irrom fabrica calorifere iclod fundatura locuri de munca angajare sudor stivuitorist sef schimb dej cluj
gama optic ochelari gherla magazin service dej cluj
mariflor gherla fabrica angajare inginer sofer muncitor sofer vanzator dej cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj asociatia pro vita cabinet veterinar gherla medic telefon

Povestea unui schior împătimit din Gherla și un îndemn pentru copii și părinți: la schi! VIDEO

Iernile tot mai blânde din ultimii ani au făcut ca schiorii amatori din Gherla și din împrejurimi să fie tot mai puțini. Dealurile care înconjoară orașul erau pe vremuri numai bune pentru acest sport și, cu puțină amenajare, loc de concursuri. Chiar și în condițiile actuale, schiorii din Gherla profită de cele câteva săptămâni pe iarnă, când zăpada permite schiatul pe pârtia de la Nicula. Cei care au posibilități mai bune, iau drumul pârtiilor din munți, în România sau în străinătate. Între aparițiile de pe pârtii se remarcă un schior cu barbă albă: este Tiberiu Campo din Gherla, care are o poveste fascinantă.

 

Schi la Gherla, de-a lungul timpului

Arhivele de presă menționează schiatul la Gherla acum 90 de ani. Ziarul „Universul” din 4 martie 1932, sub titlul „Concursul de sky de la Gherla”, scria despre o întrecere desfășurată pe 1 martie, același an.

Concursul a fost organizat de domnii maior Şeicărescu Constantin şi locotenent Stupean Gheorghe, cu mijloacele puse la dispoziţie de Regimentul de Obuziere de Munte din localitate. Pârtia de parcurs a fost stabilită pe dealurile de la vest şi est de Gherla, pe o întindere de 11 km şi cu o diferenţa de nivel de 178 m.

Plecarea concurenților s-a făcut din punctul zis „Cele şapte cruci”, iar ruta care a trebuit parcursă înconjoară total oraşul Gherla. Din loc în loc au fost amplasate puncte telefonice, care au informat juriul despre sosirea concurenţilor şi totodată aveau grijă ca nici unul dintre aceştia să nu părăsească ruta trasată.

La acest concurs a luat parte şi oraşul Dej, trimiţând reprezentanţi la probele pentru juniori şi skiori de la regimentul 81 infanterie.

Iată şi rezultatele tehnice ale concursului în probele disputate :

Cupa primăriei Gherla –  challenge pe 2 ani consecutivi, probă pentru seniori de la 51 ani în sus, cu parcurs de 11 km
1. Căpitan Cucu Grigore 1 oră 12′ şi 4″
2. Căpitan Sitarn 1 oră 22′ și 3″
5. Plutonier Lupul eseu, 1 oră 23′ şi 4″

Cupa garnizoanei Gherla – challenge pe 2 ani neconsecutivi, probă pentru seniori de la 51 ani în jos, cu parcurs de 11 km
1. Plutonier Negru Avram, 1 oră 13′ şi 20″
2. Locotenent Iliescu Nicolae, 1 oră 18″ şi 53″
3. A-tor locotenent Păsculescu, 1 oră 22′ şi 3′
4. A-tor sublocot. Budea Petru; 5. Slt. Mişca (reg. 81 inf., Dej) şi 6. slt. König Carol

Placheta sportivă maior Şeicărescu – pentru juniori până la 18 ani pe o distanţă de 11 km
1. Panof I., 1 oră 26′
2. Fogaraş Ernest. 1 oră 33′
3. Fogaraş Carol; 4. Mânduşca Ioan; 5. Struguraş I. şi 6. Ambruş Z.

Un alt articol de presă din același ziar, datat 24 ianuarie 1934, anunța un nou concurs de schi.

Încă înainte de Crăciun am anunţat concursul de ski de la Gherla, organizat de domnii profesori de educaţie fizică Vasile Morariu şi Andrei Rinea. Acest concurs se pregăteşte printr-un curs pe care domniile lor îl ţin in mod gratuit, atât pentru perfecţionare, cât şi pentru amatori. Dacă timpul se va menţine favorabil, în curând la Gherla vor fi mult aşteptatele concursuri de patinaj şi ski.

„Un ofiter de la Regimentul de Obuziere de Munte din Gherla, locotenentul Nae Iosifescu, un excelent schior, a fost trimis la concursurile de schi de la Vatra Dornei”, anunța ziarul Universul din 19 februarie 1937. „În urma rezultatelor obţinute, i s-a decernat premiul 3 pe divizie”.

Relatări mai recente despre acest sport de iarnă, dar și ultimele pe acest subiect, au apărut în presă la mijlocul anilor ’90.

Ziarul „Adevărul de Cluj”, din 24 ianuarie 1995, prin ziaristul Szekely Csaba, aducea în atenție un concurs de schi desfășurat pe pârtia de la Nicula.

SCHIORII GHERLENI ÎN ÎNTRECERE ÎN CUPA UNIRII

La Gherla, sporturile de iarnă sînt în prim plan în aceste zile. Dacă la patinaj încă nu și-a asumat nimeni organizarea unui concurs, iată că schiorii, după trei ani de absenţă, din cauza lipsei zăpezii în zonă, la sfîrşitul săptămînii trecute, au participat la primul concurs al sezonului actual. La întrecerile de slalom uriaş dotate cu Cupa Unirii au luat parte 50 de concurenţi, de diferite vîrste. De la 5 pînă la 60 de ani, au fost prezenţi pe pîrtie toţi amatorii de schi din mica urbe de pe Someş. A fost o adevărată sărbătoare a schiului.
Întrecerile desfăşurate în foarte bune condiţii pe pîrtia special amenajată în vecinătatea satului Nicula au fost deosebit de dîrze şi disputate. S-a remarcat buna pregătire fizică a unor schiori locali, cum sînt Walter Welman, Angelo Olar, Eva Welman şi Noemi Welman, sportivi care au dominat clar probele respective. Buna organizare a competiţiei a fost asigurată de A.S. Victoria din localitate, prin contribuţia sponsorilor Somvetra SA, Delikat srl și Linda Impex srl.

Și în fine, un articol din iarna anului 1996, de pe 13 martie, din același ziar.

Concurs reuşit la Gherla – Într-o organizare ireproşabilă, la Gherla a avut loc zilele trecute ultimul concurs de schi al sezonului, întrecerile bucurîndu-se de o largă participare, pe pîrtie aflîndu-se concurenţi cuprinşi între 6 ani şi pînă la veterani de peste 50 de ani.
Desfăşurat pe dealul din vecinătatea satului Nicula, concursul a suscitat un mare interes, devenind o adevărată
sărbătoare. Un soare puternic a dat strălucire pîrtiei excelent pregătite. Spectatorii prezenţi în număr mare, din împrejurimile Gherlii, au asistat la întreceri deosebit de disputate, timpii înregistraţi fiind superiori concursului de
anul trecut.

Iată cîştigătorii, pe categorii de vîrstă: fete: 6-10 ani: Timea Welman; 11-15 ani: Irina Verde; 20-35 ani: Ana Demeny; băieţi, 6-10 ani: Andrei Popa; 15-19 ani: Csaba Barabas; 11-15 ani: Wilhelm Welman (cel mai talentat dintre
participanţi); 20-35 ani: Călin Duca; peste 35 ani: Ernest Gal.

Câştigătorilor le-au fost oferite premii în obiecte. Concursul a fost organizat cu sprijinul sponsorilor, Fran Liz srl şi Linda Impex srl, care au contribuit la reuşita acestor întreceri devenite tradiţionale în oraşul Gherla.

Povestea unui schior împătimit

Între cei care iubesc schiul la Gherla este Tiberiu Campo. La cei 78 de ani, cu barba sa albă, atrage întotdeauna privirile pe pârtie.

Nu e de mirare că atunci când își face apariția și prin apropiere se află vreo echipă de televiziune, reporterii se grăbesc să îl intervieveze.

tiberiu campo gherla schi cavnic

Schiorul din Gherla a povestit cum a ajuns un împătimit al acestui sport. „Când eram copil mic, într-un sat din județul Sălaj, într-o iarnă am stricat un butoi, ca să îmi fac schiuri. Am scos două doage și acelea au fost primele mele schiuri!”, își amintește, cu nostalgie.

Primele ture cu schiurile au fost pe dealurile din împrejurimi, iar mai târziu, pe dealurile din Gherla. „Am ajuns la Gherla, cu mama mea, într-o zi mohorâtă, ploioasă. Mi-am zis că tare e urât orașul asta. Azi spun că e cel mai frumos oraș din lume și nu l-as părăsi pentru nimic”.

Mare iubitor al iernii, Tiberiu Campo nu pierde ocazia de a-și satisface patima. „Pe vremuri, iarna venea cam pe la Crăciun, dar era zăpadă până în martie. Erau în oraș mai mulți schiori în acele vremuri, între care profesorul de matematica Suto Gyorgy, care organiza mereu competiții și tabere de iarnă la munte. Îi urmăream cu atenție pe cei mai pricepuți, le vedeam toate mișcările, așa am învățat să schiez tot mai bine. Schiam pe dealul de la marginea orașului, ajungeam până jos, la gară, dar coboram și pe partea opusă, spre Nicula, sunt niște trasee fantastice. Mai mergeam și la Nicula, acolo este o pârtie mai lungă, dar nu era amenajată de loc. La un moment dat, am hotârât că trebuie făcut ceva pentru schiorii din oraș. Am făcut rost de un excavator, cu câțiva prieteni, amatori și ei de schi, și am nivelat pârtia. Așa s-a născut pârtia de la Nicula, unde și azi vin mulți și schiază, iar copiii se dau cu săniile. Ne-am pus problema la un moment dat să instalăm și un sistem de tragere cu cablu, dar la cât de slabe sunt iernile în ultimii ani, nu se merită. Plus că, la cum sunt unii, dacă azi construiești ceva, peste noapte, cineva vine și strică sau  fură. Nu se merită să investești, dacă nu sunt cel puțin două luni cu zăpadă ca lumea. Plus că mai vin unii, din prostie, pe pârtie, fac drifturi cu mașinile și strică din puținul care mai este”.

foto: schiorii de la Gherla, în vremurile când iernile erau ierni – arhiva personală Tiberiu Campo

În condițiile în care în ultimii ani se poate schia pe pârtia de la Nicula doar de câteva ori pe iarnă, Tiberiu Campo a luat drumul pârtiilor amenajate din țară. A avut de unde alege, din oferta bogată.

Însă cea mai impresionantă experiență a avut-o în momentul în care niște cunoscuți i-au făcut o surpriză: l-au invitat în Austria, unde a avut asigurată cazarea și desigur, accesul pe pârtie.

tiberiu campo schi gherla

„A fost cea mai tare ieșire la schi din viața mea! Am coborât de la o altitudine de 3000 de metri, cu pârtii de tot felul, și mai domoale, și mai dificile! A fost memorabil!”

Schiorul din Gherla spune că de-a lungul timpului a avut parte și de mici incidente, dar că l-a salvat talentul său: „Am noroc că știu cum să cad!”

tiberiu campo schi gherla

Își amintește că la un moment dat, pe pârtia de la Cavnic se organizau concursuri pentru veterani. Cunoscut deja ca o figură a locului, Tiberiu Campo s-a înscris la concursul dotat cu un ceaun uriaș cu gulaș. „Când m-au văzut ceilați concurenți că particip, au zis că n-are rost să mai participe ei. Și așa a fost, le-am suflat premiul!”

Patima pentru schi a transmis-o și urmașilor, inclusiv unui nepot care are doar 5 ani.

tiberiu campo schi gherla

tiberiu campo schi gherla

„Am un sfat, un îndemn: toți copiii să facă înot și schi. Sunt două sporturi care pun în mișcare toți mușchii, dar și creierul, plus că sunt sănătate curată. Fiecare coborâre pe pârtie este o provocare, să știi pe unde să o iei, să ai grijă să nu te izbești de alții, să te bucuri de zăpadă, de cerul albastru, de alunecuș. Nu este greu să înveți să schiezi, dacă am învățat eu, cu doagele de la butoi, azi, când sunt schiuri de toate felurile, sunt instructori, se poate învăța foarte ușor!”

tiberiu campo schi gherla

Întrebat  până la ce vârstă va mai schia, Tiberiu Campo dă un raspuns simplu: „Până mă țin picioarele, nu mă dau bătut. Mai îmi spun unii că am o păsărică la cap, dar se înșeală. Am stoluri!”

video: Tiberiu Campo, pe pârtie

Cât costă un echipament de schi

Investiția pentru echipamentul de schi poate fi destul de consistentă, dar întotdeauna există și varianta achiziționării unui echipament second-hand, cu prețuri la jumătate.

Pentru schi de pârtie, câteva prețuri estimate, în funcție de calitate și firmă: clăpari 500-1.500 lei, schiuri 800-2.500 lei, cască 50-300 lei, mănuși 150-500 lei, bețe 100 lei, ochelari 50-100 lei, șosete 50-150 lei, pantaloni 250-1.000 lei, geacă 400-2000 lei.

Pentru schi de tură, echipamentul este mai scump în ce privește clăparii speciali 1.800-3.000 lei, schiuri 1.000-3.000 lei, legăturile 1.000-2.000 lei, piei de focă 350-500 lei.

La schiat, pe pârtiile din zonă

Cea mai apropaiată pârtie amenajată pentru schi este la Feleac, aproape de la Cluj-Napoca. Tot în zonă sunt pârtii la Mărișel, Băișoara – cu pârtiile Buscat și Muntele Băișorii.

La aproximativ 100 de km, schiorii sunt așteptați și bineveniți să își încerce talentele pe pârtiile din Maramureș și Bistrița-Năsăud, la Cavnic, Șuior, Mogoșa, Borșa, Alpina Blazna.

foto: pe pârtie la Cavnic

cavnic partie schi

La limita dintre județele Alba și Hunedoara, o atracție majoră sunt pârtiile de pe domeniile Șureanu.

La munte, iarna și sezonul de schi se întind cel puțin până la sfârșitul lunii martie. Așa că, la schi!

video: excursie de la Gherla la Șureanu

 

Omul care îți punea filme la cinema, cu cele mai spumoase amintiri. „La sapă, băăă!”, striga lumea din sală

tractari auto gherla dje cluj fotografi video evenimente nunta botez majorat gherla dej cluj

Lasă un răspuns