alegeri europarlamentare 2019 traian basescu cristian lungu pmp

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj ochelari vedere gherla gama optic dej clujstiri pentru viata banca cooperatista alianta cluj gherla credit dobanda iclod bobalna dej

ziua pompierilor gherla svsu

Pompierii cu sufletul în sărbătoare – 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România – demonstrație la Gherla – VIDEO

De Ziua Pompierilor, marcată pe 13 septembrie, joi la amiază a avut loc în centrul orașului o demonstrație cu tehnica din dotare.

Celebrarea a 170 de ani de la bătălia din Dealul Spirii ne aduce aminte de un moment adânc întipărit în conștiința salvatorilor români, în care Compania de Pompieri București, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, a înfruntat cu prețul vieții trupele otomane inamice covârșitoare ca număr, venite să înăbușe idealurile revoluției de la 1848.

Joi la ora 12, autospecialele de intervenția au defilat prin oraș, cu sirenele pornite, iar în piața centrală a avut loc o demonstrație de intervenție în caz de urgență, la care au asistat copii și elevi de la școli și licee, locuitori ai orașului.

De la o înălțime de peste 15 metri la care a fost ridicată macaraua pompierilor, a avut loc un salt în dispozitivul de salvare, aplaudat la final de cei prezenți.

Pompierii au prezentat apoi onorul. Primarul Ioan Neselean i-a felicitat în această zi specială pe cei 16 angajați ai serviciului și le-a urat intervenții cât mai puține. Au fost înmânate diplome de merit șefilor de formație Szekely Ladislau, Cîmpean Călin, Riti Petru și Costișor Ionel.

La rândul sau, primarul a primit din partea șefului SVSU, Petru Mihuț, bereta de „prim pompier” al orașului. Mihuț a apreciat sprijinul primit din partea administrației locale și a ținut să mulțumească pentru ajutorul dat pompierilor din Gherla de prietenii de la OVR din Elveția, Asociației de prietenie Nendaz – Gherla, în special președintelui Pascal Praz, Asociației de prietenie Yzeure – Gherla, care au contribuit la dotarea serviciului.

La 1 mai 1717 a fost organizată de comunitatea armenească a localității Gherla de azi o echipă de pompieri voluntari.

În 1728 apare „Regulamentul feciorilor armeni”, care cuprinde primele atribuții ale celor care salvează vieți și bunuri, stingând incendii.

La începutul anului 1778 se reorganizează formația de pompieri, numărul lor crește la 17, acesta fiind momentul apariției Formației Civile de Pompieri din Gherla, cea mai veche formație de pompieri civili din România atestată documentar.

Pe lângă de intervenții aproape săptămânale, pompierii gherleni au fost în competițiile sportive profesionale de profil campioni naționali în 1993 la Râmnicu Vâlcea și în 2006 la Oradea, vicecampioni naționali în 1994 la Cluj Napoca, în 2004 la Craiova și în 2008 acasă, la Gherla.

Tezaur unicat, Serviciul Voluntar Pentru Situații de Urgență, denumirea de astăzi, merită respectul și recunoștința comunității noastre, la cei 240 de ani.

La mulți ani de ziua voastră, îngeri veghetori la liniștea oamenilor și pios omagiu predecesorilor rămași în amintiri și file de istorie.

maior (r) Costel Riți

video – imagini de la aniversare

Cu același prilej, pe pe 11 septembrie au avut loc la Gherla expoziții ale tehnicii de intervenție ale SVSU Gherla, cărora s-au alăturat colegii de la Detașamentul de Pompieri din Dej cu două autospeciale, iar de la ISU Cluj a fost prezentată o motocicleta de intervenție și ambulanța SMURD pentru transport personale și victime multiple.

pompieri cluj gherla isu cluj svsu

Pe 13 septembrie au avut loc festivități în Parcul Central din Cluj-Napoca.  Activitățile au cuprins  un ceremonial militar și religios, expoziții ale tehnicii de intervenție ale ISU Cluj, exerciții demonstrative, un punct de informare preventivă, ateliere și circuite pentru copii.

isu cluj ziua pompierilor

sus(7)jos(0)

apartament vanzare nou bloc gherla dej cluj pret telefon serestelylaborator analize medicale medicina muncii oftalmologie permis auto dej cluj telefon

Lasă un răspuns