taxi gherla telefon
alin tise pnl cluj
pro romania tiberiu baraian pro romania gherla alegeri locale 2020 candidat
feroterm gherla magazin centrala termica instalatii dej cluj stiri pentru viata cabinet veterinar gherla medic telefon locuri de munca sofer gherla mariflor dej cluj angajare
episcop alba iulia

Pelerini din Gherla la ceremonia de înscăunare a noului Episcop romano-catolic de Alba Iulia

Un grup de creştini romano-catolic şi armeni din Gherla, între care s-a aflat preotul paroh Küsmödi Attila, au luat sâmbătă dimineața drumul spre Alba Iulia, unde a avut loc consacrarea noului episcop-romano-catolic de Alba Iulia numit de Papa Francisc, Monseniorul Kovács Gergely.

episcop alba iulia

Evenimentul a avut loc în Catedrala „Sfântul Mihail” din vecinătatea Cetăţii Carolina. Mons. Kovács Gergely, până în prezent şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, a fost consacrat episcop şi a luat în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia prin impunerea mâinilor Em.S. card. Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului pontifical al culturii, în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne. Aceasta a fost celebrată într-o atmosferă sărbătorească, în prezenţa a 42 de episcopi şi peste 300 de preoţi romano-catolici, dar şi numeroşi ierarhi ai altor culte religioase. Alături de sfinţia sa, co-consacrator au fost ES Miguel Maury Buendia şi ES Mons. Dr. Jakubinyi György, administrator apostolic, fost arhiepiscop emerit de Alba Iulia. Acesta s-a adresat la începutul slujbei celor 6000 de creştini aflaţi în biserică şi pe platoul din faţa lăcaşului de cult în mai multe limbi. După ceremonia consacrării slujba a fost oficiată de noul episcop.

episcop alba iulia

episcop alba iulia

episcop alba iulia

foto: captură Duna TV

La Sfânta Liturghie de la Alba Iulia a participa și PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, împreună cu doi Cardinali, șapte Arhiepiscopi, alți 20 de Episcopi, opt Episcopi auxiliari și patru Episcopi emeriți.

Mons. Dr. Kovács Gergely este al 84-lea episcop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba- Iulia, înfiinţată canonic în anul 1009. Născut la 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc, în județul Covasna, noul episcop a fost sfinţit ca preot în 1993, iar între anii 1996-1997 a fost vicar parohial la Târgu Mureş. În anul 1997 a intrat în serviciul Sfântului Scaun, la Consiliul pontifical al culturii, fiind însărcinat cu regiunea germană şi a Europei Centrale şi orientale, precum şi redactor la revista „Culture e Fede” (Culturi şi credinţă). În 2000 a fost numit capelan al Sanctităţii Sale. Din 2007 a îndeplinit funcţia de şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în în acelaşi timp colaborări cu Congregaţia pentru cler şi cu Tribunalul Rota Romana, preot responsabil cu pastoraţia credincioşilor de limbă maghiară din Firenze şi Toscana, postulatorul cauzei de beatificare al episcopului Márton Áron si Hám János si al martirei Bódi M. Magdolna.

Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia numără 355.500 de romano-catolici şi este organizată în 15 decanate şi 253 de parohii, având 332 de preoţi, din care 33 de preoţi călugări.

Creştinii gherleni au ocazia să se întâlnească cu noul episcop la marea sărbătoare anuală a comunităţii armeneşti, „Sfântul Grigore Luminătorul” sau la resfinţirea după lucrările de reparaţii a Bisericii Romano-Catolice (Franciscană) de pe strada Bobâlna, dacă programul arhiepiscopului va permite.

Potrivit recensământului din 2011, comunitatea romano-catolică din Gherla numără 681 persoane (3,25% din totalul populației)

Szekely Csaba

sus(9)jos(2)

hayak cafenea pub club gherla dej cluj orar program tractari auto gherla dej cluj telefon

Lasă un răspuns