taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
primarie gherla

Primăria aduce precizări în cazul noii biserici de pe strada Hășdății și a noului centru SMURD

O știre prin care s-a anunțat votarea în consiliul local a unui proiect pentru aprobarea PUZ-ului (Planul de Urbanism General), în vederea construirii unei biserici pe strada Hășdății din Gherla, a încins spiritele pe rețelele sociale.

În numeroase comentarii postate pe acest subiect, oamenii au reproșat administrației locale că nu se ocupă de modernizarea spitalului și de cumpărarea unei ambulanțe, lucruri cu adevărat importante, și că se acordă atenție mai degrabă construirii de biserici, de care orașul nu ar duce lipsă.

Reacțiile cetățenilor sunt vehemente, mai ales după cazul petrecut la începutul săptămânii, când un om și-a pierdut viața, iar ambulanța care trebuia să-l salveze a sosit după aproape o oră.

Pentru a aduce lămuriri în acest caz, Primăria Gherla a dorit să facă câteva precizări în legătură cu aceste subiecte de larg interes pentru toți locuitorii orașului.

Potrivit primăriei, intenția de construire a unei noi biserici a venit din partea Bisericii Penticostale Nr. 1 din Gherla, care dorește să ridice un lăcaș de cult din fonduri proprii, pe un teren proprietate privată.

Primăria are obligația prin lege de a analiza solicitările făcute în astfel de cazuri și de a elibera avizele și autorizațiile necesare în vederea construcției, cum este și cazul de față.

Aprobarea solicitării se face, potrivit legii, de către consiliul local, după verificarea documentației depuse de către inițiatorul proiectului, Biserica Penticostală.

Reprezentanții acesteri biserici au făcut toate demersurile legale în acest sens, iar în ședința ordinară a Consiliului Local de joi se va supune la vot Planul Urbanistic Zonal, în vederea construirii bisericii.

În ce privește dotarea medicală la nivel de oraș, primăria informează că în 2019 s-au alocat de la bugetul orașului pentru spitalul municipal suma de 570.000 de lei. Banii s-au folosit pentru zugravit etajul I – secția interene, iar la parter mai sunt de zugrăvit două saloane. Se reabilitează blocul operator, s-a zugravit secția chirurgie, s-au schimbat uși, se montează instalații termice noi, care înlocuiesc sobele de teracotă, la secțiile chirurgie, compartiment ATI, bloc operator, nou-născuți, ginecologie și în corpul administrativ.

În ce privește dotarea, în ultimul an s-a cumpărat un aparat pentru unitatea de transfuzii de sânge, fără care nu se pot face transfuzii, în valoare de 30.000 de lei, un aparat care permite efectuarea de analize în regim de urgențe, în valoare de 34.000 de lei, un server pentru sistemul informatic al spitalului, care centralizează informațiile medicale necesare pentru desfășurarea activității, în valoare de 30.000 lei, cinci paturi noi la compartimentul anestezie și terapie intensivă, cu fonduri de la minister, 10 paturi noi pentru secția de chirurgie, două aparate EKG, două defribilatoare, un ventilator de transport care ajută pacientul care nu respiră și este intubat să fie transportat la ambulanță, patru aspiratoare de secreții, cardio-topograf și aparat de extracție fetal la secția ginecologie, două aparate ecograf, unul pentru secția medicină internă și unul pentru secția obstetrică-ginecologie. S-a mai cumpărat un aparat de radiologie pentru ambulatoriul integrat, masă de operație și lampă scialitică pentru blocul operator, tărgi de transport, un aparat de spălare și dezinfecție ploști urinare, un nebulizator pentru dezinfectarea spațiilor medicale, mobilier de inox și mașini de gătit pentru fiecare secție.

De asemenea, la sfârșitul lunii octombrie 2019, primăria a lansat licitația publică pentru construirea unui punct de lucru SMURD, care urmează să fie înființat pe strada Victoriei nr. 15. La finalizarea construcției, acesta va fi pus la dispoziția SMURD pentru constituirea punctului de lucru și administrare. Valoarea totală a contractului depășește 2.600.000 de lei, iar finanțarea va fi asigurată din banii orașului.

Demersurile pentru construirea unei subunități SMURD la Gherla au început la sfârșitul anului 2018. Administrația locală consideră că un astfel de punct de lucru este foarte util pentru locuitorii municipiului. Acesta va asigura asistența medicală în cazuri de urgență, precum și transportul cazurilor foarte grave la cel mai apropiat spital, va ajuta la creșterea eficienței SMURD la nivelul județului Cluj și va contribui la dezvoltarea unui sistem eficient de asistență medicală de urgență.

Etapele pentru realizarea acestui obiectiv la Gherla sunt, conform reglementărilor legale, elaborarea și aprobarea Planului Urbanistic Zonal, elaborarea studiului de fezabilitate, aprobarea indicatorilor tehnico-economici (făcută prin hotărâre de consiliu local în luna iunie 2019) și etapa finală, de proiectare și execuție. Semnarea contractului va avea loc în perioada imediat următoare.

sus(25)jos(24)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon apartament chirie gherla

1 comentariu

  1. Strada si biserica,o sa fim orasul cu cei mai multi popi pe cap de locuitor(vita furajera).Sa votam impotriva acestor capuse cu glas mieros si apucaturi venetice !Un liceu,un spital,niste strazi decente nu vrem?Vremea mozolitorilor de moaste a trecut,cocalarii pierd teren,primarul nostru evlavios trebuie sa ne lase in pace si sa plece la manastire.Fratilor de ce sa nu investim in noi si viitorul copiilor nostrii? Mai bine sa aglomeram orasul cu inca o biserica cu falsi credinciosi care isi vand semenii pe o galeata cu ulei si faina?Aloooo,domnii care frecati scaunele in seminte la primarie va rog din suflet votati NU!Mai bine cautat o lege de impozitare a micilor donatii.si servicii bisericoase.Popii.sunt milionari intr o tara saraca.

    sus(42)sus(12)

Lasă un răspuns