ochelari gherla gama optic
lemnul verde cofetarie gherla prajitura tort telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon angajare mariflor responsabil manager magazin gherla dej bistrita
gherla aba

Proiect educațional cu elevi și profesori din Gherla, la Aba, în Ungaria – FOTO

Trăim într-o epocă a interferenţelor. De la o zi la alta, întâlnirile dintre persoane sau culturi diferite se amplifică şi se diversifică. Nu este uşor să te faci înțeles, să comunici și să conviețuiești optim cu alţii, să înţelegi alte moduri de gândire, de simţire, de acţiune.

Realitatea ne convinge tot mai mult că diversitatea nu mai este o piedică, ci dimpotrivă , o oportunitate de a ne dezvolta împreună.

Și tocmai pentru că școala, ca principală instanţă de educare a umanității, nu poate rămâne neutră la marile incitări sau presiuni ale vremii, toate instituțiile de învățământ din Gherla, în număr de opt – Liceul Teoretic ,,Ana Ipătescu” , Liceul Teoretic ,,Petru Maior” , Liceul Teoretic ,,Kemény Zsigmond” , Liceul Tehnologic Gherla, Școala Gimnazială Numărul 1, Grădinița cu P.P. ,,Căsuța Fermecată” , Grădinița ,, Arici Pogonici ” și Grădinița cu P.P. ,,Veseliei” Gherla, s-au unit în realizarea unui scop comun: creşterea calităţii, a caracterului inovator şi a dimensiunii europene în învăţământul preuniversitar, prin realizarea unor schimburi de experiență cu instituțiile de învățământ din localitatea Aba din Ungaria, oraș înfrățit cu municipiul Gherla de peste 20 de ani.

Instituțiile de învățământ din Gherla, cu sprijinul și acordul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, și-au unit eforturile pentru a participa la prima activitate din cadrul Proiectului Educațional Internațional ,,Inovație în educație”, aflat la ediția I.

În cadrul acestui proiect s-a realizat prima întâlnire internațională a cadrelor didactice și a elevilor din Gherla și Aba, în perioada 27-30 septembrie 2019, un schimb de experiență în ceea ce privește tehnicile inovatoare prin care educația devine eficientă pentru viitorul copiilor din aceste două localități, întâlnire ce a avut loc la Aba, Ungaria.

Deplasarea la Simpozionul Educațional Internațional al Orașelor Înfrățite ,,Europa întinerind” a fost posibilă cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Gherla, care a asigurat transportul și o mare parte a traducerii lucrărilor de specialitate, cu acordul și susținerea primarului Ioan Neselean Ioan, dar și al Primăriei Aba, care a asigurat toate costurile aferente șederii noastre, prin implicarea directă în organizarea evenimentelor desfășurate a  primarului Kossa Lajos.

galerie foto: imagini din timpul vizitei

galerie foto gherlaSuccesul acestui simpozion se datorează excepționalei organizări a d-nei Csaba Beatrix, coordonatorul proiectului din partea părții maghiare, expert în redactarea proiectelor cu finanțare europeană, echipei de organizare din Gherla – cadrele didactice manageri ai proiectului: Ielcean Claudia, Buta Corina, Hideg Magdi, Luckacs Erdei Ibolya, directorilor instituțiilor școlare din ambele localități care au participat direct sau prin reprezentanți. Din Gherla, profesorii Ielcean Radu Ioan, Forț Cosmina, Timșa Ildiko, Mureșan Doina, Pop Liliana, Danko Aurelia, Șimonca Valeria, Chiorean Măriuca, iar din Aba, directorii Fábián Judit, Csapó Laura, Tömör Zsuzsanna și Szilasy György. Nu în ultimul rând, tuturor participanților, 23 de cadre didactice din toate cele opt instituții de învățământ din Gherla, 13 elevi din cele patru licee, doi consilieri locali, grup organizat și coordonat de consilierul local Kasza Tamás.

Evenimentele științifice și practice-aplicative organizate s-au bucurat de un real succes, atât la secțiunile pentru cadrele didactice, cât și la secțiunile dedicate elevilor.

Liceenii din delegație, vorbitori de limbă română și maghiară, au surprins plăcut printr-un spectacol comun, sub îndrumarea coordonatorului din partea maghiară, Csaba Beatrix, spectacol prezentat pentru prima dată pe scena festivității organizate de orașul Aba, alături de artiștii maghiari invitați. Astfel a luat ființă în 28 septembrie 2019 grupul de tineri interpreți ai orașului nostru „Life-Harmony”, a cărui lansare din Ungaria s-a bucurat de aplauzele repetate ale românilor și maghiarilor, deopotrivă.

Pe viitor, toți participanții își doresc ca această colaborare dintre cadrele didactice și reprezentanții instituțiilor publice locale, între tinerii de naționalități diferite, să fie continuată, și invită și alți colegi, interesați în realizarea acestui scop común, să facă parte din marea familie Gherla-Aba.

Cu toții consideră că au atins obiectivul general al proiectului și au fost realizate mult mai multe obiective decât au fost planifícate: participanții au format o familie profesionistă educativă la nivelul municipiului Gherla, unindu-se în realizarea unui scop común, și anume oferirea unei educații de calitate, în perspectiv comunicării interculturale, pentru integrarea cu succes în viață a tinerilor din municipiul nostru, convinși fiind că ,,în unire stă puterea”.

Participanții aduc mulțumiri echipelor din Gherla, care au luat parte la procesul de organizare în perioada noiembrie 2018 – august 2019, formate din cadrele didactice: Claudia Ielcean, Hideg Magda și Monoșes Cosmina, funcționarilor publici Zsoldos Cozmin și Kis Attila, colegilor profesori maghiari care au contribuit la succesul acestui eveniment prin munca lor de translator – Bentia Annamária, Felszegi Melinda, Kupa Clara, Rigó Ildikó și Sípos Erzsébet.

Următoarea întâlnire va avea loc la Gherla, în luna noiembrie 2019, când delegația de cadre didactice, elevi și reprezentanți ai instituțiilor locale din Aba va fi primită cu aceeași căldură, la al doilea simpozion internațional educațional ,,Înovație în educație”.

La această întâlnire sunt invitați să se înscrie toți colegii doritori, să își aducă aportul și să se bucure împreună de experiențe profesionale inedite.

,,Prietenia noastră va continua!”

prof. Ielcean Claudia, Buta Corina, consilier local Kasza Tamás

fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj creare site web gherla dej cluj

1 comentariu

  1. Foarte interesant….Poate Dna Csaba Beatrix ne ajuta sa redactam si pentru Gherla un Proiect European….

Lasă un răspuns