Încă 30 de zile de arest are de executat profesorul de la un liceu din Dej, cercetat pentru mai multe fapte – viol asupra unui minor, agresiune sexuală asupra unui minor, corupere sexuală a minorilor și racolarea minorilor în scopuri sexuale.
În luna februarie 2025, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar apoi arestat pentru 30 de zile. Faptele s-ar fi petrecut în luna octombrie a anului trecut, fiind implicat un minor în vârstă de 13 ani. Tătal acestuia ar fi aflat despre cele întâmplate și ar fi sesizat poliția.
Sentința dată de Judecătoria Cluj-Napoca pe 15 februarie, de arest preventiv, a fost contestată de inculpat. Pe 26 februarie, Tribunalul Cluj-Napoca a respins contestația, ca fiind nefondată.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a propus prelunigrea arestului preventiv pentru încă 30 de zile, iar magistrații au hotărât prelungirea măsurii, până la data de 15 aprilie 2025.
Potrivit procurorilor, bărbatul a profitat de cunoștințele sale în domeniul pedagogic și ar fi aplicat tehnici de manipulare/persuasiune, specifice grooming-ului. El ar fi profitat de relația de încredere pe care o stabilise cu minorul, al cărui meditator era, precum și de incapacitatea acestuia de a exprima un consimțământ valabil, la efectuarea unor acte de natură sexuală, aflându-se într-un apartament din municipiul Cluj-Napoca.
Alte acte de natură sexuală ar fi avut loc între cei doi în autoturismul bărbatului, în timp ce se deplasau de la Dej spre Cluj-Napoca.
De asemenea, minorul ar fi fost determinat să asiste online la acte de autostimulare și a fost îndemnat să procedeze la fel.
Grooming-ul poate avea loc și online, săvârșit de către persoane care dezvoltă relații cu copiii și pretind că sunt prietenii lor. Ei fac acest lucru prin aflarea informațiilor personale, cum ar fi plăcerile, antipatiile, circumstanțele familiale. De exemplu, dacă un copil este singur, un potențial abuzator îi va acorda atenție și va dezvolta o „relație specială”, care ar putea face mai ușoară manipularea.
Posibilul abuzator va încerca, de asemenea, să afle dacă copilul i-ar spune unui adult protector despre ceea ce se întâmplă. El va căuta să afle cât mai multe despre familia și rețelele sociale ale copilului și, dacă consideră că este „suficient de sigur”, va încerca apoi să izoleze copilul. El poate folosi lingușirea și promisiunile de cadouri sau amenințările și intimidarea pentru a obține un anumit control.
Adesea, racolarea online este mai rapidă și mai anonimă și poate determina copiii să aibă încredere într-un „prieten” online mai rapid decât în cineva pe care tocmai l-au întâlnit față în față. Persoanele care doresc să corupă copiii online pot accesa cu ușurință informații despre copil și își pot ascunde adevărata identitate, vârsta și sexul.
sursa: stopabuz.ro
foto: arhiva