taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla vindecare tratament terapeut terapie bowen gherla dej cluj
bataie scoala

Primarul din Gherla strâns de gât și trântit la pământ în propriul birou. L-a salvat o cravată veche – întâmplări incredibile de acum 25 de ani

Pare greu de imaginat azi ca un primar să fie luat la pumni și strâns de gât, în propriul birou, de un cetățean obișnuit, dar plin de nervi. Primii ani dupa revoluția din 1989 au descătușat însă energii nebănuite, oamenii nu priveau administrația cu ochi buni și fiecare își făcea dreptate după cum știa mai bine.

Anul 1993 a fost marcat la primăria Gherla de un eveniment mai puțin obișnuit, lăsat cu demisii la cel mai înalt nivel.

Era un boom al micilor afaceri de tot felul, de la chioșcuri la consignații, la baruri și cafenele. Orașul s-a umplut peste noapte de mașini, după ce oamenii câștigaseră milioane de lei la Caritas.

Acum 25 de ani, primarul orașului era Gheorghe Fodor, iar instituția pe care o conducea era copleșită de tot felul de cereri pentru spații de construcție de gherete și garaje. O aprobare banală a unei astfel de cereri a tulburat însă grav orășelul liniștit, iar ecourile au ajuns până la prefectură și guvern.

Sub semnătura lui Caius Chiorean, ziarul „Adevărul de Cluj” a publicat în perioada octombrie-decembrie 1993 o serie de articole despre ceea ce se întâmpla la Gherla.

PRIMARUL DIN GHERLA AGRESAT VIOLENT ÎN PROPRIUL BIROU

Marţi, 12 octombrie, ora 14, cele două secretare ale Primăriei din Gherla au asistat neputincioase la o scenă o de gravă violenţă, a cărei victimă a fost chiar primarul ales al oraşului.

Intorcându-se de la o întâlnire avută la Dej, dl. Fodor Gheorghe a fost atacat sălbatic în antecamera biroului său de că­tre A.N., cetăţean din Gherla, angajat cu jumătate de normă la S.C. „Suinprod“ Bonţida. Agresorul, aflat, din câte am înţeles, sub influenţa băuturilor alcoolice, fără însă a fi beat, l-a lovit în mai multe rânduri pe primar, amenințându-l cu moartea pentru că a aprobat construcţia legală a unei gherete pe locul unde el obişnuia să-şi parcheze maşina „Te omor mă, hai să vezi ce hârtii ai semnat”, ar fi fost cuvintele lui A.N., după cum a relatat primarul Fodor Gheorghe, vizibil marcat şi după două zile de la consumarea faptelor.

Incercând să se refugieze în sala Secretariatului, primarul a fost ajuns din urmă, trântit peste un birou şi strâns de gât. L-a salvat faptul că purta o cravată veche din timpul studenţiei, care n-a rezistat presiunii şi s-a rupt.

A intervenit, încercând să-l potolească pe agresor, şoferul Olteanu Călin, singurul bărbat aflat în preajmă, care n-a putut face însă mare lucru. A.N., cu toate că nu se poate folosi de mâna dreaptă paralizată, este un bărbat deosebit de puternic.

În cele din urmă, la ora 14,20, au apărut doi subofiţeri de poliţie, care l-au reţinut şi l-au scos din sediul Primăriei.

RUNDA A DOUA: ELIBERAT PENTRU A ADUCE BULETINUL, A.N. SE ÎNTOARCE LA PRIMĂRIE

La ora 14,50, când în biroul primarului se aflau şase persoane, toţi bărbaţi, între care dl. primar Fodor, victima celor consemnate mai sus, dl. Costică Dumitru, consilier, dl. Coroian, şeful administraţiei publice locale, uşa biroului este violent dată de perete şi apare din nou A. N.

Cu înjurături şi ameninţări cu moartea, acesta se repede către primar, care se retrage după birou. A. N. îl loveşte cu capul în plină figură pe Creţu Dumitru, inspector la administraţia financiară, lăsându-l la podea, apoi îl trânteşte la pământ cu o lovitură şi pe primar. Patru bărbaţi abia reuşesc să-l ţină până la venirea Poliţiei, care îl ridică, a doua oară.

INTAMPLAREA GRAVĂ DE MARȚI A UMPLUT PAHARUL NEMULŢUMIRII PRIMARULUI FAȚA DE POLIȚIE

Multă lume din oraş, inclusiv Primăria, este foarte nemulţumită de felul în care poliţia îşi face datoria, a declarat primarul Fodor Gheorghe. De altfel, întâmplarea consumată marţi arată că între primar şi căpitanul Săuca Ioan, comandantul Poliţiei Gherla, relaţiile sunt cât se poate de proaste.

Cu toate că A.N. l-a agresat cu multă brutalitate pe primarul ales al oraşului, comandantul poliţiei nu-l reţine, dându-i astfel posibilitatea să se întoarcă la Primărie şi să se manifeste din nou violent. Mai mult, şi după al doilea act al agresiunii, primarul a aflat că A. N. se plimbă liber prin oraş.

Abia a doua zi, când au sosit la Gherla reprezentanţii procuraturii de la Dej şi când cazul a luat amploare, fiind deja cunoscut la Prefectură şi la Guvern, A. N. a fost reţinut, el aflându-se acum în cercetări.

Aflăm însă că situaţia din Gherla nu este deloc liniştită, joi primarul fiind ameninţat cu moartea de un ţigan, se pare tot din pricina scandalului declanşat în legătură cu aprobările pentru garaje şi gherete.

Dl. Fodor Gheorghe, care a declarat că n-a comis nicio o ilegalitate în fucție, a promis că va merge până Ia capăt, dezvăluind dedesubturile a ceea ce dânsul a numit “mafia din Gherla” şi ilegalitățile acesteia.

P.S. În dimineaţa zilei de vineri, primarul oraşului Gherla a fost convocat la Prefectură, unde s-a întâlnit cu prefectul judeţului şi cu preşedintele Consiliului judeţean. Solicitat să dea o declaraţie în legătură cu acest caz, dl. prefect Grigore Zanc a precizat că deoarece deocamdată nu deţine toate datele necesare, îşi va face public punctul de vedere luni, 18 octombrie.

NOI DATE ÎN LEGĂTURĂ CU AGRESAREA PRIMARULUI DiN GHERLA

După cum relatam în ultimul număr al ziarului nostru, săptămâna trecută, primarul oraşului Gherla, dl. Fodor Gheorghe, a fost victima unei violente agresiuni, petrecută în sediul Primăriei oraşului. În două rânduri, în cursul aceleiaşi zile, A. N. l-a amenințat cu moartea şi l-a lovit pe primar, fapte confirmate de personalul Primăriei, aflat de faţă. Vă prezentăm acum mai multe date despre autorul acestei agresiuni, aşa după cum le-am aflat dintr-o discuţie purtată cu soţia sa.

A. N., în vârstă de 40 de ani, este căsătorit din anul 1980 cu E.N., împreună cu care are trei copii. Cel mai mare dintre copii nu a împlinit încă vârsta de 14 ani. În noiembrie a fost lovit de o maşină, accident în urmă căruia a rămas cu braţul drept paralizat.

Deoarece n-a mai putut lucra ca tehnician veterinar la Iclod, s-a angajat cantaragiu cu jumătate de normă la Agrocom Suin S A. Bonţida. În cei zece ani de când lucrează la noi, comportamentul lui A.N. a fost ireproșabil, a declarat directorul comercial al societății, Ploscaru Vasile. De asemenea, nici vecinii şi nici soţia n-au avut probleme deosebite cu el. După accident, datorită handicapului de la mâna dreaptă, a devenit nervos, fără a-şi pierde însă controlul. „Dar ca în ziua aceea (marţea trecută, ziua agresiunii de la Primărie — n.r.) nu l-am văzut niciodată atât de furios, parcă era nebun”, ne-a relatat d-na E.N.

„Dacă m-a văzut așa nebun şi primarul ar fi trebuit să fie mai înţelegător”

Intorcându-şe acasă marţi, în jurul orei prînzului, A. N. a constatat că pe locul unde-şi parca măşina începuse construcţia unei gherete. Cu toată împotrivirea muncitorilor, a lăsat maşina pe locul obişnuit şi a plecat să-l aducă pe primar la fața locului.

Ajuns la Primărie, într-o accentuată stare de surescitare, iritat şi de refuzul primarului de a se deplasa în zonă, A.N. a cedat nervos şi astfel s-a ajuns la scenele de violenţă prezentate.

După ce în prima fază a fost ridicat de poliţie şi eliberat pentru a aduce buletinul, el s-a întors la Primărie, unde a fost în cele din urmă arestat.

În seara zilei de marţi a fost lăsat acasă, cu condiţia ca a două zi dimineaţă să se prezinte la sediul Poliţiei.

Miercuri a fost transportat la Dej, unde se află şi la această oră în cercetări.

Regretând fapta comisă, A.N. i-a spus soţiei sale că „şi primarul ar fi trebuit să fie mai înţelegător dacă m-a văzut aşa nebun”.’

Duminică, Trabantul lui A.N. se afla parcat pe locul său obişnuit, construcţia gheretei fiind, am înţeles, oprită.

Proprietarul spaţiului obţinut prin licitaţie a renunţat, se pare, la dreptul său, aflând de cele întâmplate. Se poate spune aşadar că A.N. a câştigat bătălia pentru locul de parcare. Cu riscul însă, dacă va fi găsit vinovat, de a-şi petrece următorii ani în închisoare (pedeapsa maximă prevăzută de lege în asemenea cazuri, fiind de 5 ani).

Prefectul județului cere măsuri severe împotriva comandantului Poliţiei Gherla

În legătură cu atitudinda ezitantă a poliţiei locale în rezolvarea cazului de agresiune la adresa primarului din Gherla, dl. prefect Grigore Zanc a declarat: „Se pare că, în momentul în care primarul a fost agresat, comandantul poliţiei Gherla nu a luat măsurile care se cuveneau, după cum îi erau atribuţiile. Am solicitat comandantului Poliţiei judeţene să cerceteze cazul şi să ia măsurile care se impun, mergând până la destituirea comandantului Poliţiei din Gherla, dacă se doveşeşte că a greşit. Indiferent de antipatiile personale sau de altă natură, obligaţia poliţiei şl a poliţistului este de a interveni şi a restabili ordinea, sancţionând cazurile de agresiune la persoană şi, cu atât mal mult, la autorităţile publice”.

ASTĂZI, CONSILIUL LOCAL GHERLA DEZBATE SITUAȚIA CONFLICTUALA DIN PRIMĂRIE

Astăzi, începând cu ora 15, Consiliul local Gherla va lua în discuţie propunerea primarului Gheorghe Fodor de destituire din funcţie a viceprimarului oraşului, Ioan Petean. Analizând documentaţia înaintată de primar, în care dl. Petean este acuzat, în principal, de abuzuri în repartizarea spaţiilor pentru garaje şi gherete, Comisia juridică a Consiliului a hotărât în unanimitate introducerea pe ordinea de zi a şedinţei a acestui punct.

Conflictul dintre primarul oraşului Gherla (P.U.N.R.) şi viceprimar (P.D.A.R.) este, din câte am fost informaţi, mai vechi, căpătând valenţe acute după agresiunea de săptămâna trecută asupra primarului.

Viceprimarul Ioan Petean ne-a declarat că rădăcinile conflictului sunt de ordin personal şi acuzaţiile care i să aduc „sunt nereale şi făcute cu rea credinţă”.

Rămâne în sarcina consilierilor care, trebuie precizat, sunt în proporţie de o treime membri ai P.U.N.R., să decidă în acest caz.

Tot la Gherla se află, în aceste zile, o comisie a Poliţiei Judeţene Cluj, care cercetează implicarea comandantului Poliţiei locale în rezolvarea cazului dc agresiune de săptămâna trecută.

CONFLICTUL DE LA PRIMĂRIA DIN GHERLA S-A STINS

Am publicat în ultimul timp mai multe articole despre situaţia care s-a creat la Gherla în urmă agresării primarului localităţîi de către numitul A.N.

Pe acest fond, în cadrul primăriei a izbucnit un conflict care opunea pe primarul Fodor viceprimarului Petean.În această situaţie, Consiliul local s-a întrunit, după amânări, într-o şedinţă care a durat mai multe ore şi a hotărât, cu majoritate de voturi, eliberarea din funcţie a viceprimarului, ca urmare a neîndeplinirii corespunzătoare a tuturor atribuţiilor ce-i reveneau.

De menţionat că Inspectoratul Judeţean de Poliţie a analizat modul în care comandantul Poliţiei Gherla şi-a îndeplinit obligaţiile profesionale (cu ocazia agresării primarului) şi a hotărât destituirea din funcţia pe care o deţinea.

După agresiunea din Primăria Gherla, asistăm la TRAGEDIA UNEI FAMILII

În urmă cu trei săptămâni, ziarul nostru relata despre agresarea, în propriul birou, a primarului din Gherla, dl. Fodor Gheorghe. Ecourile acestui caz au condus la destituirea din funcţie a comandantului Poliţiei Gherla şi a viceprimarului localităţîi.

A.N., autorul agresiunii, este cercetat în stare de arest, sub acuzaţia de ultraj, care se pedepseşte cu închisoare între doi şi cinci ani. In acelaşi timp, asupra familiei sale s-a abătut încă o mare nenorocire.

La o săptămână de la evenimente, mama d-nei N, B.M, în vârstă de 73 de ani, a murit în urmă unui atac cerebral. Se afla în casă doar cu nepoții, care erau deja culcați și nu și-au dat seama ce se întâmplă. Când doamna N. a sosit dimineața de la Dej și a chemat Salvarea era deja prea târziu. Medici n-au putut-o salva. „Era o femeie sănătoasă pentru vârsta ei – ne-a spus dna E. Numai durerea a omorât-o. Plângea într-una și se întreba ce o să se aleagă de nepoții ei”.

A..N. și E.N. au trei copii, între care cea mai mare este o față de 13 ani. Un băiat are 11 ani, iar altul doar 5. Dacă tatal lor va fi condamnat, ei rămân pentru un timp să fie îngrijiți doar de mamă, care a primit în ultima luna un salariu de 10.000 de lei. Dna N. este angajată la Sortilemn Gherla, dar fabrica nu lucrează din lipsă de materie primă. Chiar cu salariul primit integral, le va fi imposibil să se descurce. Mai trebuie plătit și avocatul…

În urmă cu 10 ani, A.N. a fost lovit de o mașină și a rămas cu brațul drept paralizat. Șoferul care l-a accidentat era băut și ar fi trebuit, în mod normal, să fie închis. Dar era tatăl a trei copii și A.N. n-a făcut plângere împotriva lui. Gestul sau de omenie de atunci nu îi este „răsplătit” acum. În cazul sau, fiind vorba de ultraj, procedura de anchetă nu poate fi oprită, chiar dacă este retrasă plângerea. Şi nici nu se pune problema, pentru că dl. Fodor oricum n-ar face acest lucru. „Fapta mi se pare prea gravă. Am fost jignit în demnitatea mea de om“, ne-a spus primarul Gherlei, lâsând că justiţia să-şi urmeze cursul. Şi atitudinea sa poate fi înţeleasă.

De neînţeles rămâne însă severitatea cu care este tratat A.N. De aproape o lună, soția şi copiii nu sunt lăsăți să-l vadă. Nu-i pot nici măcar scrie. La înmormântarea soacrei sale el n-ar fi putut participa decât însoțit de escortă, ne-a spus d-na N. Pentru a nu-l umili în fața oamenilor, dânsa n-a solicitat acest lucru. Nu e exclus că acuzatul să nu știe despre moartea care a lovit familia sa. Bineînțeles, toată lumea respectă regulamentele. Dar ne întrebăm de ce atâta îndrârjire împotriva unui om care se află totuși, la prima abatere și a cărui familie se află într-o situație foarte grea.

GHERLA: Primarul demisionat revine în funcţie

După aproape două săptămâni de la data la care primarul municipiului Gherla a înaintat Prefecturii judeţului Cluj cererea de demisie, dl. Fodor Gheorghe a revenit asupra deciziei sale şi şi-a reluat atribuţiunile. În răstimpul în care primarul a fost socotit demisionat, funcţia a fost asigurată de către dl. Druţă Ioan, viceprimarul ales de către Consiliul local.

La data de 11 noiembrie 1993, pe fondul unor tulburări apărute în Primăria Gherla, primarul Fodor Gheorghe a solicitat Prefecturii judeţului Cluj să aprobe cerea să de demisie, înaintată din „motive de ordin personal”.

În aceeaşi zi, Prefectura a emis un ordin prin care a luat act de demisie şi s-a declarat vacantă funcţia de primar al Gherlei, începând cu dată de 15 noiembrie.

A fost făcută o înştiinţare către Guvernul României, prin care s-a cerut să fie stabilită data la care să fie organizate noi alegeri în Gherla. Ulterior, ordinul iniţial a fost revocat printr-un alt ordin, emis în ziua de 24 noiembrie. Revocarea a fost precedată de discuţii între reprezentanţîi Prefecturii şi dl. Fodor Gheorghe, care s-au soldat cu cererea primarului de renunţare la demisie.

La ora actuală aşadar, primarul legal al Gherlei este dl. Fodor Gheorghe. Motivaţia reală a demisiei primarului de Gherla pare să fie de ordin financiar. În momentul de faţă, după ultimele majorări, primarul este retribuit cu 146.000 de lei lunar, oricum mai puţin decât ar fi putut câştiga menţinându-şi funcţia anterioară de notar.

La aceasta trebuie adăugate dificultăţile legate de carenţele de legislaţie în domeniul administraţiei locale, precum şi situaţia specială a primarului care, în urmă cu aproape două luni, a fost violent agresat în propriul birou. Revenirea sa de acum asupra cererii de demisie s-a făcut, după informaţiile noastre, la insistenţele Prefecturii, care a socotit inoportune şi prea costisitoare noi alegeri în Gherla.

gheorghe fodorGheorghe Fodor (născut în 1941, la Sântioana, comuna Taga), a absolvit liceul „Petru Maior” în 1960 și Facultatea de Drept în 1965. A lucrat ca judecator la Tribunalul din Năsăud între 1965 și 1968. Intre 1968-1976  a fost  judecător la Judecătoria Dej. Intre 1976-1992 a lucrat la Notariatul de Stat din Dej, ca notar șef. A fost președinte al Uniunii  „Vatra Românească” Gherla.

In februarie 1992 a câstigat mandatul de primar la alegerile locale, din partea PUNR. Din programul său electoral de campanie de acum 26 de ani:

 1. Asigurarea respectării Constituţiei şi a legilor ţării, în spiritul şi litera lor
 2. Pentru privatizaţi vor trebui asigurate spaţii şi create posibilităţi pentru construirea de noi spații. Trebuie ajutaţi pentru a investi capitalul în activităţi productive şi în domenii cât mai rentabile.
 3. Să nu uităm că vine primăvara şi suntem foarte departe de aplicarea şi punerea în practică a Legii fondului funciar. Vom lua măsuri ca primăvara să ne găsească pe toţi cu adeverinţele eliberate, terenul măsurat şi cetăţenii puşi în posesie.
 4. Pentru a da oraşului o nouă ţinută, se impune asigurarea permanentă a curăţeniei, aceasta fiind barometrul care indică sănătatea oraşului. Parcul trebuie curăţat şi amenajat.
 5. Amenajarea drumului roman, pentru a scuti oraşul de poluare şi a apăra construcţiile şi monumentele de degradare. Asigurarea transportului local pentru Hăşdate, Băiţa şi Silivaş.
 6. In învăţământ, asigurarea de spaţii pentru ca elevii de la clasele I—IV să frecventeze cursurile numai dimineaţa.
 7. Terminarea construcţiei centralei termice pentru Spitalul orăşenesc Gherla.
 8. Ridicarea unei case de cultură.
 9. Organizarea unei cantine pentru cei ce sunt în trecere prin oraş.
 10. Ridicarea unui monument.
 11. O stradă principală care să amintească faptul că o parte din locuitorii oraşului sunt armeni.
 12. Asigurarea unui sediu secundar la Gherla pentru Notariatul de stat local Dej şi, în final, reînfiinţarea aici a notariatului, judecătoriei şi procuraturii.

La alegerile locale din 1992 s-a înregistrat o prezență la vot de 64.87 %. S-au înscris 11 candidați pentru fotoliul de primar, iar rezultatele din primul tur au fost: Alexandru Blejan — independent: 328 voturi (2,9 %); Radu Orza — C.D.: 2708 voturi (23,8 %); Gheorghe Fodor — P.U.N.R.: 3224 voturi (28.3 %); Serban Gheorghe Oltean — independent 469 voturi (4,1 %); Radu Emil Rus – independent: 184 (1.6 %); Augustin Neamţu — P.N.L.: 607 voturi (5,3 %); Ioan V. Druţă — F.S.N.: 1193 voturi (10,5 %); Romi V. Mîrza — P.R : 557 voturi (4,9 %); Vasile Dorolţi — independent: 141 voturi (1.2 %); Valentin Pintea — P.D.A.R.: 1031 voturi (9.0 %); Mihai Şerban — independent: 457 voturi (4,0 %).

In al doilea tur au intrat Gheorghe Fodor şi Radu Orza, iar Fodor a obținut 62,3% din voturi.

In ce priveste alegerile pentru consiliul local, rezultatele au fost:  P.U.N.R. — 7 mandate, U.D.M R. — 3 mandate, F.S.N. — 3 mandate, C.D. 3 mandate, P.N.L. —1 mandat, P.D.A.R. — 1 mandat, P.R. – 1 mandat, Ioan I. Pătac şi Ioan Şteiu — independenţi.

Cu o jumatate de an înainte de finalul mandatului, Gheorghe Fodor si-a dat demisia. Până la alegerile din 2 iunie 1996, funcția a fost ocupată interimar de Ioan Druță.

foto principală: arhiva

sus(3)jos(36)

Lasă un răspuns