canalelor pluviale cu spațiu pentru sedimentare, fântânilor arteziene și se tratează cu produse larvicide.
– de preferință, nu se țin anvelopele sub cerul liber pentru a nu acumula apa de ploaie. Acestea se ridică de pe terenurile virane, iar dacă sunt reutilizate în alte scopuri în gospodării se umplu cu pământ sau nisip pentru a nu acumula apa în partea inferioară.
– dacă există arbori cu scorburi, acestea trebuie plombate

sus(1)jos(0)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

2 comentarii

  1. Mai circulam prin Parc ?!!!! mai ales pe langa Lac....Nu va recomand...

    sus(22)sus(0)

Lasă un răspuns