taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
gama optic gherla ochelari rabla oftalmologie analize medicale dej cluj
apartament vanzare gherla
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla angajare sofer mariflor gherla angajare infirmiera camin varstnici rebeca santioana taga gherla cluj
furtuna livada

Prăpăd prin gospodării la Sic după furtună, urmări în comunele Iclod, Fizeșu Gherlii, Bonțida și la Dej – VIDEO

Furtuna de sâmbătă seara a făcut prăpăd prin gospodăriile de pe Valea Someșului. De la Jucu până la Gherla și Dej, vijelia s-a dezlănțuit cu o forță rar întâlnită și a provocat stricăciuni. Sute de consumatori au rămas fără curent electric peste noapte.

În comuna Sic, vântul a bătut cu putere și a smuls acoperișuri și țigle de pe mai multe case. Au fost mai multe anexe gospodărești pur și simplu dărâmate, iar curțile oamenilor au fost răvășite de vijelie, potrivit primarului Ioan Sallai.

Au fost copaci rupți și căzuți pe drumuri, care au blocat circulația și care au impus intervenții rapide pentru degajarea căilor de acces.

Vântul a rupt fire de curent electric și comuna a rămăs pe întuneric. Problemele nu au fost remediate în totalitate  până duminică, la orele amiezii.

În comuna Iclod s-au produs pagube pe mai multe proprietăți private, unde vântul a afectat acoperișurile caselor. Și aici au fost copaci rupți, fire de curent electric și telecomunicații rupte, iar la șoseaua principală, un stâlp s-a înclinat peste șosea. Primarul Emil Pîrțoc spune că a sesizat situația responsabililor de la compania de telefonie și a primit răspuns că abia luni va veni un echipaj. Cum problema nu putea fi amânată, cu riscuri pentru participanții la trafic, s-a format rapid o echipa de intervenție, împreuna cu viceprimarul, angajați ai primăriei și poliția. S-a adus un excavator, care a ridicat stâlpul, timp în care poliția a dirijat circulația.

furtuna iclod stalp

Primarul comunei spune că în ultima perioadă s-au făcut mai multe adrese către furnizorii de utilități care au stâlpi șubreziți, dar că până acum, nu s-a mișcat nimic.

furtuna iclod

În comună au fost probleme majore la alimentarea cu energie electrică și au fost sesizate cazuri de aparate electrocasnice defectate ca urmare a tensiunii din rețea.

Furnizarea curentului electric a revenit peste tot în comună.

iclod furtuna gard

foto de la Iclod, primită de la Emil

Urgia s-a abătut și peste localitatea Livada.

video în continuare

În comuna Fizeșu Gherlii au fost sesizate cazuri de copaci rupți și stâlpi de telecomunicații afectați. Acoperișul unei case a fost smuls de vânt la Bonț, iar la Săcălaia, lângă Lacul Știucilor, vântul a rupt și pus la pământ un panou cu acoperiș.

panou furtuna sacalaia furtuna

Patru echipaje de la compania de electricitate, inclusiv angajați aflați în concediu și chemați la datorie, au lucrat toată noaptea de sâmbătă spre duminică la remedierea problemelor, care au apărut mai peste tot. Au fost probleme la branșamentele pe liniile joase de tensiune, din cauza copacilor căzuți peste fire sau a stâlpilor de susținere. La Fundătura, un stâlp de beton de mediee tensiune a fost rupt. A fost avarie și în zona Cătina-Feldioara, dar și la Buza. Aici au mai rămas de remediat deranjamente pe linia de joasă tensiune. La Mociu au fost conductoare rupte, la fel mai peste tot  la Gherla.

Și la Bonțida a fost vijelie serioasă. Un plop a căzut sâmbătă seara peste calea ferată, la intrarea în comună dinspre Fundătura și a rupt un fir de tensiune. Au fost pomi căzuți peste rețeaua de energie electrică, iar în incinta festivalului Electric Castle au fost prelate smulse de pe scene. Mai mulți consumatori au rămas fără curent electric.

Fenomene minore au fost înregistrare și în comuna Aluniș. La Corneni, furtuna a fost însoțită de grindină.

grindina corneni

foto primită de la Codruța

Situația intervențiilor desfășurate ca urmare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme

Echipele specializate ale ISU Cluj au răspuns, pe parcursul zilei de sâmbătă, în 37 de situații care au necesitat îndepărtarea arborilor sau elementelor de construcții distruse de vijeliile puternice.

Cele mai importante pagube au fost înregistrate în municipiul Dej, unde pompierii au intervenit în 17 locații diferite pentru a degaja acoperișuri, elemente de construcții sau arbori doborâți de vântul puternic. Pagubele cele mai însemnate au fost constatate pe str. Fagilor, Aurora și Ion Pop Reteganu, unde au fost distruse acoperișuri de 200, 300 și respectiv 400 mp. În aceste situații au fost înregistrate distrugeri pentru două garaje și șase autoturisme situate în apropierea imobilelor afectate. Ultimul echipaj de pompieri a încheiat acțiunile de intervenție la Dej în jurul orei 23.30.

furtuna dej copac masina

furtuna dej copac masina

Patru echipe ale furnizorulor de utilități au răspuns solicitărilor privind avariile înregistrate la rețele de distribuție a energiei electrice, astfel încât toate solicitările din municipiul Dej au fost soluționate până la lăsarea întunericului. Au rămas de soluționat pentru duminică dimineață avarii în localitățile Petea și Pintic.

S-a acționat pentru îndepărtarea de arbori doborâți în Dej pe străzile Fragilor, 1 Mai, Aurora, Ecaterina Teodoroiu, Aleea Gladiolelor, Aleea Tomis, Văii, Aleea Zorilor, strada Gălbenelelor, Luceafărului, Eroilor, la stația de carburant de la intrarea în municipiul Dej, în localitățile Păniceni, Chinteni, Iclozel, Iclod, Fundătura, între Chiriș și Petea, Luna de Jos

S-au îndepărtat acoperișuri și elementelor de construcții în Dej pe Aleea Tomis, strada Sărată, Traian, Iedera, Aurora, Zmeurei, în localitățile Mănăstirea, Iclod, Aghireș Fabrici și Livada

Din fericire nu au fost persoane rănite ca urmare a fenomenelor meteo extreme.

De menționat este implicarea cetățenilor din toate zonele afectate pentru a remedia cu mijloace proprii efectele înregistrate în urma fenomenelor meteo extreme, ale căror eforturi au contribuit semnificativ la restabilirea mai rapidă a stării de normalitate.

vezi pe același subiect

Furtună mare la Gherla și împrejurimi, copaci rupți, mașini avariate, pană de curent – VIDEO

sus(2)jos(5)
creare site web gherla dej cluj apollo livada mobila angajare muncitor angajare sofer tir gherla dej cluj sonorizare nunta botez ravan gherla dej cluj majorat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?