taxi gherla telefon
mondial gherla nisip balast sort dej cluj depozit feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon cabinet orl gherla dej cluj excavari excavator gherla dej cluj telefon
traian morar pensionare ipj cluj

Polițist la pensionare: „Haina asta arde!”. Sfaturi pentru cei care vor o carieră în poliție – VIDEO

După 25 de ani de carieră în poliție, care au urmat altor ani de activitate în aviația militară, Traian Morar a pus haina de polițist în cui.

Traian Morar este omul de la care au plecat spre cititori, în ultimii doi ani, știrile despre evenimentele petrecute în întreg județul Cluj.

A fost atras de meseria de polițist încă de când era adolescent, când citea pe nerăsuflate romane de gen. A crescut între militari, alături de tatăl său, maistru militar de aviație, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. A parcurs multe etape în carieră: sectorist, polițist de proximitate, la serviciul prevenire și purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. Aici, alături de colegii săi, a încercat să arate oamenilor o altă față a poliției.

ipj cluj presa politie

La mijlocul lunii ianuarie, Traian Morar și-a luat rămas bun de la colegi. La pensionare i-a fost alături noua generație, colegii care i-au pregătit o surpriză mică, dar de efect: un tort cu o fotografie din timpul serviciului. S-a turnat șampanie în pahare, s-a cântat La mulți ani, iar gestul a impresionat până aproape de lacrimi.

A ținut să fie prezentă la acest moment și presa din Cluj: jurnaliști, reporteri, cameramani, în semn de respect și de mulțumire. Aproape la orice oră din zi și chiar din noapte, la evenimente importante, cu toții au beneficiat din plin de informațiile puse la dispoziție de purtătorul de cuvânt, informații care au ajuns apoi în cel mai scurt timp la cititori.

video: emoții la pensionare

Cu Traian Morar, despre munca de polițist

Suntem o institutie care joacă după niște reguli, în timp ce lumea joacă liber, e un meci inegal. Tocmai de aceea apar de multe ori neînțelegeri. Aud de multe ori povești de genul A venit poliția, l-a luat și apoi i-a dat drumul. Fără să știe că așa prevede legea, pe care nu poți să o încalci. E adevărat, nu avem cea mai bună lege, dar în ultimii ani s-au mai făcut modificări și se vor mai face. Este ușor să cataloghezi, lumea se grăbește să pună ștampila, fără să știe că un caz e mult mai complex decât pare la prima vedere și că nu ai cum să știi totul din prima.

Oamenii din poliție

Am încercat să arătăm comunității și că poliția e formată din oameni, care au bucurii și necazuri. Sunt situații care te încarcă negativ și de multe ori e greu să nu lase urme asupra ta. Munca de polițist nu se încheie la ora 16, duci problemele cu tine acasă, te frământă, sună telefoanele la orice oră. Suntem criticați de multe ori, dar tot de multe ori, din necunoaștere, din lipsa de educație privind legea. Cel mai greu când unul de-al nostru greșește. E foarte ușor să strici o carieră construită în ani de zile. Iar o situație de acest fel nu îl afectează doar pe vinovat, afectează o întreagă instituție. Consider că e cel mai bine atunci când ajungi seara acasă și îți pui capul liniștit pe pernă, fără să îți fie rușine cu ce ai făcut în ziua respectivă.

Oamenii trebuie să înțeleagă că polițiștii sunt în slujba lor, nu slugile lor. Ni se reproșează că luăm salariu de la stat, dar și noi plătim impozite și taxe la stat, ca și ei.

Experiențe plăcute

Pe vremea când lucram la prevenire, am avut întâlniri cu copii și tineri, cărora le-am explicat cum e bine și cum e rău. Apoi am primit de la ei cereri de prietenie pe Facebook, m-a impresionat. Erau copii din mediul rural, ei sunt altfel. Cei din mediul urban trăiesc de multe ori cu impresia că le știu pe toate, iar asta se datorează accesului la tehnologie.

Experiențe mai puțin plăcute

Acum vreo 15 ani am fost cu o colegă din presa clujeană la Liceul Terapia. Apoi a apărut într-un ziar local un titlu foarte tare la acea vreme: „Cu Garcea printre elevi”. A stârnit valuri la acel moment, dar nici nouă, nici șefilor, nu ne-a căzut tare bine.

Sfaturi pentru cei care vor să devină polițiști

Aș vrea ca tinerii care vin spre noi să nu aibă o motivație greșită. Mulți se gândesc că ar fi polițist înseamnă un salariu sigur, haine și papuci și lumea îți zice Domnul Șef. Fie vor fi nemulâumiți, fie nu vor face față. Înainte să alegi calea asta, să te pregătești, să fii realist, altfel ai șanse mari să clachezi.

Să vină cei care au dorința de a-i ajuta pe oameni, cei care sunt dispuși să-și sacrifice viața personală, de multe ori familia. Cei care vin, să simtă că haina asta arde. Salariul nu este foarte mare, se înșeală amarinic cei care cred asta. Condițiile nu  sunt cele mai bune, atât poate da societatea în acest moment. În realitate e greu, iar legislația nu este întotdeauna cea pe care ne-o dorim.

Generația de azi nu are rabdare, e diferită, are la dispoziție o cantitate enormă de informație la purtător, prin telefonul mobil. Asta îi face să fie tentați să ardă etape, cu impresia că știu totul. În poliție, lucrurile trebuie să meargă pas cu pas, așezat.

Gânduri la final 

traian morar lavada politist clujOdihnă, reașezare gânduri. Încărcătura psihică e încă prezentă. Pensionarea are conotații negative ciudate. Nu voi sta acasă să aștept pensia, e greu să faci asta după atâta activitate și nici nu îmi doresc. Am o plantație de lavandă, de mărțișor voi participa la târguri.

O să-mi fie dor de colegi, de munca pe care o făceam impreună. A fost o onoare să lucrez alături de ei.

 

foto: noua generație de polițiste de la IPJ Cluj, care are un model demn de urmat

politiste ipj cluj politie

sus(18)jos(13)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns