taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
gherla pietoni trecere

Pietonii care traversează aiurea, penalizați ca la fotbal, cu cartonaș galben! VIDEO

„Mie nu mi se poate întâmplă asta!”, spun mulţi atunci când traversează strada prin locuri nepermise, fără a se gândi o secundă că dacă îi loveşte o maşină, ei sunt singurii vinovaţi. O pot însă confirma pietonii ajunşi în spital, sau mai grav, decedaţi, după ce s-au angajat în traversări fără să se asigure şi fără a folosi trecerea de pietoni.

Poliţiştii încearcă să atragă atenţia asupra acestui aspect, aparent minor, dar care poate conduce la situaţii extrem de neplăcute.  Vineri la amiază, oamenii legii i-au oprit pe pietonii care nu au folosit zebra, chiar dacă aceasta se afla la doar câţiva paşi. Cei prinşi traversând necorespunzător au fost „amendaţi” de această dată doar cu un cartonaş galben şi li s-a explicat că nu procedează corect. Data viitoare însă, aceeaşi atitudine ar putea fi pedepsită mult mai aspru.

Acţiunea a făcut parte din campania „Pietoni în siguranţă”, derulată de Poliţia Română în toată ţara.

Sfaturi bine de urmat

Pietonii sunt îndemnaţi să circule doar pe trotuare, iar în lipsa acestora, pe acostament sau pe potecile laterale ale drumurilor. În cazul în care sunt nevoiţi să circule pe carosabil, aceştia trebuie să folosească partea stânga a drumului, pentru a putea observa traficul auto.

Traversarea străzii trebuie făcută numai prin locurile special amenajate cu trecere de pietoni şi la culoarea verde a semaforului. În lipsa trecerilor, strada poate fi traversată pe la colţul intersecţiilor, dar în această situaţie, pietonul nu are prioritate de trecere.

Traversarea se face după o asigurare temeinică din stânga, apoi din dreapta, iar apoi din nou din stânga. Pietonii trebuie să fie siguri că şoferii i-au văzut şi că le vor acordă prioritate.

O maşină nu poate opri instantaneu, iar distanţa de frânare este influenţată de mai multe elemente – starea drumului, natura acestuia, condiţiile meteo, starea anvelopelor maşinii, atenţia şi viteza de reacţie a şoferului, vârsta acestuia etc.

Strada trebuie traversată perpendicular pe ax, în pas vioi, dar nu în fugă.

Alcoolul are asupra pietonilor aceleaşi efecte ca şi asupra şoferilor şi afectează controlul mişcărilor, echilibrul şi viteza de reacţie.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie un bun model de comportament pentru copii. Aceştia trebuie educaţi să circule corect nu doar ca pietoni, ci şi ca biciclişti sau şoferi.

video, în continuare

 

sus(20)jos(4)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

1 comentariu

  1. ... secunda 10 din film arată că o maşină nu dă prioritate pietonilor, conform legii... poliţistului nici aşa, conform respectului meritat...

    sus(9)sus(0)

Lasă un răspuns