taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla
mihai seplecan

Prefectura Cluj a atacat in instanta decizia de revocare a vicepresedintelui CJ si numirea altuia in locul sau

Instituţia Prefectului Cluj a atacat în contencios administrativ trei hotărâri ale Consiliului Judeţean (CJ) din 31 iulie 2014, solicitând instanţei anularea lor, ca fiind nelegale.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Cluj, transmis joi, acţiunea a fost înregistrată la Tribunalul Cluj în cursul zilei de 14 august. Hotărârile atacate în instanţă se referă la revocarea din funcţie a vicepreşedintelui Ioan Oleleu – Partidul Social Democrat (PSD) şi numirea în locul său a consilierului judeţean Mihai Seplecan – Partidul Naţional Liberal (PNL). Tot în aceeaşi şedinţă, vicepreşedintelui nou numit Mihai Seplecan i s-au încredinţat şi atribuţiile preşedintelui Horea Uioreanu (PNL), aflat în stare de arest de la finalul lunii mai. Acesta a fost trimis în judecată în două dosare pentru fapte de corupţie.

„Prin Hotărârea nr. 183/31.07.2014, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a domnului Ioan Oleleu. Prin Hotărârea nr. 184/31.07.2014, Consiliul Judeţean Cluj a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CJ Cluj domnul Mihai Seplecan în locul de vicepreşedinte declarat vacant ca urmare a revocării din funcţie a domnului Ioan Oleleu. Prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 185/11.06.2014, dl. Mihai Seplecan a fost desemnat să exercite atribuţiile preşedintelui CJ Cluj pe perioada suspendării de drept a mandatului de preşedinte, ca urmare a măsurii arestării preventive a domnului Horea Uioreanu”, se arată în comunicat.

În urma controlului de legalitate exercitat de către Prefect asupra celor trei hotărâri ale Consiliului Judeţean Cluj, acestea au fost apreciate ca nelegale. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Cluj, hotărârea care priveşte revocarea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj este ilegală, deoarece legislaţia din domeniu nu reglementează în niciun fel revocarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, neexistând nicio prevedere privitoare la condiţiile, motivele şi procedurile de urmat în această situaţie.

„Legea prevede doar condiţiile şi procedura de urmat pentru eliberarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean. În fapt, revocarea are efecte atât pentru trecut, cât şi pentru viitor. În speţă, dl. Ioan Oleleu a îndeplinit atribuţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean mai bine de doi ani, iar efectele produse în această perioadă prin exercitarea atribuţiilor nu pot fi şterse prin revocarea acestuia din funcţie. Actele administrative care au produs efecte fiind realizate material, acestea se încadrează în categoria excepţiilor de la principiul revocabilităţii actelor”, se arată în comunicat. O altă explicaţie pentru susţinerea nelegalităţii hotărârii este aceea că nu se pot da aceleaşi reglementări în două acte normative. Reprezentanţii Prefecturii fac astfel referire la faptul că Ioan Oleleu a mai fost revocat din funcţie şi în urmă cu două luni, dar hotărârea a fost atacată în contencios administrativ de Prefectură, iar vicepreşedintele şi-a reluat poziţia de vicepreşedinte.

„Conform art. 16 alin 1 din Legea 24/2000, ‘în procesul de legiferare este interzisă instituirea aceloraşi reglementări în mai multe articole sau alienate din acelaşi act normativ ori în două sau mai multe acte normative’. În concluzie, este interzisă de lege adoptarea a două acte administrative cu acelaşi conţinut, cum este cazul în speţă”, se arată în comunicat.

La fel, cea de-a doua hotărâre, cea privind alegerea vicepreşedintelui CJ în locul declarat vacant, încalcă prevederile legii, potrivit căreia hotărârile individuale produc efecte de la data comunicării lor. Întrucât hotărârea prin care dl Oleleu a fost revocat din funcţie a fost adoptată în aceeaşi şedinţă, aceasta nu a putut fi comunicată celui vizat în mod oficial şi prin urmare nu avea cum să îşi producă efectele.

„Totodată, hotărârea încalcă prevederile art. 16 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă, dat fiind faptul că are un conţinut identic cu HCJ 178/2014, cea din urmă fiind suspendată de drept, deoarece a fost atacată de Instituţia Prefectului Cluj”, se arată în comunicatul Prefecturii, care face referire la faptul că şi această decizie a CJ a mai fost luată, anterior zilei de 31 iulie, dar a fost atacată în contencios administrativ.

De asemenea, prin anularea deciziei anterioare şi hotărârea prin care consilierul Mihai Seplecan este numit vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte este considerată ca nefiind valabilă, atâta vreme cât la momentul adoptării ei acesta nu era legal vicepreşedinte. „La momentul adoptării HCJ 185/2014, dl. Mihai Seplecan nu ocupa în mod legal funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, astfel încât nu ne găsim în situaţia desemnării legale a acestuia să exercite atribuţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj”, se mai spune în comunicat.

sus(0)jos(0)

Lasă un răspuns