taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
amr guvern primarii

Reprezentanții primăriilor la discuții cu premierul, ce promisiuni s-au obținut

Conducerea Asociației Municipiilor din România a participat marți, 19 ianuarie, la o întâlnire cu premierul Florin Cîțu și cu Attila-Zoltán Cseke, Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, pe tema Bugetului de stat pe anul 2021.

Pe agendă s-au aflat următoarele mai multe teme: legea bugetului de stat pe anul 2021, reluarea și finalizarea procesului de descentralizare, modificarea Codului Administrativ, evaluarea cadrului instituțional privind funcționarea PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), finanțarea burselor și a transportului elevilor, modificarea legislației privind achizițiile publice pentru dotarea și întreținerea centrelor de vaccinare, legea salarizării.

În urma consultărilor cu premierul s-au agreat următoarele:

1. Începând cu ianuarie 2021, cheltuielile pentru indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul municipiilor și sectoarelor municipiului Bucureşti, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap, sistemul de protecție a copilului, se vor finanța astfel: 90% de la bugetul de stat, 10% din bugetele locale. Guvernul va reglementa componența comisiilor de evaluare a dosarelor pentru persoanele cu handicap și va include în acestea reprezentanții municipiilor.

2. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) va relua și va accelera procedurile privind transferul bunurilor, imobilelor, terenurilor din domeniul public/privat al statului către autoritățile locale; va elabora o lege sectorială pentru transferul bunurilor imobile aflate în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului  către municipii; va ugenta procedurile de transfer ale acestora și va permite cadastrarea și întăbularea bunurilor după transferul acestora către municipii; va colabora cu AMR pentru modificarea prevederilor Codului Administrativ.

S-a mai agreat elaborarea unui proiect al “Legii zonelor metropolitane“, care va fi susținut de Guvern.

De asemenea, s-a acceptat propunerea AMR privind analizarea creșterii plafonului actual pentru autorizarea tragerilor din finanțările rambursabile, care este în prezent de 1.200 milioane lei, pentru anii 2021/2022/2023 (autorizarea tragerilor se face prin Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale – CAIL).

În urma discuțiilor s-a mai obținut promisiunea suportării costurilor burselor și a transportului public pentru elevi de către guvern.

Florin Cîțu a asigurat primarii de municipii referitor la consultarea în elaborarea ghidurilor pentru programele cu finanțare europeană care fac parte din acordul de parteneriat dintre România și Comisia Europeană, aferente perioadei de programare 2021-2027 și pentru Planul Național de Redresare și Reziliență.

Emil Boc, președintele AMR, l-a asigurat pe premier de susținerea de către A.M.R. a inițiativelor guvernamentale care privesc reforma statului, insistând asupra respectării principiilor europene consacrate referitoare la subsidiaritate, autonomie locală și transferurile de responsabilități către municipii doar cu asigurarea sursei de finanțare.

La întâlnire au participat din partea AMR Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca – președinte AMR, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău – președinte executiv AMR, Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați – prim-vicepreşedinte AMR, Ion Lungu, primarul municipiului Suceava – prim-vicepreşedinte AMR, Mihai Chirică, primarul municipiului Iași – vicepreședinte AMR, Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova – vicepreședinte AMR, Florin Birta, primarul municipiului Oradea – vicepreședinte AMR, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroșani – vicepreședinte AMR, Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul municipiului Bacău, Constantin Mitache, director General al AMR.

sus(3)jos(0)

Lasă un răspuns