Elevii claselor a VIII-a din județul Cluj au aflat marți rezultatele finale ale examenului de Evaluare Națională, sesiunea iunie 2024 (după soluționarea contestațiilor). Dacă înainte de contestații, cea mai mare medie obținută la Gherla era la Liceul „Ana Ipătescu”, după soluționare, un elev de la Școala Gimnazială nr. 1 a urcat unitatea sa de învățământ pe locul 1.
La nivelul județului Cluj au fost depuse 1.179 de solicitări pentru reevaluarea lucrărilor scrise, în cadrul examenului de Evaluare Națională, sesiunea iunie-iulie 2024.
În urma reevaluării lucrărilor contestate, procentul candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 86,07% (4.400 candidați), în creștere, față de rezultatele inițiale 85,92% (0,15%).
La disciplina Limba și literatura română au fost depuse 608 contestații. Ca urmare a reevaluării lucrărilor contestate, 4.508 candidați (88,06 %) au încheiat examenul cu note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 29 dintre aceștia au obținut nota 10.
La disciplina Matematică au fost depuse 538 contestații, iar, în urma reevaluării lucrărilor, 4.152 candidați (81,14 %) au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci). Dintre aceștia, 77 candidați au obținut nota 10.
La disciplina Limba și literatura maternă au fost depuse 33 solicitări de reevaluare a lucrărilor scrise. În urma soluționării contestațiilor 597 candidați, reprezentând 96,29% dintre candidați au primit note mai mari sau egale cu 5 (cinci). 13 candidați care au studiat în limba minorităților naționale au obținut nota 10 la limba și literatura maternă.
Rata de participare în județul Cluj a fost de 96,89%, reprezentând 5.112 candidați prezenți, dintr-un total de 5.276 elevi înscriși la examenul de Evaluare Națională, în sesiunea iunie 2024.
Ca urmare a publicării rezultatelor finale, numărul mediilor de 10 la examenul de Evaluare Națională 2024 este 7 (cu o medie mai mult decât înainte de contestații). Cei șapte elevi clujeni care au încheiat examenul național de Evaluare Națională 2024 cu media generală 10 (zece) provin doar de la unități din Cluj-Napoca.
Pentru admiterea în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2024-2025, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții claselor a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de către diriginți are loc în perioadele 11-12 iulie 2024, respectiv 15-19 iulie 2024, în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, conform programărilor realizate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar.
Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, are loc în data de 24 iulie 2024 și se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor din fișele de înscriere. Ulterior repartizării computerizate, în perioada 25-30 iulie 2024 candidații depun dosarele de înscriere la unitățile la care au fost repartizați.
Cine este elevul cu cea mai mare medie din Gherla
Un rezultat mai bun după contestații a obținut un elev de la Școala Gimnazială Nr. 1. Ianis Cătinean obținuse la prima evaluare a lucrărilor nota 8,95 la limba română și 9,90 la matematică. După reevaluare, i s-a acordat 9,50 la limba română și 10 la matematică, iar cu media 9,75, se clasează pe primul loc la Gherla.
Ianis este cunoscut pentru seriozitatea cu care tratează școala, el fiind șef de promoție la sfârșitul clasei a VIII-a. Clasele de gimnaziu le-a încheiat cu media generală 10. De asemenea, s-a remarcat prin rezultate deosebite obținute la diverse competiții școlare, dar și pe plan sportiv, la înot, disciplină care i-a adus mai multe medalii de aur.
În spatele succesului său stă o combinație de încredere în sine și multă muncă. „Știu că niciun rezultat de excepție nu se obține fără un efort pe măsură”, spune el.
Ultimul an de gimnaziu a fost unul dificil pentru el. O accidentare l-a ținut la pat o vreme, chiar în perioada când se pregătea mai intens pentru examen. Dar nu s-a dat bătut, iar rezultatele s-au văzut din plin.
Dragostea pentru matematică i-a fost insuflată de prof. Gabriel Bandi. Sub îndrumarea sa atentă și dedicată, Ianis a descoperit frumusețea și logica matematicii, iar asta l-a motivat să exceleze și să atingă performanțe deosebite la diferite olimpiade și concursuri școlare. Profesorul este recunoscut de altfel pentru pasiunea și devotamentul său față de elevi, reușind să transforme învățarea matematicii într-o experiență plăcută și captivantă.
Ianis este și paraclisier la Memorialul Gherla, Mănăstirea Sfinților 40 de Mucenici, unde, alături de părintele stareț, participă la fiecare liturghie. Această activitate reflectă profundele sale valori spirituale și angajamentul său față de comunitatea din care face parte.
Rezultatele remarcabile ale lui Ianis sunt rodul unei colaborări armonioase între școală, societate și familie. Tânărul aduce mulțumiri părinților săi, care l-au educat în spiritul valorilor fundamentale, precum educația, munca și echilibrul între efortul școlar și pasiunea pentru sport. De asemenea, el își exprimă recunoștința față de profesorii școlii, care l-au îndrumat și l-au susținut de-a lungul anilor, contribuind decisiv la dezvoltarea sa intelectuală și personală. „Mulțumesc Școlii Gimnaziale Nr. 1, cadrelor didactice, care m-au ajutat să devin un adolescent bine pregătit pentru noile etape ale vieții”, spune cu modestie Ianis.
Performanța lui de la examenul de Evaluare Națională este o dovadă clară că prin efort dedicat, sprijin familial și o educație de calitate poți atinge culmi ale succesului, în ciuda oricărei încercări pe care viața ne-o pune în cale din când în când fiecăruia dintre noi.
Pentru Ianis, vacanța nu a început încă. Între 19 -21 iulie, el va participa la Cupa României Seniori, Tineret și Juniori, organizată la Târgu Mureș de Federația Română de Natația și Pentatlon Modern.