hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata

lepa marcel

Remușcare sau sfidare? Ucigașul polițistului din Timiș a fost găsit spânzurat în penitenciar

Sfârșit dramatic pentru bărbatul care a împușcat mortal un polițist în Timiș, în urmă cu o săptămână. Omul a fost găsit fără suflare.

Luni dimineața, personalul medical de la Penitenciarului Timişoara a fost solicitat să intervină pentru acordarea de prim-ajutor unui deţinut care s-a spânzurat în grupul sanitar al camerei de deţinere.

Au fost efectuate imediat manevre de resuscitare şi, totodată, a fost solicitat, prin numărul unic 112, un echipaj al SMURD. În jurul orei 7,15 a fost declarat decesul.

Administraţia penitenciarului a anunţat familia deţinutului decedat, judecătorul de supraveghere a privării de libertate, precum şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Cauzele producerii decesului sunt cercetate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Decedatul este Marcel Lepa, de 47 de ani, din Lugoj, cel care pe 2 iunie a împușcat mortal un polițist, în timpul unei acțiuni de capturare. El s-a ascuns apoi, dar după  două zile a fost găsit într-un apartament din Remetea Mare, județul Timiș.

Cum și de ce se sinucid unii deținuți

De 3 ori mai puține sinucideri în penitenciarele românești comparativ cu rata sinuciderilor din România

Câteva considerații pe marginea întrebării zilei referitoare la cum și de ce s-a sinucis deținutul Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș:

  1. În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1).
  2. Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României.
  3. De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de perna, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate.
  4. Personalul penitenciarului supraveghează vizual camerele de deținere, însă anumite spații precum grupul sanitar nu pot fi supravegheate din rațiuni de protecție a intimității, deși sunt verificate de cel puțin 2 ori pe zi.
  5. Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă.
  6. Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri.
  7. Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară.
  8. În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni.
  9. Toate decesele care au loc într-un penitenciar, indiferent de motivul prezumtiv, sunt verificate de Parchetul de pe raza căruia se află penitenciarul în cauză.

foto: observator.tv, arhiva

Polițist în misiune pentru prinderea unui urmărit internațional, împușcat în Timiș, cum s-a întâmplat totul – VIDEO

sus(1)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns