taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla dej cluj mariflor muncitor mariflor gherla locuri de munca sofer angajare dej cluj
reteta ciorba hurut

Rețetă tradițională din Gherla în concurs la TV

„Alege rețeta națională” se numește o nouă emisiune culinară de la televiziunea Prima TV. Reporterii au străbătut țara în lung și în lat pentru a culege cele mai interesante rețete de preparate tradiționale.

La Gherla a atras atenția ciorba de hurut cu urechiușe (aganjabur), o specialitate culinară preparată de armenii sosiți în zonă la sfârșitul secolului al XVII-lea.

Modul de preparare a supei va fi prezentat telespectatorilor de Erika Esztegar, laureata mai multor concursuri naţionale de artă culinară, cunoscută şi prin bogata ei activitate organizatorică în domeniul mişcării artistice în rândul tinerilor de origine armeană din zona Clujului.

Ciorba de hurut se pregătește de către armenii din Gherla cu ocazia sărbătorilor tradiţionale ale comunităţii locale, în special de Sf. Grigore Luminătorul, când se adună la masa comună armeni din ţară şi de peste hotare, din SUA, Canada sau Ungaria.

Unele familii o prepară şi acasă, dar a apărut și în unele meniuri la restaurante din împrejurimile orașului.

Hurutul este o pastă din lapte care a stat la fermentat timp de șase săptămîni, cu pătrunjel şi ţelină frunze. Amestecul se fierbe în jur de 8 ore până scade la jumătate şi devine o pastă. Aceasta este pusă la păstrat în borcane.

Reţeta ciorbei de hurut va fi pusă la dispoziţia gospodinelor din toată ţara cu ocazia primului cooking show al emisiunii tv de vineri sera, de la ora 20.

Emisiunea „Alege reţeta naţională” va mai prezenta specialităţi culinare naţionale din oraşele Calafat şi Vişeul de Sus.

Szekely Csaba

sus(26)jos(5)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns