taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
racheta gherla grindina

Rachetă, posibil anti-grindină, lansată lângă Gherla

Un tânăr care se afla vineri seara pe drumul spre Sărătură a observat la un moment dat o dâră albă care se înalță spre cer.

Evenimentul a avut loc în jurul orei 20.30. „Am văzut-o  când a ieșit din nori”, a povestit Paul, care ieșise cu mașina la plimbare. „Avea o luminiță verde și era gri, din câte am văzut. Mergea în sus și nu am auzit să scoată zgomot, era după dealurile de la Băița”.

Misterul rachetei observate lângă Gherla ar putea fi lămurit printr-o lansare de rachetă antigrindină. Vremea instabilă care durează de câteva zile a adus căderi de grindină în zonă, semnalate marți în zona Orman și vineri seara la Fundătura.

Ministerul Agriculturii a informat că între 22-29 mai au avut loc mai multe astfel de lansări de rachete, dar nu și în zona județului Cluj.

„În perioada 22-29 mai 2020, punctele de lansare ale Unităților de combatere a căderilor de grindină Prahova, Oltenia și Timiș din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) au fost lansate un număr de 365 de rachete antigrindină, pentru protejarea culturilor agricole și a comunităților locale din zonele de intervenție. Potrivit imaginilor radar, pericolul căderilor de grindină a fost înlăturat datorită acțiunilor active de intervenție în atmosferă desfășurate în cadrul unităților din structura SNACP, iar balanța de apă din nor nu a fost afectată.

În zone neprotejate din județele Dambovița, Argeș, Alba, Maramureș, Vâlcea și Dolj, precum și în alte localități afectate de vreme rea și care nu se află în aria de intervenție a infrastructurii SNACP, s-au înregistrat căderi de grindină care au produs pagube însemnate, culturile agricole fiind afectate de fenomene meteo extreme.

În această etapă, în intervalul 15 aprilie – 29 mai, unitățile de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP au lansat 796 rachete antigrindină din Unitățile de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova, Oltenia, Timiș, Moldova 1 Iași și Moldova 2 Vrancea.

Totodată, în sezonul de combatere 2020, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor va proteja o suprafață de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcționarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL), aparținând unităților:

✓ Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova care asigură protecția culturilor agricole în județele Prahova, Buzău, Teleorman și Olt

✓ Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Iași care asigură protecția culturilor agricole în județele Iași și Vaslui;

✓ Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Vrancea care asigură protecția culturilor agricole în județele Vrancea și Galați;

✓ Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiș care asigură protecția culturilor agricole în județul Timiș;

✓ Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia care asigură protecția culturilor agricole în județele Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinți.”

sus(8)jos(6)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns