Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș, au pus în aplicare marți, 28 noiembrie, 56 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Maramureș și Cluj și 25 de mandate de aducere, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de mare risc.
Din cercetări a reieșit că 15 persoane, constituite într-un grup infracțional organizat, ar fi vândut, pe parcursul anului 2023, în mod repetat, diferite cantități de cristal (3-CMC și 4-CMC, droguri de mare risc), preponderent către tineri, inclusiv elevi, din municipiul Sighetu Marmației și localitățile limitrofe.
Peste 30 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș.
În baza delegării procurorului în această cauză, organele de cercetare penală din cadrul ITPF Sighetu Marmației au efectuat investigații și acte de urmărire penală și au stabilit conexiuni între membrii grupului, au identificat și audiat martori și imobile folosite in activitatea infracțională.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română și de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj, Oradea, Suceava și Brașov, polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Maramureș și Bistrița-Năsăud, al Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca, al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș și al polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.
Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.