La 3 mai 1936 a avut loc dezvelirea bustului lui Petru Maior, patronul liceului, un moment de neuitat în evoluţia prestigioasei instituţii de învăţământ şi cultură. Evenimentul a fost oglindit în anuarul Liceului „Petru Maior” şi în ziarul „Curierul creştin”. Bustul a rezistat vremurilor grele din timpul administraţiei horthyste dintre 1940-1944, când a fost demontat de pe soclul său.
Vestea amplasării unui bust o dădea ziarul Universul, în noiembrie 1935. „Datorită dl. dr.Emil Precup, directorul liceului „Petru Maior“ şi omul tuturor iniţiativelor frumoase din localitate, oraşul nostru se va înfrumuseţa cu un bust al lui Petru Maior. Bustul se va ridica în faţa liceului de băieţi. Dl. Precup a fost ajutat şi de comitetul şcolar, care a cedat suma de 25.000 lei. Bustul a fost lucrat în bronz, la Bucureşti, iar actualmente se lucrează soclul.
Dezvelirea bustului se va face la primăvară, în aprilie, în cadrul unor mari serbări, la care va participa şi de ministru al instrucţiunii. Menţionăm că până in prezent oraşul Gherla nu a avut nici un monument sau bust.”
Bustul lui Petru Maior a fost executat din bronz de sculptorul Ion Pantazi din Bucureşti şi a fost asezat pe un soclu construit de maestrul Isidor Balog din Gherla. Toată lucrarea a costat 24.000 de lei (17.000 de lei bustul şi 7000 de lei soclul).
Dezvelirea monumentului, din iniţiativa directorului dr. Emil Precup, s-a realizat în prezenta reprezentanţilor Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, a Episcopiei Ortodoxe din Cluj, a Prefecturii, a Societăţii scriitorilor români, a Universităţii din Cluj, a „Astrei”, a Primăriei oraşului Gherla (Teodor Morariu), a foştilor absolvenţi ai liceului şi a ţăranilor din împrejurimi, veniţi în frunte cu preoţii, învăţătorii şi primarii satelor.
Festivitatea a început la ora 9 cu „serviciu divin şi parastas” pentru Petru Maior, oficiat de un sobor de 8 preoţi în frunte cu episcopul dr. Iuliu Hossu, în Biserica Greco-Catolică din Gherla. După binecuvântarea arhierească, lumea s-a îndreptat spre liceu, unde la ora 11 a început serbarea de dezvelire a bustului.”
Semnificative sunt cuvintele rostite de directorul liceului în momentul preluării monumentului, dezvelit de către profesorul Emanuil Pioraş, în acordurile „Imnului liceului”, intonat de corul elevilor: „Cu adâncă emoţie şi evlavie mă înclin şi preiau bronzul rece, care înfatişeazâ figura blândă, modestă şi serioasă, dar plină de energie şi stăruinţă a lui Petru Maior, al cărui suflet împodobeşte galeria gloriilor româneşti şi faţă de care azi îndeplinim o datorie de recunoştinţă şi de curată admiraţiune.”
„1. Imnul Regal, corul liceului, condus de dl. A. I. Butas.
2. Viaţa şi opera lui Petru Maior, conferinţă de dl. prof. A. Şioldea.
3. P. Boca: Imnul liceului, muzica de A. I. Butaş.
4. Al. Vlahuta: Cuvântul, declamare de Victor Ienciu VIII.
5. Horaţiu: Ad Romanos III. 2, declamată de Giurgiuca Emil VII.
6. Homer: Fragment din Iliada, declamată de Istrate Petru VII.
7. V. Hugo: Apres la bataille, declamata de Brehar Gheorghe V.
8. M. W. Schroff: Mein Vaterland, declamată de Pioraş P. L. VI.
9. I. Ivela: Păstorul, corul liceului, condus de dl. prof. A. I. Butaş.
10. Actul. al IV-lea din feeria de G. Maior, «Palatul fermecat», operă de dl. prof. A. I. Butaş, cu acompaniament la pian Anton Ronay, dirijor la Opera Românâ din Cluj”.¹
Ziarul „Curierul creştin”, organul oficial al Eparhiei de Cluj-Gherla, care apărea la Cluj, scria în numărul 10-11/15 mai – 1 iunie 1936:
„În ziua de 3 Mai s-a făcut cu o deosebită solemnitate dezvelirea bustului lui Petru Maior la Gherla. Solemnitatea a început cu sfânta Liturgie oficiată în Catedrala română unită de către un mare sobor de preoţi, după care Excelenţa Sa Părintele nostru Episcop Iuliu a servit Parastasul pentru odihna sufletului răposatului Petru Maior. Restul serbării s-a desfăşurat la faţa bustului, aşezat înaintea liceului ce poartă acelaşi nume.
Dimineaţa, la 9, s-a oficiat în catedrala unită de P. S. S. episcopul dr. Iuliu Hossu, înconjurat de canonicii I. Agârbiceanu, Dionisiu V. Vaida, Grigore Popa şi preoţii dr. Strâmbu, dr. Lemeni, Podoaba, dr. V. Bal, Emanoil Pioraş şi protopopul Deac, parastas pentru Petru Maior.
Răspunsurile au fost date de corul şcoalei normale de băieţi de sub conducerea d-lui prof. Teofil Coste.
La ora 11 s-a început solemnitatea desvelirii bustului.
D. prof. PIORAS, în numele comitetului şcolar, desveleşte bustul şi-l dă în primire d-lui dir. al liceului, Emil Precup.
D. EMIL PRECUP spune: Cu adâncă emoţie şi eviavie mă închin şi preiau bronzul rece ce înfăţişează figura lui Petru Maior, al cărui suflet împodobeşte galeria gloriilor româneşti şi faţă de care azi îndeplinim o datorie de recunoştinţă şi de curată admirație.
Dl. docent universitar SEVER POP, în numele universităţii Regele Ferdinand din Cluj, arată activitatea ştiinţifică a lui Petru Maior, pe care nu au întrecut-o cu mult nici oamenii de ştiinţă de azi.
Canonicul I. AGÂRBICEANU, în numele Astrei, aduce omagii aceluia care a fost Petru Maior.
Mai vorbesc: preotul D. Giurgiuca, în numele bisericii ortodoxe; dr. Benedict Socaci, dir. prefecturii, în numele judeţului; Teodor Morar, primarul oraşului, care spune că este o deosebită şi mare cinste pentru oraşul nostru, că e singurul din ţară care posedă bustului lui Petru Maior; preotul Isidor Horgos, în numele absolvenţilor liceului; Betea aduce omagiile studenţilor teologi de la Blaj.
La 1 jum. s-a dat un banchet în saloanele cercului românesc Congri.
La 9 seara, în sala teatrului comunal, s-a desfăşurat serbarea patronului liceului.
Programul a început cu imnul regal cântat de corul liceului. Apoi d. prof. Anchidim Sioldea a vorbit despre „Viaţa şi opera lui Petru Maior”. A urmat imnul liceului compus de d. P. Boca, iar muzica de d. prof. Ionescu Butaş, după care s-au spus poezii în limba română, franceză, italiană şi germană. Serbarea s-a terminat cu opera „Palatul fermecat” de dr. Ionescu Alex. Butaş, jucată de elevii liceului şi elevele de gimnaziu.”