taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
absolvire liceu petru maior gherla

Predarea Cheii la Gherla, de pe vremea când absolvent era prefectul Clujului, până în vremea Covidului – VIDEO ARHIVA

Vremurile pe care le trăim sunt atât de moderne încât absolvenții de gimnaziu sau de liceu nu se mai pot reuni pentru fotografii de grup, nu pot organiza serenade, banchete, iar de festivități de premiere nici nu poate fi vorba. Totul din cauza pandemiei mondiale cu Covid.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale festivităților de încheiere a anului școlar, Gaudeamusul și Predarea Cheii de la absolvenți spre generațiile următoare, devin încet amintiri, păstrate prin fotografii sau imagini video.

2020 a fost primul an când terminarea școlii nu a putut fi sărbătorită de elevi și cadrele didactice cum se cuvine, conform tradiției îndelungate. Premianții nu și-au mai primit diplomele și premiile, în aplauzele părinților. Dar li s-a spus că totuși, s-ar putea să le primească la toamnă.

Semnele par să fie tot mai sumbre, iar jurnalele de știri nu mai prididesc să anunțe noile cifre, cu îmbolnăviți sau decedați. Așa că anul școlar viitor are mari șanse să fie din nou petrecut de elevi, învățători și profesori, în fața monitoarelor sau a tabletelor.

Deja se iau în considerare mai multe variante pentru anul școlar 2020-2021. Cel mai pesimist plan – toată lumea acasă, un plan ceva mai optimist – jumătăți de clase la școală, jumătate acasă, cu schimbul, câte două săptămâni, și normal – din nou la școală toată lumea.

Până atunci, nu ne rămâne decât să ne amintim cum se sărbătorea încheierea anului școlar pe vremuri. Într-o  înregistrare video din vara anului anul 2002 de la liceul Petru Maior din Gherla, apare premiat chiar actualul prefect al Clujului, Mircea Abrudean, care a încheiat clasa a XII-a cu media 9,62.

La acea vreme, liceul îl avea ca director interimar pe profesorul Bal Leontin, iar ca director adjunct, Ligia Orza.

„Mircea Abrudean a fost elevul nostru, în clasa a XII-a A, la profilul matematică-informatică. Era un băiat foarte serios, educat. A fost coleg cu un alt tânăr talentat, Sergiu Biriș”, își amintește profesorul Dorel Chelsoi.

Și prefectul Abrudean își amintește cu nostalgie de anii frumoși ai liceului. „Am avut trei diriginți, profesorii Margareta Bidian, Leontin Ban și Dorel Chelsoi”.

În imaginile de arhivă mai apar primarul de la acea vreme, Nicolae Pop, viceprimarul Ioan Pintea, profesori, elevi, părinți.

video în continuare

imagini: Septimiu Rusu

sus(7)jos(1)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns