hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej locuri de munca sofer mariflor gherla dej cluj

biblioteca gherla lucrari

Primăria explică de ce biblioteca e închisă de peste 2 ani. Cum s-a ajuns aici

O scrisoare deschisă adresată primarului din Gherla de un cetățean, legată de biblioteca municipală din centrul orașului, închisă de o bună bucată de vreme, a adus și reacția din partea primăriei.

Într-un comunicat pe acest subiect se explică faptul că lucrarile de modernizare la spațiul bibliotecii nu au fost făcute cum trebuie, iar primăria a refuzat recepția acestor lucrări.

Biblioteca Municipală se află într-un proces amplu de modernizare si refuncționalizare, având în vedere reglementările și standardele care impun parametrii normali de exploatare si igienă.

Acestă modernizare nu se limitează doar la zugrăvirea pereților, ci cuprinde lucrări la tencuială și finisaje interioare, lucrări de recompartimentare, înlocuirea pardoselilor, reîntregirea schemei funcționale cu grupuri sanitare separate pe sexe.

În 2017 s-au derulat două achiziții pentru realizarea acestor obiective, respectiv o achiziție care vizează efectuarea lucrărilor și una pentru dotare cu mobilier.

Firma câștigătoare a achiziției pentru lucrările de modernizare nu și-a îndeplinit sarcinile contractuale la standardele ofertate, astfel că nu s-a realizat recepția lucrărilor de către Primărie, fiind solicitată remedierea lucrărilor care nu corespund din punct de vedere calitativ, în termenul cel mai scurt.

În ceea ce privește achiziția privind dotarea cu mobilier, aceasta a fost finalizată cu succes. După încheierea lucrărilor, biblioteca va fi dotată cu mobilier și se va deschide pentru public.

Primăria Gherla

Lucrările de modernizare a sediului bibliotecii sunt executate de firma SC SAMUS TEC SA din Dej, care face parte din MG Tec Grup, controlat de omul de afaceri Ioan Tecar, pentru suma de 155.854 de lei (tva inclus)

De dotarea cu mobilier a bibliotecii se ocupă SC Smart Associates Group srl din Alba Iulia, firmă care avea în 2017 un singur angajat, pentru suma de 72.972 lei (tva inclus). Prețul cuprinde mobilier, transport, montaj și garanție.

Biblioteca din Gherla, încotro

Informații despre prima bibliotecă din Gherla apar pe la 1877, când se menționează înființarea bibliotecii „Astra” În 1944 se înființa biblioteca de pe lăngă Ateneul Popular. 1 ianuarie 1951 este data la care s-a înființat Biblioteca Centrală Raională Gherla, cu sediul în Piața Libertății nr. 4

fostul sediu al bibliotecii

În 2010, biblioteca a fost dotată cu calculatoare și acces la internet.

În 2013, primarul Marius Sabo, a anunțat că se cheltuiește prea mult cu chiria pentru bibliotecă, aflată atunci în clădirea Liceului Tehnologic. Orașul plătea o chirie de 4.500 de lei pe lună, iar primarul a anunțat că pentru a scăpa de chirie, biblioteca va fi mutată în spațiul magazinului „Textile” din centrul orașului. Mai mult, a fost extinsă și cu sediul PDL, aflat în apropiere.

gherla centru magazin pdl textile
fostul sediu Textile și PDL, 2012

Deși ar fi fost normal ca întâi să se facă modernizarea sediului și apoi să se mute biblioteca, s-a întâmplat tocmai de pe dos.

In 2015, proiectul primarului privind modernizarea sediului bibliotecii a fost respins la vot, de două ori. „Sunt alte probleme mai importante de rezolvat în oraș, cum ar fi clădirea liceului Ana Ipatescu, care cade pe noi”, au reproșat unii consilieri.

Primarul vrea modernizarea bibiliotecii, consilierii vor şcoală nouă. Două profesoare, arătate cu degetul

Vremurile se schimbă

Abia în toamna anului 2016 s-a votat proiectul privind indicatorii tehnico – economici și D.A.L.I. pentru obiectivul de investiții ”Modernizare și Dotare Biblioteca Municipală Gherla”, care avea ca obiectiv „asigurarea unor condiții optime de desfășurare a activitățiilor specifice unei instituții publice de cultură”.

Modernizarea presupune realizarea unor pereți de compartimentare pentru amenajarea grupurilor sanitare, crearea unor goluri folosindu-se boiandrugi metalici, înlocuirea tâmplăriei interioare, refacerea finisajelor interioare, refacerea instalațiilor electrice, montarea unui sistem de încălzire format din centrală termică, rețea de distribuție și radiatoare, montarea unei instalații de ventilare, realizarea instalațiilor sanitare interioare pentru grupurile sanitare, dotarea cu mobilier a spațiului bibliotecii.

Conform proiectului, realizat de firma 2 GMG Construct srl din Cluj-Napoca, lucrările de modernizare a bibliotecii trebuiau terminate în 6 luni.

In noiembrie 2016, biblioteca a fost închisă pentru inventar și de atunci amatorii de carte au trebuit să își caute alte surse pentru lectură. Potrivit responsabililor bibliotecii, aceasta avea în jur de 70 de vizitatori pe zi.

Pentru lărgirea volumului de carte, în 2017 primăria a cumpărat cărți noi în valoare de aproape 6.000 de lei, de la firma Gutenberg srl. În 2018 a mai cumpărat cărți de încă 6.700 lei, de la aceeași firmă.

„În fiecare zi trec pe la bibliotecă și le spun să grăbească treaba„, spune primarul Ioan Neselean. „Nu puteam recepționa lucrarea, la modul cum a fost făcută. E adevărat că este vorba despre o clădire veche, cu pereți care au ridicat probleme neprevăzute, dar s-au lungit prea mult cu lucrul„.

sus(2)jos(33)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon locuri de munca gherla ferma muncitor tractorist

1 comentariu

  1. Pentru situatia cu antenele oare ce ar raspunde primaria ?! Si-ar spala mainile si de data aceasta si s-ar acoperi cu ceva scuza ca de obicei.

    sus(7)sus(1)

Lasă un răspuns