taxi gherla dej cluj telefon
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
locuri de munca gherla dej cluj iclod fabrica calorifere irrom
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cofetaria ada prajituri torturi gherla locuri de munca gherla angajare restaurant fiesta bucatar ospatar locuri de munca gherla angajare sticlar sticla dej clujr
gherla penitenciar revolta detinuti acoperis elicoptere interventie politia gaze lacrimogene riot prison cluj romania

21 de ani de la revolta detinutilor din penitenciarul Gherla

Pe 30 august 1990, putin dupa ora 18, s-a declansat cea mai mare revolta din istoria penitenciarului Gherla. Era la scurt timp dupa caderea regimului comunist, iar razmeritele se raspandeau cu repeziciune in sistemul penitenciar din intreaga tara. Detinutii isi cereau portia de democratie in penitenciar: conditii mai bune, mancare,  ziare, televizor si chiar femei, spun foste cadre de conducere ale penitenciarului.
Exact acum 21 de ani detinutii din Gherla s-au izolat la etajul superior al penitenciarului, iar de pe acoperisul cladirii si-au strigat pasurile. Atarnau cearceafuri pe care scria „Jos comunistii!”, cereau schimbarea conducerii, iar in iuresul revolutionar, amenintau sa arunce de pe acoperis un gardian luat drept prizonier, ca moneda de schimb pentru cerintele lor. O ploaie de sindrile  smulse din acoperis s-a abatut asupra celor care au incercat sa se apropie de cladire. Noaptea de 30/31 august a fost prima noapte pe care si-au petrecut-o sub cerul liber. A doua zi a urmat insa contra-ofensiva. Elicoptere cu gaze lacrimogene au rezolvat rapid o situatie care devenise mai mult decat periculoasa.
Locuitorii Gherlei s-au adunat cu miile in acele zile in zona penitenciarului, la spectacolul grotesc, dar demn de filmele de actiune. Unii isi mai amintesc, sub rezerva trecerii timpului si a uitarii sau deformarii unor detalii, de sfarsitul fierbinte de august 1990  de la Gherla.
Din cate imi aduc aminte, despre revolta din penitenciar a fost difuzat un material cu ceva vreme dupa incident la TVR Cluj, parca la stiri. Materialul era un montaj in care se prezenta actiunea fortelor de interventie, a fost filmat de undeva din fata fostei vulcanizari, ori de undeva de mai incolo, spre gradinita. Filmul incepea cu vederea din zona respectiva a penitenciarului cu detinutii pe acoperis, dupa aceea la un moment dat a aparut un elicopter dinspre oras care survola deasupra penitenciarului, la un moment dat apareau niste norisori pe acoperis de la bombele lacrimogene, erau si imagini cand practic tot acoperisul era acoperit de nor, apoi acoperisul fara detinuti. Tin minte ca erau parca doi detinuti care au iesit si dupa atacul cu gaze lacrimogene pe acoperis, apoi acoperisul a ramas gol, cu elicopterul survoland deasupra pe partea nordica si se vedea cum coborau pe rand din elicopter membrii echipei de interventie si se deplasau pe acoperis, spre capatul dinspre oras, ca sa intre in pod pe gaura unde au iesit detinutii pe acoperis. Asa se termina reportajul de la tv.
 

Parca erau trei detinuti care au organizat totul, au baricadat coridorul de la ultimul nivel cu ceva placa de pal si parca cu paturi, au luat ca ostatici gardienii de pe ultimul nivel si le-au luat armele. Toata actiunea a inceput in dupa-masa de joi, 30 august 1990, cam pe la 4-5 dupa-masa parca. Despre cel care era capul  se spunea ca se pricepea la arte martiale, din cate am auzit din unele surse nesigure, si parca a fost mutat ori de la Bistrita ori de la Aiud, acolo a fost mutat din Miercurea Ciuc, dar asta nu este deloc sigur, important este ca in locurile unde a mai fost se spunea ca a organizat cate o revolta, dar nici asta nu este sigur, deoarece daca muti un detinut care in penitenciarul provenienta a facut asa ceva, logic ar fi luarea unor masuri de precautie la noua locatie pentru a preveni orice incident. Cert este faptul ca inainte de revolta din Gherla, erau si in alte penitenciare incidente similare.

Dupa ce a izbucnit revolta, probabil ca gardienii au incercat sa intervina fara succes, ce s-a intamplat inauntru nu stiu. Atat am auzit ca au incercat sa intervina pompierii, nu stiu daca pompierii militari din Dej sau formatia de pompieri a penitenciarului, sau de unde erau. Din surse sigure stiu ca in anii ’90 exista in penitenciar o formatie de pompieri, precum in penitenciar exista un autotun Carpati, autospeciala de interventie cu tun de apa, conceputa mai mult pentru fortele de ordine, dar exista si in dotarea mai multor formatii de pompieri, printre care si formatia civila de pompieri din Gherla avea un exemplar prin anii 80, pe vremea cand aveau sediul la RADP, apoi nu stiu ce s-a intamplat cu acel Carpati. Cel de la penitenciar a fost dezmembrat, am vazut de pe dig prin a doua jumatate a anilor ’90 sau la inceputul anilor 2000 ramasitele la ferma penitenciarului.
Reactia detinutilor la jeturile de apa ale pompierilor a fost atacul cu tigle si cu ce au mai gasit sus, se spunea ca gardienii au tras cateva focuri de arma si un detinut a murit pe loc, apoi cica tot il „fluturau” mort. Cand gardienii au refuzat sa le duca mancare, detinutii au amenintat ca pe unul dintre ostatici il vor arunca jos de pe acoperis si parca l-au si „fluturat” undeva la marginea acoperisului, dupa care au primit mancare. Au cerut demisia comandantului si inca a unei persoane, Fechete, nu stiu cine era, si numirea comandantului adjunct Corabeanu in functia de comandant.
In cursul serii a venit un elicopter (presupun de la Someseni) cu reflectorul aprins, care a survolat zona penitenciarului de jur imprejur, deasupra cladirii, apoi a aterizat pe stadion cu luminile stinse. A sosit acolo o masina a politiei, un tip a coborat din elicopter si s-a urcat in masina politiei, care a demarat in tromba. Probabil ca era  un negociator. Sigur nu s-a ajuns la o intelegere cu detinutii, deoarece acestia au ramas pe acoperis si pe 31 august. Am auzit si o versiune ca ar fi sosit si intariri de la o unitate militara din Dej, parca ceva tab-uri dar asta nu este deloc sigur.

Vineri pe la amiaza, cam in jurul orei 13-14, au inceput sa apara elicopterele. Majoritatea erau elicoptere militare, dar a aparut si un elicopter alb cu inscriptia „Politia”, care zbura cam jos fata de cele militare verzi, care aveau insemnul cu cercuri concentrice. Acest elicopter al politiei era cel care a aparut primul si in reportajul difuzat la TVR Cluj, chiar la inceput.

Gazul lacrimogen a fost simtit chiar si langa poarta RAGCL inspre oras (Compania de Apa Somes acum), dupa cum au relatat unii martori oculari.
 
Am avut ocazia sa vad cum aratau acele bombe lacrimogene. De fapt nu erau bombe la propriu, deoarece nu se explodau. Au fost trase din ceva lansator, aveau forma de cilindru cu lungime de vreo 9 cm si diametru cam de 3 cm din aluminiu, probabil ca aveau in mijloc ceva fitil care trecea prin patron, deoarece patronul avea la ambele capete cate-o gaura de 1 cm diametru, si se aprindea la tragere, apoi de la aceasta se aprindea materialul care era in patron si la ardere se producea gazul lacrimogen. Martorii relatau ca din elicopter la un moment dat a iesit o teava spre acoperis si din teava iesea gazul lacrimogen care a produs norul ce acoperea tot acoperisul. Deci in afara de patroanele lacrimogene, aveau si gaz lacrimogen in ceva rezervor in elicopter.
 
Despre ce s-a intamplat dupa patrunderea echipei de interventie in pod nu se stie aproape nimic, numai atat am auzit, din surse nesigure, ca detinutii ar fi fost batuti cu picioare de masa. Doi insi din fortele de interventie ar fi fost imobilizati de capul revoltei, cel cu arte martiale. Am mai auzit ceva ca atunci cand a inceput atacul, atat de la sol cat si din aer, unul dintre ostatici s-a speriat si a sarit de pe acoperis si cica s-ar fi ales cu ceva ruptura. Cert este ca in dupa-masa de vineri au tot umblat salvarile cu sirenele pornite.

Eu eram atunci in vacanta, urma sa incep clasa a patra, tin minte ca vineri dimineata cand m-am trezit  imi spunea bunica ce s-a intamplat si nu m-au lasat sa ma duc acolo, desi tare vroiam. Numai la  insistentele mele necontenite a fost de acord sa mergem dupa-masa la penitenciar, dar pana sa ajungem noi se terminase toata actiunea. Cam pe la ora 16, cand am mers la Dej cu parintii cu masina, am vazut acoperisul partial distrus, dar atunci deja era liniste.

Martorii oculari care mi-au povestit ce au vazut ziceau ca se temeau ca nu cumva detinutii sa evadeze din penitenciar, dar au fost linistiti de fostii gardieni ca nu se poate evada, deoarece gardul ar fi fost electrificat. Poate era vorba de ceva gard interior, pe vremea respectiva la gardul exterior sus la sarma ghimpata nu putea sa fie sub tensiune, deoarece sarma era montata fara izolatoare (cine vrea sa vada cum arata un gard cu curent electric sa caute poze vechi de la Auschwitz, etc. acolo se vede foarte bine ca sunt izolatori pe stalpi si asa este montata sarma).

Cam prin ’92 am auzit din a doua mana niste informatii provenite de la un gardian angajat dupa revolta, despre capul revoltei – despre care spunea ca era incatusat la maini si la picioare si ca era izolat de ceilalti detinuti, era singur intr-o celula.

Daca s-ar putea gasi acel material video la arhiva TVR Cluj ar fi interesant, dar ar fi si mai bine daca ar exista si materialul brut, cu ce s-a filmat la fata locului. Despre doua persoane din Gherla am auzit sigur ca au filmat/au facut poze la fata locului, dar unul dintre ei era angajat civil pe vremea respectiva la penitenciar la fabrica de mobila, un inginer care a facut poze din cate am inteles pentru penitenciar si a si predat aparatul foto sau filmul, celalalt era un fotograf de la intrarea din parc, el filma, dar cum spunea sursa, filma din masina politiei pentru organe, ca si inginerul respectiv. S-ar putea ca si altii sa fi facut poze de la eveniment.

Totul a fost cam de mult, au trecut atatia ani, probabil ca si eu am cam uitat sau nu amintesc exact de toate detaliile si s-ar putea sa incurc unele lucruri in firul evenimentelor legat de revolta din 1990 de la Penitenciarul din Gherla

Miron M.

30-31 august 1990 – revolta deţinuţilor din Penitenciarul Gherla – GALERIE FOTO+VIDEO

sus(1)jos(2)

2 comentarii

  1. Asa pe scurt.Sunt unul dintre cei care au intervenit din elicopter.Domocos se numea capul revoltei.Elicopterul era al politiei si venise de la Bucuresti.Cei care am intervenit eram militari in termen de la fosta unitate de securitate din cluj-napoca , plutonul de intervenite rapida. Un detinut a fost impuscat in cap de un gardian(nu-i dau numele si localitatea din motive lesne de inteles).
    Prin acoperis am intrat dupa ce s-au lansat grenade lacrimogene. DA Eram dotati cu picioare de masa din lemn .Nici un militar nu a fost luat ostatic dupa intrare. Nu exista in elicopter nici un rezervor cu gaz, au fost doar simple grenade lacrimogene Norul aparut pe acoperis era nor de praf facut din cauza curentului de aer al elicei elicopterului .Domocos a fost coborat de la ultimul etaj incatusat la maini si picioare si pana la poarta 2 a primit ce a meritat.Revolta nu a fost pentru conditii mai bune.

    sus(1)sus(0)
  2. Multumesc pentru completari si precizari, asa cum este mentionat in articol, din pacate nu am fost de fata sa vad evenimentul, la relatarile ulterioare al tertilor de obicei exista o oarecare distorsionare.

    sus(0)sus(0)

Lasă un răspuns