hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca alianta cluj dobanda gherla gherla dentist stomatologie cabinet artdent telefon tigla metalica depozit gherla mondial dej cluj locuri de munca gherla dej cluj sofer mariflor spalatorie auto self service gherla petrom locuri de munca gherla angajare sofer livrare pizzerie al kimbo locuri de munca gherla dej cluj cusatoareasa croitoreasa

Primul hram al Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici – Memorial Gherla”, cu IPS Andrei Andreicuț – VIDEO

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a fost prezent vineri, 09 martie 2018, la sărbătoarea primului hram al Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici – Memorial Gherla”.

În spațiul de cult amenajat recent pe Dealul Cărămidăriei din Gherla, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit, începând cu ora 10, Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite sau a Sfântului Grigorie Dialogul, în sobor de preoți și diaconi, anunta Radio Renașterea. Înainte de Sfânta Liturghie, Mitropolitul Clujului a oficiat și slujba de binecuvântare a capelei. La slujbă au fost prezenți stareți, protopopi, preoți, oficialități locale și județene, foști deținuți politici și numeroși credincioși.

În cuvântul de învățătură, intitulat Mărturisitori pentru Hristos, a Înaltpreasfințitul Părinte Andrei arătat cum putem fi astăzi marturisitori pentru credință. De asemenea, ierarhul a prezentat în cuvântul său motivația care a dus la ridicarea Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici – Memorial Gherla”.

galerie foto: imagini de la hram

galerie foto gherla

În cadrul Sfintei Liturghii, părintele Grigorie Benea a fost ridicat la rangul de protosinghel și instalat stareț al așezământului monahal, iar foștii deținuți politici Constantin (Tache) Rodas și Demostene Andronescu – poet al închisorilor, au primit din partea Părintelui Mitropolit diplome de aleasă cinstire.

La final a fost săvârșită o slujbă de parastas pentru toți cei care, în regimul comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței.

Manifestările dedicate sărbătoririi primului hram al Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici – Memorial Gherla” au continuat la Cinematograful Pacea din Gherla. De la ora 17, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, a susținut conferința cu tema „Gherla – loc al memoriei gulagului românesc”.

video în continuare

Mănăstirea a fost înfiinţată în data de 1 octombrie 2017, până în prezent fiind amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protosinghelul Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă.

Aşezată pe Dealul Cărămidăriei din Gherla, cimitir anonim cu gropi comune unde au fost aruncați cei ce au murit în penitenciar, Mănăstirea Memorial va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe.

Memorialul Gherla îşi doreşte să cerceteze, să documenteze și să ofere informații despre locul ocupat de Penitenciarul Gherla în cadrul universului concentraționar comunist, dar și despre întreg sistemul represiv din România.

Totodată va fi ridicat pe Dealul Cărămidăriei un ansamblu memorial dedicat celor ce au suferit la Gherla în perioada de detenție politică, pentru a cinsti cu demnitate memoria lor și a tuturor victimelor regimului comunist din România.

video în continuare

sus(33)jos(5)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns