taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon
politie cluj

Poliţia Cluj la raport: a scăzut criminalitatea, furturile în top

Activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în anul 2015 s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor prioritare ale Poliţiei Române, se arata in bilantul pe anul 2015 al institutiei. Poliţiştii clujeni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor de natură judiciară, combaterea infracţionalităţii din domeniul economic, creşterea siguranţei stradale şi reducerea victimizării prin accidente rutiere.

Pentru anul 2015 au fost stabilite programe de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului si a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. S-au desfăşurat peste 300 de activităţi, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, cu unităţile de învăţământ şi cu instituţii de ocrotire.

Prin poliţiştii de proximitate din mediul urban şi cei de la structurile din mediul rural s-a ţinut legătura cu factorii de conducere din şcoli, cu diriginţii, învăţătorii şi educatorii, participându-se la ore de dirigenţie şi educaţie civică, pentru pregătirea antiinfracţională şi antivictimală.

Vârstnicii au reprezentat un grup ţintă important în cadrul activităţilor antivictimale, fiind organizate de poliţişti campanii stradale şi întâlniri cu grupuri ţintă. Temele abordate au fost în funcţie de tipurile de infracţiuni cărora le cad victime cu predilecţie vârstnicii datorită vulnerabilităţii acestora: furturi din locuinţe, înşelăciuni, accidente rutiere, etc.

EVOLUŢIA CRIMINALITĂŢII

Pe parcursul anului 2015, Poliţia a fost sesizată despre comiterea a peste 17.000 de infracţiuni, înregistrându-se o scădere a criminalităţii.

Infracţiunile contra persoanei reprezintă peste aproape 20% din totalul infracţiunilor înregistrate, ponderea cea mai mare având-o infracţiunile de lovire sau alte violenţe sesizate. Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 58% din totalul infracţiunilor înregistrate. Furturile, în procent de 72%, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii.

Au fost descoperite 2.500 de infracţiuni de natură economico-financiară pentru care au fost cercetate peste 300 persoane, iar faţă de 18 suspecţi au fost dispuse măsuri preventive.

S-a dispus începerea urmăririi penale în 283 de cauze penale de evaziune fiscală, 70% dintre acestea vizând domeniile prioritare: agroalimentare, construcţii, lemnoase şi transporturi.

Au fost indisponibilizate produse în valoarea de 85.569.032 de lei, s-au aplicat 1.759 sancţiuni contravenţionale, fiind determinată achitarea la bugetul statului a sumei de 1.007.778 lei în baza art. 10 din Legea 241/2005.

În judeţul Cluj infracţiunile stradale înregistrate reprezintă 7,11% din totalul infracţiunilor sesizate, 94,27% dintre acestea fiind infracţiuni de furt. Dintre infracţiunile de furt stradal, ponderea cea mai mare o au furturile din auto, acestea reprezentând 44,39% din totalul infracţiunilor stradale sesizate.

În perioada analizată s-a înregistrat o scădere a criminalităţii din mediul rural, comparativ cu anul 2014.

Ponderea faptelor sesizate în mediul rural este determinată de infracţiunile judiciare, care reprezintă 72,88 % din totalul infracţiunilor. Dintre infracţiunile contra persoanei înregistrate în mediul rural 73% sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe. Infracţiunile de furt reprezintă 71% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului înregistrate în mediul rural.

Pentru combaterea ilegalităţile în domeniul silvic au fost organizate şi executate 718 acţiuni şi controale.

În urma activităţilor desfăşurate în zonele de risc forestier identificate pe raza judeţului Cluj au fost constatate 837 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010, modif. şi au fost descoperite 161 de infracţiuni la regimul silvic, fiind reţinute 16 persoane. S-a dispus confiscarea cantităţii de 3.627 mc material lemnos în valoare de 1.324.380 lei.

SIGURANŢA CETĂŢEANULUI

Peste 14.000 de intervenţii la evenimente, peste 3.000 de acţiuni cu efective mărite si aproape 100 de razii au fost intreprinse pentru menţinerea ordinii publice:

Poliţiştii de proximitate au desfăşurat 4.380 activităţi în comunitate, au consiliat 7.216 persoane care s-au prezentat la punctele de consiliere, au realizat 496 informări către instituţiile cu atribuţii în deservirea cetăţenilor, au aplanat 872 de stări conflictuale, au aplicat 768 sancţiuni contravenţionale în valoare totală 185.460 lei.

În anul 2015 poliţiştii au realizat 29.120 intervenţii la apelurile primite prin SNUAU 112. În mediul urban au fost realizate 20.086 intervenţii, iar în mediul rural 9.033.

REDUCEREA RISCULUI RUTIER

Cu ocazia acţiunilor organizate, poliţiştii rutieri au constatat 1.205 de infracţiuni şi au aplicat 75.018 de sancţiuni contravenţionale. Au fost reţinute 6.631 de permise de conducere şi au fost retrase 2.677 de certificate de înmatriculare.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată la conditiile de drum, neacordare prioritate pietoni

RESURSE UMANE

La Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj îşi desfăşoară activitatea 1.399 poliţişti şi personal contractual, ponderea cea mai mare având-o agenţii de poliţie.

În anul 2015 au fost încadraţi 49 poliţişti, 10 poliţişti au fost mutați la alte unităţi, iar 28 poliţişti şi 5 personal contractual au încetat raporturile de serviciu. Media de vârstă a poliţiştilor este de 39 ani.

MANAGEMENTUL RESURSELOR FINANCIARE, LOGISTICE ŞI I.T.

Au fost realizate demersuri pentru reducerea cheltuielilor şi desfăşurarea activităţilor în condiţii de eficienţă, eficacitate şi legalitate, conform standardelor de control intern/managerial.

Au fost realizate reparaţii curente la sediul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, Poliţiei oraşului Huedin. De asemenea, au fost amenajate spaţii noi la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe operative şi la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

S-a avut în vedere îmbunătăţirea condiţiilor de lucru la posturile de poliţie comunale şi au fost realizate lucrări de reamenajare la Posturile de Poliţie Comunale Ciucea, Feleacu, Aiton, Izvorul Crişului, Mica, Moldoveneşti, Mărişel, Poieni, Cuzdrioara, Fizeşul Gherlii, Săcuieu şi Tritenii de Jos.

Pentru asigurarea mobilităţii poliţiei au fost primite 86 autovehicule (83 autospeciale şi 3 moto), care au fost distribuite structurilor inspectoratului şi celor asigurate logistic.

Dotarea cu echipamente de tehnică de calcul a inspectoratului s-a îmbunătăţit cu un număr de 159 calculatoare, 66 laptopuri, 101 imprimante, 100 multifuncţionale, 30 scanere, 30 faxuri, 115 monitoare şi un copiator.

RELAŢIA CU PUBLICUL ŞI RELAŢII PUBLICE

În anul 2015 au fost înregistrate 4.061 petiţii ale cetăţenilor, majoritatea privind tulburarea liniştii publice şi alte infracţiuni sau contravenţii. De asemenea, 549 persoane au solicitat primirea în audienţă, dintre care 111 au depus petiţii scrise, 277 au fost consiliaţi de personalul de serviciu, 272 au fost primiţi în audienţă, iar 247 au fost îndrumaţi către alte instituţii

Au fost soluţionate 6.505 solicitări scrise sau verbale, primite din partea cetăţenilor şi reprezentanţilor mass-media. Un număr de 78 jurnalişti au fost acreditaţi pe lângă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj.

politie cluj

sus(0)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns