Un drum care iese din Mintiu Gherlii în șoseaua Gherla-Dej este denumit de ani de zile „Pepeniște”. Prin anii ’70, aici era plin de pepeni. În timp, s-a renunțat la cultură și a rămas doar denumirea. Dar de câțiva ani, fructele zemoase au reapărut pe câmp. Totul se datorează unor harnici localnici, unul din Gherla și unul din Mintiu.
La marginea satului Mintiu Gherlii, o zonă cu pământ foarte bun, prundos, nisipos, dar și cu clima potrivită, este perfect pentru cultura pepenilor. Apele Someșului Mic au contribut din plin la aceasta, prin reversările repetate. În vremea C.A.P.-urilor, prin anii ’60, aici erau culturi de pepene galben și roșu, cu o producție foarte bună, spune prof. Mihai Meșter, un pasionat de istoria locală.
Zona a căpătat repede numele pe care îl are și azi, „Pepeniște”.
După căderea comunismului, terenurile respective au intrat în paragină, iar în timp, au devenit bune doar pentru cositul fânului. Apoi, oamenii au desțelenit suprafețele, iar câțiva au avut ideea strălucită de a încerca să cultive din nou pepeni, galbeni și roșii.
Pepene roșu, în inima Ardealului
Puține sunt locurile din Ardeal unde pepenele roșu își găsește locul. Mintiu Gherlii este unul dintre ele.
„În urmă cu trei ani am reușit să reînviem denumirea acestui loc, Pepeniștea”, spune Alin Fericean, unul dintre cei care se ocupă de cultură, împreună cu cumnatul său, Cristian Pădure.
„Puteam să începem de mai demult. Părinții noștri s-au ocupat înainte cu legumele, care erau mai sigure, pentru că pepenii depind mult de vreme. La început nu ne-am gândit să cultivăm pentru vânzare, dar treaba a început să meargă bine. Acum cultivăm pepene galben și roșu pe o suprafață de 3,5 hectare. În anii trecuți am avut noroc de vreme potrivită, a fost căldură când a trebuit. Anul acesta încă e bine, deși ploile nu prea ne-au ajutat. Dar avem producție bună, pepenii s-au făcut frumoși și dulci!”.
Pepenii verzi, cum li se spune de fapt, sau roșii, mai degrabă specifici sudului României, răsar acum pe câmp, la doi pași de Gherla. Anul acesta s-au copt la sfârșitul lunii iulie. Anul trecut, vremea a fost mai bună și au ajunsla maturitate chiar cu două săptămâni mai devreme.
Se vând la o tarabă, pe marginea drumului. Clienții vin, pentru că preferă să cumpere pepeni cultivați aici, cum de fapt e și normal. Vin cumpărători din Gherla, Dej, de la Cluj, de la Huedin. La începutul sezonului s-au vândut cu 4 lei kilogramul, același preț cu care vindeau oltenii, la piață. Acum prețul a coborât și se vând cu 3 lei/kg.
Așa cum era de așteptat, în zonă au apărut și musafiri nepoftiți, cu mâna lungă. Dar există ac pentru cojocul lor.
„Noi ne adresăm local. Am fi avut și mai mulți clienți, dacă nu era centura ocolitoare, dar e foarte bine și așa”, mai spune Alin. „Dacă se mai răcorește vremea, o să fie pepeni proaspeți până la mijlocul lunii septembrie!”
Elixir pentru organism
În primul rând, pepenele roșu asigură hidratarea organismului, capitol la care multă lume are deficiențe. Este fructul cu cel mai mare conținut de apă. Are săruri minerale, magneziu și potasiu, dar și licopen, care joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi. Pepenele roșu mai conține fibre, beta caroten și acid folic.
Pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare) li se recomandă consumul de pepene roșu, pentru că stimulează diureza. Două felii de pepene sunt echivalente cu un pahar mare de apă.
pepenii roșii de la Mintiu Gherlii